Sylki

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Sylki on suussa erittyvää nestettä, joka huuhtelee suuta, tekee ruoan liukkaaksi ja hillitsee bakteerien kasvua. Syljen valumista suun ulkopuolelle kutsutaan kuolaamiseksi. Eritetyn syljen määrä vaihtelee huomattavasti lajista riippuen: ihmisellä sylkeä erittyy tavallisesti noin 1,5 litraa vuorokaudessa, mutta naudalla määrä voi olla jopa 200 litraa vuorokaudessa.

Syljen koostumus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sylki on pääasiassa vettä, mutta siinä on myös ioneja, ureaa, amylaasia ja bakteereja torjuvia entsyymejä kuten lysotsyymiä. Etenkin märehtijöillä on syljessään paljon ureaa, jota märehtijöiden etumahoissa olevat mikrobit voivat käyttää proteiinien muodostukseen. Joillakin lajeilla, kuten vasikalla, on syljessään myös lipaasia. Lihansyöjillä ei erity lainkaan tärkkelystä pilkkovaa sylkiamylaasia. Sylkeä on kahdenlaista: seroosia ja mukoosia sylkeä.

Seroosi sylki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seroosi sylki on vetisempää kuin mukoosi sylki ja siinä on myös vähemmän musiineja. Seroosi sylki sisältää hiilihydraatteja pilkkovaa sylkiamylaasia, jota ei esiinny mukoosissa syljessä. Sylkiamylaasin vaikutus on melko vähäinen, koska ruoka viipyy yleensä vain hetken suussa ja mahalaukkuun joutuessaan mahan suolahappo tekee amylaasin tehottomaksi. Seroosia sylkeä erittävät parilliset suuret sylkirauhaset; korvasylkirauhanen, leuanalussylkirauhanen ja kielenalussylkirauhanen.

Mukoosi sylki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mukoosi sylki on limaista sylkeä, joka ei sisällä amylaasia, mutta siinä on musiineja, joka liukastaa ruokapaloja ja tekee mukoosin syljen tahmeaksi. Mukoosia sylkeä erittävät suuontelon limakalvossa ja sen alaisessa kerroksessa sijaitsevat pienet sylkirauhaset sekä leuanalussylkirauhanen ja kielenalussylkirauhanen.

Syljen erityksen säätely[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Syljen eritystä säätelee autonominen hermosto siten, että parasympaattinen hermosto lisää seroosin syljen eritystä ja sympaattinen taas mukoosin syljen eritystä. Aivosillan ja ydinjatkeen alueella on syljenerityskeskus, johon vaikuttava haju-, maku- ja suun tuntoaistimukset. Usein jopa ruoan ajatteleminen voi aiheuttaa syljen erityksen.

Syljen eritystä voidaan lisätä ainakin pilokarpiinia ja sevimeliinia sisältävien lääkkeiden avulla.