Valtatie 25

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Valtatie 25
Hangonväylä, Hangontie, Hankoniementie
Valtatie 25 on merkitty karttaan sinisellä.
Valtatie 25 on merkitty karttaan sinisellä.
Maa Suomi
Tieluokka valtatie
Omistaja Suomen valtio
Tienpitäjä Väylävirasto
Pituus 171 km
Alkupiste Hanko
Reitti Tammisaari (35 km)
Lohjanharju (94 km)
Nummela (110 km)
Hyvinkää (141 km)
Päätepiste Mäntsälä (171 km)
Päällyste asfaltti
Kaistaluku pääosin kaksikaistainen

Valtatie 25 on Hangosta Tammisaaren, Karjaan, Lohjan, Vihdin, Nummelan ja Hyvinkään kautta Mäntsälään johtava valtatie. Yhdessä Porvooseen jatkuvan kantatien 55 kanssa se muodostaa pääkaupunkiseudun kiertävän väylän ja usein niitä sanotaankin Helsingin seudun uloimmaksi kehätieksi tai myös Kehä V:ksi. Valtatien 25 pituus on 171 kilometriä ja kantatien 55 noin 35 kilometriä. Sisemmät kehätiet ovat Kehä III, Kehä II ja Kehä I. Aikaisemmin valtatie 25 oli nimeltään kantatie 53, mutta sen luokkaa nostettiin sen tärkeyden vuoksi. Valtatie 25 on tärkeä varsinkin Hangon sataman rekkakuljetuksille, sen jatke kantatie 55 taas Porvoon öljykuljetuksille. Lisäksi se toimii tärkeänä yhdystienä valtateiden 3 ja 4 välille Helsingin ulkopuolella Hyvinkään ja Mäntsälän välillä. Alueella on paljon logistiikkakeskuksia.

Valtatie 25 on moottoritietä Lohjan Lempolasta Muijalaan, jossa tie kulkee yhdessä valtatien 1 kanssa; moottoritieosuuden pituus on seitsemän kilometriä. Muilta osin tie on kaksikaistainen ja liikennemääriinsä nähden vaihteleva. Hangon lähistöllä sijaitsee yksi Suomen päätieverkon harvoista tasoristeyksistä, jossa tie risteää Dynamiittivaihteen linjavaihteen kanssa. Tammisaaren kohdalla tiellä on myös avattava silta.

Tie kulkee seuraavien kuntien kautta: HankoRaaseporiInkooRaasepori (uudelleen) – LohjaVihtiNurmijärviVihti (uudelleen) – HyvinkääNurmijärvi (uudelleen) – Hyvinkää (uudelleen) – Mäntsälä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Auringonlasku tiellä 25 Hangon ja Hyvinkään välillä, 1990-luvun alku.

Vuoden 1938 tienumerointijärjestelmässä Helsingistä Tammisaaren kautta Hankoon kulkenut tie numeroitiin kantatieksi 51 ja Lohjan maalaiskunnan Nummenkylästä Lohjan kautta Tammisaareen kulkenut tie kantatieksi 53. Sodan jälkeinen Porkkalan vuokra-alueen luovutus siirsi kantatien 51 kulkemaan Lohjan maalaiskunnan Virkkalan kautta, jolloin kantatie 53 lyheni Nummenkylän ja Virkkalan väliseksi tieksi. Myöhemmin kantatie 51 siirrettiin päättymään Karjaalle ja Virkkalan ja Hangon välinen tie numeroitiin uudelleen kantatieksi 53. Vuonna 1968 kantatietä 53 jatkettiin pohjoispäässä Hyvinkäälle asti ja vuonna 1979 edelleen Mäntsälään. Tammisaaren ohikulkutie on valmistunut vuonna 1972 ja Karjaan ohikulkutie vuonna 1983.

Vuoden 1996 tienumerouudistuksessa kantatie 53 numeroitiin uudelleen valtatieksi 25. Tuuloksen ja Padasjoen välinen maantie 319 muutettiin kantatieksi 53 jo muutamaa kuukautta aiemmin, joten Suomessa oli vähän aikaa kaksi kantatietä 53.

Tammisaaren ja Hangon välinen osuus korjattiin 90-luvun lopulla ja tie valmistui vuonna 2000. Tietä parannettiin mm. oikaisemalla sitä, parantamalla liittymiä ja rakentamalla tievalaistusta.

Vuonna 2005 osuutta Lohjanharjulla muutettiin. Tällöin osuus Lohjan keskustasta Lempolaan laajennettiin nelikaistaiseksi ja uusi moottoritieosuus valmistui Nummenkylään saakka. Samalla jäljelle jäänyt osa Lempolasta Muijalaan muutettiin Yhdystie 1125:ksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]