Auringonotto

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Auringonotto.

Auringonoton tarkoituksena on lisätä luonnollisella tavalla rusketusta iholle. Auringonotto tapahtuu yleensä makaamalla rannalla tai vastaavassa paikassa vähissä pukein vartalo kohti Aurinkoa. Auringonottajat vaihtavat asentoa aika ajoin saadaakseen tasaisen rusketuksen joka puolelle kehoa. Kuitenkin on mainittu, että tasaisimman rusketuksen saa oleilemalla muuten vaan auringossa palvomatta sitä; esimerkiksi pihapelejä tms. pelaillen.kenen mukaan?

Auringonpaisteen UVB-komponentti mahdollistaa elimistön oman D-vitamiinin tuottamisen.

Voimakkaan ultraviolettisäteilyn aikaan, eli noin keskipäivällä auringonottoa tulisi välttää, ettei altistu ihosyövälle. Erityisesti lapset ovat vaarassa voimakkaassa auringonpaisteessa. Iho ruskettuu kun UVA-säteily osuu melanosyytteihin, eli ihon väriainetta eli melaniinia muodostaviin soluihin. UVB-säteily on yhdistetty ihosyöpiin, kuten melanoomaan. Lisäksi on mainittava, että iho vanhenee ja rapistuu auringonoton seurauksena.

Monet käyttävät auringonsuojavoidetta suojautuakseen liialta UV-säteilyltä. Auringonsuojavoiteen suojakerrointa voi madaltaa ihon ruskettuessa. Suomea etelämmässä on käytettävä huomattavasti isompia suojakertoimia ja oltava varovaisempi, ettei iho pala.