Lievestuore

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lievestuoreen keskustaa

Lievestuore on taajama Laukaan kunnassa Keski-Suomessa. Asukkaita siellä oli vuoden 2011 lopussa 2 530. Lievestuoreen suurin työnantaja on Millog Lievestuoreen toimipiste, joka työllistää vajaat 200 henkeä. Toimipiste oli puolustusvoimien Lievestuoreen Varikko vuoden 2007 loppuun saakka.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sellutehdas[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lievestuoreen selluloosatehdas (aik. sulfaattiselluloosatehdas) oli toiminnassa vuosina 19271985, aluksi nimellä Haarlan Selluloosayhtiö (1927-1967) ja myöhemmin Keski-Suomen Selluloosa Oy (1971-1985). Tehdas oli toiminta-aikanaan Laukaan suurimpia työnantajia. Tehdas valmisti aluksi sulfaattiselluloosaa, kunnes 1950-luvulla siirryttiin sulfiittiselluloosan tuottamiseen. Tamperelainen liikemies Rafael Haarla perusti tehtaan Lievestuoreelle 1927, koska alueelta oli saatavissa raakapuuta, joka voitiin uittaa edullisesti tehtaalle. Lievestuoreen kautta kulki myös 1918 valmistunut Jyväskylä–Pieksämäki-rata.[1]

Lipeälampi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lievestuore muistetaan haisevasta Lipeälammestaan, johon 19201980-luvuilla toiminut Lievestuoreen sellutehdas laski jätteensä. Lampea on 1990- ja 2000-luvuilla puhdistettu, eikä nykyinen maapohja enää sanottavasti haise. Itse tehtaasta on nykyisin jäljellä enää vain perustusten jäänteitä. "Lievestuoreen Liisa" oli Irwin Goodmanin esittämä hittikappale vuodelta 1971. Siinä kerrotaan myös Lipeälammen aiheuttamista hajuhaitoista.

Kansalaisopisto ja yhteiskoulu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sellutehtailija Haarla tuki voimakkaasti kylän sivistyspyrkimyksiä. Vuonna 1946 perustettiin Lievestuoreen kansalaisopisto, joka toimi osana setlementtiliikettä. Ohjelmassa oli aluksi ammatillisia aineita ja vieraita kieliä. Opisto sai 1961 Haarlalta oman toimitilan. Lievestuoreen yhteiskoulu oli perustamisvuonnaan 1948 Laukaan ensimmäinen oppikoulu.[2]

Liikenneyhteydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lievestuore on valtateiden 9, 13 ja 23:n varrella, vaikkakaan valtatie ei kulje itse taajaman läpi. Alueella kulkee runsaasti linja-autoja.

Lievestuoreen rautatieasema aivan taajaman keskellä on yksi rataosan Jyväskylä–Pieksämäki asemista. Liikennepaikka sijaitsee 24,8 kilometrin päässä Jyväskylästä. Kesällä 2014 matkustajajunat lakkasivat pysähtymästä Lievestuoreella. Aiemmin asemalta oli lopetettu lippumyynti ja asemarakennus siirtynyt yksityisomistukseen.[3]

Lievestuoreen Kisa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sylvi Saimo
Pääartikkeli: Lievestuoreen Kisa

Lievestuoretta edustaa urheiluseura nimeltään Lievestuoreen Kisa. Vuodesta 1927 toimineen urheiluseura Kisan toimintaa pyörittävät viisi lajijaostoa: hiihto- ja suunnistus-, pesäpallo-, jääurheilu-, lentopallo- ja yleisurheilujaostot. Pesäpallolla on pitkä historia seurassa. Tällä hetkellä Kisan lippulaivana toimii miesten pesäpallojoukkue, joka pelaa miesten ykköspesistä. Seuran kuuluisin jäsen on ollut olympiavoittaja ja kansanedustaja Sylvi Saimo, joka asui Hohon kylässä.

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuntalaisten keskuudessa kylää kutsutaan myös nimellä Liepee, joka taipuu adessiivissa Liepeellä. Asukkaita kutsutaan liepeeläisiksi.

Kuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lievestuoreen kirjasto
Lievestuoreen rautatieasema
Talo Lievestuoreen keskustassa
Lievestuoreen keskustaa

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kauppinen, Arto: Piirteitä Laukaan elinkeinoista 1800-luvulta alkaen, s. 100-1. Teoksessa Kohisevien koskien Laukaa, (toim.) Helena Hänninen. Jyväskylä: Laukaan kunta, 1993. ISBN 952-90-4717-7.
  2. Kananen, Taimi - Hänninen, Helena: Ylhäisempää opinkäyntiä ja muuta kansansivistystä, s. 138-143. Teoksessa Kohisevien koskien Laukaa, (toim.) Helena Hänninen. Jyväskylä: Laukaan kunta, 1993. ISBN 952-90-4717-7.
  3. HS 25.4.2014. Viitattu 7.5.2015.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Lievestuore.