Anabolia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Anabolia, rakennusaineenvaihdunta, on tila, jossa elimistö rakentaa energiavarastojaan. Silloin energian saanti on suurempaa kuin sen kulutus, toisin sanoen energiatasapaino on positiivinen. Nisäkkäillä aineenvaihdunnan tila vaihtelee anabolian ja katabolian välillä. Anabolisen tilan vallitessa myös typpi- ja kivennäistasapaino on positiivinen. Edellä mainittuja tiloja säätelevät useat hormonit, esimerkiksi aivolisäkkeen etulohkon steroidihormonit, kuten somatotropiini, ja haiman Langerhansin saarekkeiden tuottama insuliini.

Anabolisia tiloja on kaksi. Lyhytkestoinen anabolinen tila vallitsee jokaisen aterian jälkeen. Kun ravintoa on nautittu, veren glukoosipitoisuus nousee, jolloin insuliinin tuotanto käynnistyy ja glukoosi kulkeutuu energiavarastoihin, esimerkiksi maksaan, rasvakudokseen ja lihaksiin. Lyhytkestoinen anabolinen tila kestää niin kauan, kunnes verensokeri on kohonnut riittävästi. Glukoosipitoisen ruoan, kuten sokeroitujen tuotteiden, nauttiminen nostaa verensokeria nopeiten. Insuliinin tuotannon käynnistävät muun muassa glukagoni ja GIP-hormonit.

Pitkäaikanen anabolinen tila on vallitsevana kasvavilla lapsilla. Vallitseva anabolinen tila on tyypillinen myös pitkäaikaisen sairauden jälkeen paranemisvaiheessa, esimerkiksi anoreksian tai maksan sairauksien jälkeen. Pitkäaikainen anabolinen tila vallitsee myös silloin, kun ihminen syö jatkuvasti yli fysiologisen tarpeensa. Pitkäaikainen anabolinen tila johtaa liikalihavuuteen, joka altistaa tyypin 2 diabetekselle[1] ja verenkiertoelinten sairauksille.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tyypin 2 diabeteksen riskitekijät - Kansantaudit - THL Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Viitattu 11.3.2021.
Tämä biologiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.