Sukupuolihormoni
Sukupuolihormoni on sukupuolitoimintoihin vaikuttava steroidi. Sukupuolihormonien tuotanto käynnistyy murrosiässä ja niitä erittyy erityisesti sukupuolirauhasista, joista miehellä keskeisiä ovat kivekset ja naisella munasarjat. Sukupuolihormoneja ovat miesten androgeenit eli mieshormonit ja naisten estrogeenit eli naishormonit. Näiden kahden ryhmän lisäksi naisilla tavataan keltarauhashormoneja eli gestageeneja. Ihmisen aivojen aivolisäkkeen erittämät hormonit stimuloivat sukupuolirauhasia tuottamaan sukupuolihormoneita[1].
Tärkein androgeeni on testosteroni ja tärkein estrogeeni estradioli. Keltarauhashormoneista tärkein on progesteroni. Sukupuolihormonit säätelevät miehen ja naisen sukupuolitunnusmerkkien kehittymistä ja seksuaalitoimintoja. Sukupuolihormonit syntyvät kolesterolista monimutkaisten kemiallisten reaktioiden seurauksena. Sukupuolihormoneilla ei ole riittävästä tuotannosta ja riittävistä pitoisuuksista huolimatta vaikutusta elleivät ne kykene vaikuttamaan niille tarkoitettuihin reseptoreihin. Androgeeneille on androgeenireseptoreita ja estrogeeneille estrogeenireseptoreita.[2] Aivolisäkkeen vajaatoiminta aiheuttaa sukupuolihormonien tuotannon häiriintymistä[3]. Sukupuolihormonien häiriöt ovat lisääntymishäiriöiden syitä. Pienten pitoisuuksien vuoksi testosteronin ja estradiolin mittaamiset ovat vaikeita.[4]
Adolf Butenandt sai Nobelin kemianpalkinnon vuonna 1939 työstään sukupuolihormonien tutkimisessa.
Sukupuolihormonien jaottelu
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Androgeenit eli mieshormonit
- Estrogeenit eli naishormonit
- Keltarauhashormonit eli gestageenit
Katso myös
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Lähteet
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- ↑ http://www.yourhormones.info/glands/pituitary-gland/
- ↑ Guerriero, G (April 2009). "Vertebrate sex steroid receptors: evolution, ligands, and neurodistribution.". Annals of the New York Academy of Sciences 1163: 154–68. doi: . PMID 19456336.
- ↑ https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00996
- ↑ https://www.hyvaterveys.fi/artikkeli/terveys/hormonitason_hairiot