Selibaatti

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Selibaatti eli naimattomuus voi tarkoittaa joko sitä, ettei ole naimisissa eikä harrasta seksiä tai vain sitä, ettei harrasta seksiä (mahdollisesti mukaan lukien masturbointi). Alun perin sana on tarkoittanut nimen omaan avioliitosta kieltäytymistä, joten selibaattina voidaan pitää myös päätöstä olla avioliitotta, katsomatta siihen, harjoittaako sukupuolista kanssakäymistä vai ei.lähde?

Fyysisesti kehittyneen, sukupuolikypsän ihmisen, joka tietoisesti valitsee sukupuolikäyttäytymisen ja sukupuolisen aktiivisuuden puuttumisen elämässään, sanotaan olevan selibaatissa.

Selibaatti käsitetään yleisesti vapaaehtoisena asiana, mutta sitä on alettu – kenties leikkimielisesti – käyttämään myös tarkoittamaan tilaa, jossa seksiä ei halusta huolimatta voida harjoittaa toisen ihmisen kanssa.lähde? Selibaatin kaltaista käytöstä saattaa esiintyä mm. päihderiippuvuuksien ja joidenkin psykiatristen tilojen yhteydessä.

Selibaatti liittyy usein laajemminkin askeettiseen elämäntapaan. Erityisen tunnusmerkillistä se on kristilliselle asketismille; selibaattilupaus on erottamaton osa luostarilupauksia. Suurimmassa osassa kristikuntaa selibaattia edellytetään munkkien ja nunnien lisäksi myös joko papeilta ja piispoilta (katolisen kirkon latinalainen riitus) tai vain piispoilta (ortodoksisuus sekä idän katoliset kirkot).

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]