Vatsaontelo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Abdominal cavity osoittaa vatsaontelon

Vatsaontelo (lat. cavitas abdominalis, cavitas abdominis, cavum abdominale) on kehon sisällä oleva ontelo, joka rajautuu kraniaalisesti palleaan ja kaudaalisesti lantion etuaukeamaan. Vatsaontelossa sijaitsevat mahalaukku, maksa, sappirakko, perna, haima, ohutsuoli, paksusuoli ja munuaiset. Vatsaontelon kraniaalisella puolella on rintaontelo ja kaudaalisella puolella lantio-ontelo.

Vatsaontelon seinämiä verhoaa suojakalvo, jota kutsutaan vatsakalvoksi (peritoneum). Osa elimistä jää vatsakalvon taakse (ns. retroperitoneaaliset elimet: pohjukkaisuoli, nouseva koolon, laskeva koolon, peräsuolen loppuosa, haima, munuaiset). Muut vatsaontelon elimet ovat vatsakalvon ympäröimiä eli intraperitoneaalisia. Vatsakalvo muodostaa lisäksi lievemäisiä rakenteita, jotka kannattelevat ja kiinnittävät eri elimiä vatsaontelossa. Liepeiden sisällä kulkevat myös elimiin menevät hermot, verisuonet ja imusuonet. Näitä liepeitä ovat suolilieve ja koolonin liepeet.

Ohutsuolen ja paksusuolen peittona on rasvainen suojakerros nimeltä vatsapaita.

Vatsaontelon osat

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vatsaontelo jaetaan ylä-, keski- ja alavatsaan. Ylävatsa (lat. regio abdominis cranialis, epigastrium) rajautuu kraniaalisesti palleaan ja kaudaalisesti kylkikaaren takaosan kautta kulkevaan pystysuoraan tasoon. Keskivatsa (lat. regio abdominis media) jää kylkikaaren takaosan ja lantioluun istuinkyhmyjen kautta kulkevien pystysuorien tasojen väiin. Alavatsa (lat. regio abdominis caudalis, hypogastrium) ulottuu istuinkyhmyjen kautta kulkevasta pystysuorasta tasosta lantion etuaukeamaan.

Tämä anatomiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.