Hyvinkään keskustaajama

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hyvinkään kaupungin keskusta.

Hyvinkään keskustaajama on Hyvinkään keskustan ja muun muassa Hakalanmäen, Martin, Mustamännistön, Paavolan, Parantolan, Sahanmäen, Vehkojan, Vieremän ja Viertolan kaupunginosat käsittävä kaupunkialue. Keskustaajama ylettyy myös hieman Hausjärven puolelle. Sen väkiluku on 46 507 (2020), joista 45 742 asuu Hyvinkäällä ja 765 Hausjärvellä. Se on Suomen 17. suurin taajama, eli suurempi kuin esimerkiksi Porvoon, Mikkelin ja Kokkolan keskustaajamat.[1] .

Hyvinkään keskustaajamassa asuu noin 91 % hyvinkääläisistä ja se on melko tiheästi rakennettu, sillä suurin osa asukkaista asuu korkeintaan 2,5 kilometrin säteellä Hyvinkään rautatieasemasta. Keskustaajamaa halkovat Uudenmaankatu ja Hämeenkatu. Hyvinkään keskustaajama sijaitsee sekä Uudenmaan että Kanta-Hämeen alueilla, joten se on toinen Suomen kahdesta ainoasta taajamasta, jotka sijaitsee kahden eri maakunnan alueella. Hyvinkään keskustaajaman lisäksi vain Himangan kirkonkylä sijaitsee kahden eri maakunnan alueella. Myös Helsingin keskustaajama ulottui Itä-Uudenmaan puolelle ennen maakunnan lakkauttamista.

Hyvinkään keskustaajamassa sijaitsee suurin osa kaupungin palveluista Hyvinkään sairaalaa, Sveitsin hiihtokeskusta ja lentokenttää lukuun ottamatta. Kaupunginosan palveluihin kuuluvat rautatieaseman lisäksi muun muassa Kauppakeskus Willa, Hyvinkään kirkko ja vanha kirkko, käräjäoikeus, Hyvinkään taidemuseo, Suomen rautatiemuseo sekä suurin osa kaupungin yrityksistä.[2]