Vaihdevuodet

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Vaihdevuosiksi eli menopaussiksi sanotaan naisten ikäkautta, jolloin lähinnä suvunjatkamiseen liittyvä hormonien (esimerkiksi estrogeenin) tuotanto vähenee (klimakterium). Kuukautiskierto päättyy vaihdevuosiin. Vaihdevuosiin liittyy paljon fysiologisia ja psykologisia muutoksia. Nykyään vaihdevuosista aiheutuvia ongelmia pyritään usein lievittämään hormonikorvaushoidoilla.

Menopaussi eli viimeiset kuukautiset tulevat suomalaisella naisella keskimäärin 51 vuoden iässä, mutta se vaihtelee yksilöllisesti 45–55 vuoden välillä. Kriteerinä pidetään, että vaihdevuosi-ikäisellä naisella kuukautiset ovat olleet pois yli vuoden.[1]

Vaihdevuodet tulevat amerikkalaisella naisella keskimäärin 51 vuoden iässä, [2][3] brittiläisellä naisella luku on keskimäärin 52.[4] [5]

Vaihdevuodet jaotellaan premenopaussiin, perimenopaussiin ja postmenopaussiin. Premenopaussi alkaa yleensä 41-48-vuoden välillä, ja sen kesto voi vaihdella parista vuodesta kymmeneen vuoteen. Premenopaussin aikana hormonitoiminta alkaa heikentyä, mikä ilmenee usein ylimääräisenä karvankasvuna ja myöhemmin kuukautisten epäsäännöllistymisenä. Perimenopaussi seuraa premenopaussia, ja ilmenevät yleensä kaikkein voimakkaimmat vaihdevuosioireet. Perimenopaussi kestää noin 1-2-vuotta, yleensä noin 48-54-vuotiaana. Naisen viimeiset kuukautiset tulevat perimenopaussin aikana. Postmenopaussin aikana, noin 52-60-vuotiaana vaihdevuosioireet hellittävät, ja naishormonituotanto loppuu käytännössä lähes kokonaan.

Oireet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaihdevuosien oireina ovat ärtyneisyys, masentuneisuus, kuumat aallot, yölliset hikoilupuuskat, hermostuneisuus, rintakivut, sydämen tykytys, päänsärky, nivel- ja lihaskivut, tuntohäiriöt käsissä ja jaloissa, haluttomuus, painonnousu, unihäiriöt, väsymys, aggressiivisuus, ummetus, virtsaamisvaivat ja -karkailu. Vaihdevuosien aikana naishormonitoiminta vähenee, jonka johdosta rintojen maitorauhaset surkastuvat. Kuitenkaan rintojen iho ja rasvakudos eivät surkastu, ja näin ollen rinnat alkavat roikkua, ja litistyvät hieman. Myös emättimen kuivuminen kuuluu vaihdevuosien aiheuttamiin muutoksiin; alhaisen naishormonin takia emättimen kosteudesta huolehtivien rauhasten toiminta vähenee.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kangas, Ilka: Naisten vaihdevuosien ja vanhenemisen tulkinnat. Väitöskirja: Helsingin yliopisto. Helsinki: Gaudeamus, 1997. ISBN 951-662-707-2.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]