Tippuri

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tippuri miehellä.
Tippuri naisella.

Tippuri eli gonorrea on gramnegatiivisen Neisseria gonorrhoeae -bakteerin aiheuttama seksitauti. Se voi tarttua yhdynnässä ja suuseksin välityksellä. Lisäksi lapsi voi saada sen synnynnäisenä äidiltään.

Tippuri on maailmanlaajuisesti yleisimpiä seksitauteja. Suomessa vuonna 2004 havaittiin 252 uutta sairaustapausta [1]. Tippuri on herkästi tarttuva, mutta kondomi oikein käytettynä suojaa tehokkaasti tartunnalta.

Tippuri voidaan todeta virtsasta, virtsaputkesta, kohdunsuusta, nielusta tai peräsuolesta otetuilla näytteillä. Sairautta hoidetaan useilla antibiooteilla. Vuonna 2011 raportoitiin Aasiasta ja USAsta havaintoja, joissa bakteeri on tullut vastustuskykyiseksi kaikille tunnetuille antibiooteille.

Tippurin aiheuttava bakteeri ei elä kauan elimistön ulkopuolella.[2]

Oireet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Useimmille naisille tippuri ei aiheuta havaittavia oireita.[3] Naisella tippurin oireita voivat olla:

  • alavatsakivut
  • runsas valkovuoto
  • kirvely virtsanerityksen yhteydessä
  • kuume

Miehillä sairaus voi ilmetä esimerkiksi tihentyneenä virtsaamisen tarpeena ja kirvelynä. Oireiden ilmaantuminen voi kestää päiviä tai viikkoja. Varsinkin peräsuolen tai kurkun tippurit voivat pysyä myös kokonaan oireettomina. Nielutippurin oireet muistuttavat tavallisesti angiinaa.

Komplikaatiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hoitamattomaan tippuriin liittyy useita riskejä. Naisilla se saattaa aiheuttaa munasarja-, miehillä eturauhas- tai lisäkivestulehduksen. Joillakin saattaa ilmetä niveltulehdus, verenmyrkytys ja hedelmättömyyttä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. http://www.vaestoliitto.fi/nuoret/seksi/seksitaudit/mita_seksitaudit_ovat/tippuri/
  2. http://www.tohtori.fi/?page=4702652&id=3903403
  3. Rostila, Timo ja Vuento, Risto: ”Tippuri”, Sukupuolitaudit, s. 34. 2., uudistettu painos. Helsinki: Kustannus Oy Duodecim, 2003. ISBN 951-656-103-9.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]