Häpykarvoitus

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Naisen ja miehen häpykarvoitusta.

Häpykarvoitus on karvoitusta, joka ihmisillä sijaitsee vartalon etupuolella ulkoisten sukupuolielinten tuntumassa ja osin niitä verhoten. Häpykarvoitus kasvaa molemmille sukupuolille murrosiässä testosteronin vaikutuksesta (koska testosteronia eivät tuota ainoastaan kivekset, vaan vähän myös lisämunuaiset, on naisenkin elimistössä sen verran testosteronia, että se aiheuttaa häpy- ja säärikarvojen kasvun). Toisin kuin hiukset, häpykarvat kasvavat vain muutaman sentin (n. 3–10 cm) pituisiksi.lähde? Tytöillä häpykarvat alkavat kasvaa yleensä 9–13 vuoden iässä[1] ja pojilla yleensä 12–13 vuoden iässä.lähde? Jos tytölle kasvaa häpykarvoitusta ennen 8 vuoden ikää tai pojalle ennen 9,5 vuoden ikää, se on merkki ennenaikaisesta murrosiästä.[2]

Häpykarvoituksen tarkoitus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Häpykarvoituksen tarkoitusta ei tiedetä varmuudella. Sen uskotaan liittyvän feromoneihin, joiden tarkoitus on muinaisuudessa ollut houkutella parittelukumppania. Karva antaa pinta-alaa ja hyvän alustan kemiallisten viestien leviämiselle. Toinen häpykarvoituksen mahdollinen tarkoitus on antaa etäältä visuaalinen viesti seksuaalisesta kypsyydestä mahdolliselle parittelukumppanille. Nykyisin kuitenkin feromonien tuottamat hajut koetaan yleensä epämiellyttäviksi ja seksipartnereiden valintaperusteet perustuvat ihmisillä pääosin muihin seikkoihin kuin häpykarvoitukseen,[3] joten häpykarvoitus kuten moni muukin ihmisen karvoitus näyttää joidenkin mielestä muinaisjäänteeltä.

Ainakin naisilla häpykarvoituksella on kuitenkin edelleen merkittävä tehtävä. Naisen häpykarvoituksen tarkoituksena on estää bakteereja pääsemästä limakalvoille ja edistää virtsan, kuukautisveren ja valkovuodon valumista pois iholta. Joidenkin gynekologien mukaan se, että yhä useammat naiset poistavat kokonaan tai lähes kokonaan häpykarvansa, on johtanut naisen sukupuolielinten tulehdusten yleistymiseen.[4]

Häpykarvoituksen poistaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Naisen ja miehen sukupuolielimet, joista karvoitus on kokonaan poistettu.

Häpykarvoitus kokonaan tai osittain saatetaan poistaa useista syistä. Jotkut poistavat sen koska pitävät sitä rumana. Joidenkin mielestä yhdyntä ja suuseksi tuntuvat paremmalta ilman häpykarvoitusta. Entisaikoina oli tavallista, että sekä naiset että miehet ajelivat häpykarvoituksensa estääkseen syöpäläisiä pesiytymästä niihin.[5] Viime vuosikymmeninä häpykarvojen poisto on yleistynyt uudestaan varsinkin naisilla. Suomen kielessä sukupuolielimiä, joista häpykarvat on poistettu, kutsutaan varsinkin puhekielisesti "posliiniksi".

Häpykarvojen poistamiseen voi olla useita syitä. Muun muassa muodin, perinteen tai uskonnon lisäksi karvoitus saatetaan poistaa mukavuussyistä tai ulkonäön takia. Karvoitus saattaa aiheuttaa kutinaa, kuumuuden tunnetta tai tuntua muuten epämiellyttävältä, karvoitus voidaan myös kokea epäsiistin tai epäesteettisen näköiseksi. Karvattomina sukupuolielimet, erityisesti naisella, ovat paremmin näkyvillä, jolloin niitä saatetaan pitää kiihottavampina. Sukupuolielinten karvattoman ihon hyväileminen voi sileyden takia tuntua miellyttävämmältä ja kiihottavammalta. Lisäksi häpykarvojen poistaminen jo sinällään voi olla osa seksuaalista toimintaa.

Karvoitus voidaan poistaa usealla eri tavalla, kuten höyläämällä tai koneellisesti leikkaamalla, vahakäsittelyllä tai muuten repimällä karvat juurineen irti esimerkiksi epilaattorilla tai yksinkertaisesti sormilla nyppimällä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Jalanko, Hannu: Murrosiän kehitysongelmat tytöillä 8.10.2010. Kustannus Oy Duodecim. Viitattu 20.1.2011.
  2. http://lapsenmaailma.fi/teemat/terveys/kun-murrosika-etuilee/
  3. Morris, Desmond: Eläin nimeltä ihminen, s. 125. Gummerus, 1994. ISBN 951-20-4600-8.
  4. http://www.laakarilehti.fi/uutinen.html?opcode=show/news_id=14126/type=1
  5. Heusala, Kari: Häpykarvat ja naisen seksuaalisuus MTV3.fi. 31.07.2009. MTV Oy. Viitattu 20.1.2011.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]