Valtatie 23

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
23
Valtatie 23
Järvi-Suomen tie, Järvisuomentie
Valtatie 23 on merkitty karttaan sinisellä.
Valtatie 23 on merkitty karttaan sinisellä.
Maa Suomi
Tieluokka valtatie
Omistaja Suomen valtio
Tienpitäjä Liikennevirasto
Pituus 517 km
Alkupiste Pori
Reitti Parkano (94 km)
Jyväskylä (268 km)
Varkaus (395 km)
Päätepiste Joensuu (517 km)
Päällyste asfaltti
Kaistaluku pääosin kaksikaistainen

Valtatie 23 on Porista Jyväskylän kautta Joensuuhun johtava valtatie. Tien pituus on 517 kilometriä. Tiestä käytetään myös nimiä Järvi-Suomen tie ja Järvisuomentie.

Tie on lähes kokonaan kaksikaistainen. Jyväskylän ja Vaajakosken välillä on lyhyt valtateiden 4, 9 ja 13 kanssa yhteinen moottoritieosuus ja Varkauden keskustan kohdalla lyhyt nelikaistainen osuus. Joensuussa on valtatien 9 kanssa yhteinen moottoritieosuus. Tietä on rakennettu vuosikymmenten aikana useassa eri osassa, ja sen laatu vaihtelee merkittävästi. Varsinkin Varkauden ja Joensuun välillä tie on kapea ja mäkinen. Varkaudessa tie kulkee kaupungin keskustan halki, mikä ruuhkauttaa joskus liikennettä. Kankaanpään ja Parkanon välinen tieosuus on lähes viivasuora.

Reitti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtatie 23 Keuruulla Virroille päin

Valtatie 23 kulkee seuraavien kuntien alueella: PoriPomarkkuKankaanpääJämijärviParkanoIkaalinenParkano (uudelleen) – KihniöVirratKeuruuPetäjävesiJyväskyläLaukaaHankasalmiPieksämäkiJoroinenPieksämäki (uudelleen) – Joroinen (uudelleen) – Pieksämäki (uudelleen) – Joroinen (uudelleen) – VarkausLeppävirtaHeinävesiLeppävirta (uudelleen) – Heinävesi (uudelleen) – LiperiJoensuu.

Joukkoliikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Porista Kankaanpäähän ajetaan lukuisia lähtöjä päivittäin. Jyväskylän ja Keuruun välillä on samaten kattava tarjonta. Pidemmän matkan busseja on vähemmän; kerran päivässä, lauantaita lukuun ottamatta, ajetaan molempiin suuntiin pikavuoro Porista Jyväskylään. Jyväskylän ja Joensuun välillä ajetaan päivittäin molempiin suuntiin yksi pikavuoro ja arkisin sitä täydentää myös toinen vuoro.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 1938 tienumerointijärjestelmässä nykyisestä valtatiestä 23 Noormarkun ja Parkanon välinen osuus oli kantatie 65 sekä Varkauden ja Joensuun välinen osuus kantatie 70. Suurimmalta osalta nykyisen valtatien reittiä tie kuitenkin puuttui kokonaan. Nämä osuudet on rakennettu pääosin 1960- ja 1970-luvuilla. Valtatie 23 tiestä tuli 1970- ja 1980-lukujen taitteessa.

Käsite Järvi-Suomen tie syntyi 1960-luvulla. Jyväskylän ja Hankasalmen välin tie kulki valtatie 9:n linjaa pitkin. Hankasalmelta itään tie uusittiin vanhaa Pieksämäen tietä mukaillen. Jyväskylästä länteen tie tehtiin 1960–1970-luvuilla vanhaa Keuruun ja Petäjäveden tietä parantamalla ja oikomalla. Jyväskylän ja Petäjäveden välinen osuus rakennettiin vuosina 1965–1969. Keuruulta Parkanoon tie rakennettiin kokonaan uudelle linjalle. Jyväskylässä tielle rakennettiin uusi sisääntulo Keltinmäen ja Kypärämäen välistä Myllyjärvelle yhtyen valtatie 4:ään Keljossa. Tien viimeinen osuus valmistui 1978. Aluksi Porin ja Jyväskylän välinen tie oli kantatie 65 ja Hankasalmen ja Joensuun välinen osuus kantatie 70.[1]

Tiehankkeita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtatielle 4 Jyväskylän seudulle sekä valtatielle 6 sekä Valtatie 9 Joensuuhun tehdyt suunnitelmat koskevat myös valtatietä 23.

Liikennevirastolla on suunnitelma tien parantamista Varkauden ja Viinijärven välillä. Suunnitelmaan kuuluu kaarteiden oikaisuja, mäkiosuuksien loiventamista, keskikaiteellisten ohituskaistojen rakentamista, yksityistiejärjestelyjä ja tievalaistuksen lisäämistä. Hankkeen kokonaiskustannukset ovat noin 30 miljoonaa euroa. [2] Uusimpien tietojen mukaan tietä päästään parantamaan vuoden 2014 alusta.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Erkki Laitinen et al.: Keski-Suomen teillä : Keski-Suomen tiepiiri 50 vuotta, s. 76–77. Jyväskylä: Keski-Suomen tiepiiri, 1997. 951-726-374-0.
  2. Vt 23 Varkaus–Viinijärvi 27.5.2011. Liikennevirasto. Viitattu 4.6.2011.
  3. http://www.savonsanomat.fi/uutiset/kotimaa/valtatie-23n-korjaus-ei-alakaan-viela-syksylla/1666106

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]