Veritulppa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Valtimoveritulppa oikeassa jalassa on aiheuttanut sen sinistymisen hapen puutteesta.

Veritulppa tarkoittaa verisuonen, joko laskimon tai valtimon,[1] tukkivaa verihyytymää tai muuta verenvirtauksen estettä.[2] Paikallisesti kehittynyttä verihyytymää nimitetään trombiksi. Emboliassa taas on kyse siitä, että verenkierron mukana on ahtaaseen paikkaan kulkeutunut kiinteä, nestemäinen tai kaasumainen tulppa.[2]

Laskimotukos[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Syvän laskimotukoksen syitä ovat laskimon seinämän vaurio, verenvirtauksen hidastuminen ja lisääntynyt tukosalttius.[3] Yleisin syvän laskimotukoksen paikka on sääri. Laskimoveritulppa voi irrota ja kulkeutua keuhkoihin, missä se aiheuttaa keuhkoveritulpan.[4]

Keuhkoveritulppa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Keuhkoveritulppa

Keuhkoveritulppa eli keuhkoembolia tarkoittaa veren mukana tulleen verihyytymän aiheuttamaa keuhkovaltimon tai sen haaran tukkeutumista. Hyytymä on lähtöisin laskimosta tai joskus harvoin sydämestä.

Sydänveritulppa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Sydäninfarkti

Sydänveritulpassa verihyytymä kulkeutuu sepelvaltimoon tukkien suonen, jolloin kyseisen suonen suonittaman sydänlihasalueen verenkierto estyy.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Taipumus saada veritulppa. Tietoa potilaalle ja hoitohenkilökunnalle (PDF) (Sivu 3) HUS. Arkistoitu 6.2.2009. Viitattu 30.1.2011.
  2. a b MOT Lääketiede 2.0 -sanasto s.v. veritulppa
  3. Tarnanen, Kirsi; Lassila, Riitta ja Halinen, Matti: Laskimotukos ja keuhkoembolia (veritulppa) Käypä hoito. 3.10.2010. Suomalainen Lääkäriseura Duodecim. Viitattu 30.1.2011.
  4. Nasim, Akhtar ja London, Nick JM: ”Venous Thromboembolic Disease”, ABC of Arterial and Venous Disease, s. 67–71. 2. painos. Blackwell Publishing Ltd., 2009. ISBN 978-1-4051-7889-1. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Veritulppa.