Solariumi

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Solariumilaite

Solariumi on laite ja paikka, jossa käytetään ultraviolettisäteilyä kosmeettisiin ja tai lääketieteellisiin tarkoituksiin. Laitteessa käytetään loisteputkia, joista tulee yleensä UVA-säteilyä, nykyisin myös UVB:tä. Ne on yleensä asetettu kahdeksi kanneksi, joista alimmaisella maataan ja toinen lasketaan päälle. 2000-luvulla ovat yleistyneet seisten käytettävät "aurinkosuihkut", joissa iho ei painu kummallisiin asentoihin rusketuslaveria vasten, ja jotka ovat myös hygieenisempiä.

Solariumista saatava säteily saa aikaan keinotekoisen rusketuksen. Tämä rusketus ei kuitenkaan suojaa ihoa palamiselta, koska se jättää ihon ohueksi. Vanhemmissa solariumeissa ei muodostu D-vitamiinia, mutta joissakin uudemmissa solariumeissa on myös D-vitaminiisynteesin vaatimat UVB-säteilyä tuottavat lamput. Solarium parantaa eräitä ihovaivoja, mutta solariumin säännöllinen käyttö lisää ihosyövän riskiä jopa 75 prosenttia.[1] Liiallinen solariumissa käyminen vanhentaa ihoa.

WHO ja Säteilyturvakeskus (STUK) suosittelevat solariumin välttämistä. Vuonna 2004 ilmestyivät ensimmäiset tutkimukset, jotka viittaavat siihen että solarium tuottaa endorfiinejä ja aiheuttaa riippuvuutta. Englannissa on jo uudissana "tanorektikko" (tan=rusketus) solariumista riippuvaisille.

Solarium-yrittäjille on tulossa velvollisuus valvoa, etteivät alle 18-vuotiaat käytä solariumia, koska käyttäjien täysi-ikäisyyttä ei pystytä luotettavasti varmistamaan.[2] Valvonta tuli voimaan 1. heinäkuuta 2012.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. WHO: Solariumit aiheuttavat syöpää. Venla Pystynen. Helsingin Sanomat 30.7.2009
  2. Solarium-yrittäjien valvottava käyttäjien täysi-ikäisyyttä 21.12.2011. YLE Uutiset. Viitattu 8.4.2012.
  3. Alaikäiset eivät saa enää käyttää solariumia 1.7.2012. Helsingin Sanomat. Viitattu 1.7.2012.