Hilse

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hakusana ”hilseily” ohjaa tänne. Hilsetystaudista kertoo artikkeli Psoriasis.
Mikroskooppikuva ihmisen hilseestä.
Hilsettä.

Hilse on ihosta irronneiden kuolleiden ihosolujen muodostamaa eloperäistä eritettä. Hilseen muodostuminen eli hilseily tapahtuu ihmisellä erityisesti päänahassa. Lisääntynyt hilseily johtuu useimmiten päänahan liiallisesta kuivumisesta, mutta pitkään jatkuva hilseily voi olla myös oire jostakin ihotaudista (esimerkiksi psoriasis, atooppinen ihottuma, maitorupi tai taliköhnäihottuma). Hilse ei ole sairaus, vaan pikemminkin hiuspohjan ihon epätasapainotila. Normaalisti hiuspohjasta irtoaa soluja pieninä osina eikä niitä juurikaan huomaa, mutta jos hiuspohja jostain syystä kiihdyttää solutuotantoa, alkaa hilseily. Hilse itsessään ei ole mitenkään vaarallista, mutta se koetaan monissa tapauksissa kiusalliseksi.

Hoito[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Itsehoitona lievissä tapauksissa riittää usein hiuspohjan harjaaminen ja normaalia useammin tapahtuva pesu tavallisella shampoolla. Liian vahvoja shampoita on kuitenkin vältettävä: shampoota voidaan esimerkiksi laimentaa vedellä, jos päänahka on herkkä. Huolellinen hiusten huuhtelu pesun jälkeen on tärkeää. Vaikeammissa tapauksissa voidaan hoitona käyttää seleenisulfidia, salisyylihappoa, kivihiilitervaa tai polyvidonijodia sisältäviä lääkeshampoita. Sienen aiheuttamaan hilseilyyn voi kokeilla ketokonatsolia sisältävää shampoota.

Tulehtunutta päänahan ihoa voidaan joskus hoitaa tilapäisesti myös hydrokortisonipitoisella liuoksella. Tällöin on kuitenkin ensin varmistettava, että kyseessä ei ole sienen aiheuttama tauti. Hoito ei välttämättä tehoa kerralla ja se joudutaankin usein uusimaan oireiden pahetessa tai ehkäisymielessä.

Jos hilseilyn taustalla on jokin ihosairaus (esimerkiksi psoriasis), kohdistetaan hoito siihen.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä lääketieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.