Veritulppa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Valtimoveritulppa oikeassa jalassa on aiheuttanut sen sinistymisen hapen puutteesta.

Veritulppa tarkoittaa verisuonen, joko laskimon tai valtimon,[1] tukkivaa verihyytymää tai muuta verenvirtauksen estettä.[2] Paikallisesti kehittynyttä verihyytymää nimitetään trombiksi. Emboliassa taas on kyse siitä, että verenkierron mukana on ahtaaseen paikkaan kulkeutunut kiinteä, nestemäinen tai kaasumainen tulppa.[2]

Syvän laskimotukoksen syitä ovat laskimon seinämän vaurio, verenvirtauksen hidastuminen ja lisääntynyt tukosalttius.[3] Yleisin syvän laskimotukoksen paikka on sääri. Laskimoveritulppa voi irrota ja kulkeutua keuhkoihin, missä se aiheuttaa usein keuhkoveritulpan.[4]

Keuhkoveritulppa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Pääartikkeli: Keuhkoveritulppa

Keuhkoveritulppa eli keuhkoembolia tarkoittaa veren mukana tulleen verihyytymän aiheuttamaa keuhkovaltimon tai sen haaran tukkeutumista. Hyytymä on lähtöisin laskimosta tai joskus harvoin sydämestä.

Sydänveritulppa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Pääartikkeli: Sydäninfarkti

Sydänveritulpassa verihyytymä kulkeutuu sepelvaltimoon tukkien suonen, jolloin kyseisen suonen suonittaman sydänlihasalueen verenkierto estyy.

  1. Taipumus saada veritulppa. Tietoa potilaalle ja hoitohenkilökunnalle (PDF) (Sivu 3) HUS. Arkistoitu 6.2.2009. Viitattu 30.1.2011.
  2. a b MOT Lääketiede 2.0 -sanasto s.v. veritulppa
  3. Tarnanen, Kirsi; Lassila, Riitta ja Halinen, Matti: Laskimotukos ja keuhkoembolia (veritulppa) Käypä hoito. 3.10.2010. Suomalainen Lääkäriseura Duodecim. Viitattu 30.1.2011.
  4. Nasim, Akhtar ja London, Nick JM: ”Venous Thromboembolic Disease”, ABC of Arterial and Venous Disease, s. 67–71. 2. painos. Blackwell Publishing Ltd., 2009. ISBN 978-1-4051-7889-1. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]