Hiihto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Alppihiihtäjä.
Poika hiihtää, Suomi 1904.
Hiihtäjiä Ottawassa, Kanadassa 1887.

Hiihto on etenemistapa, jossa liu'utaan (yleensä lumella) eteenpäin suksilla ja usein lisäksi hallitaan liikkumista sekä työnnetään lisää vauhtia sauvoilla. Hiihto on alun perin kehitetty helpottamaan liikkumista talvella lumisessa maastossa. Nykyään hiihto on jakautunut useaksi alalajiksi ja se on vakiinnuttanut paikkansa suosittuna liikuntamuotona. Nykyisestä urheiluluonteestaan huolimatta hiihtoa käytetään yhä myös vapaaseen liikkumiseen talvisessa luonnossa.

Hiihto on aikojen saatossa jakautunut erilaisiin urheilumuotoihin.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Videomateriaalia erilaisista hiihtotekniikoista, joita käytettiin 1940-luvulla.

Vuosituhansien ajan ihmiset ovat hiihtäneet tai matkustaneet suksien avulla. Arkeologisia näytteitä suksista on löydetty Venäjältä noin kahdeksan vuosituhannen takaa.[1]

Vaikka moderni hiihto sai alkunsa Skandinaviasta, 10 000 vuotta vanhat seinämaalaukset vihjaavat siihen, että suksia käytettiin jo Xinjiangin alueella (nykyisin Kiina).lähde?

Kuvasto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alppihiihto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Alppihiihto

Alppihiihto on talviharrastus ja -urheilumuoto, jossa lasketaan lumipeitteisiä rinteitä alas käyttäen kahta suksea, jäykkää kenkää (monoa) ja sidettä, jossa koko jalkapöytä lukittuu sukseen kiinni. Laskeminen voi tapahtua kunnostetulla rinnealueella tai hoitamattomassa rinteessä.

Ampumahiihto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Ampumahiihto

Ampumahiihto on talviurheilulaji, jossa on yhdistetty kaksi urheilulajia: maastohiihto ja ammunta.

Freestylehiihto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Freestyle-hiihto

Freestylehiihto on laskettelun monipuolisin osa-alue, joka muodostuu useista alalajeista, joita ei voida täysin erotella. Perinteinen freestyle-hiihto koostuu kumparelaskusta, hypyistä, suksibaletista ja vapaahiihdosta.

Hiihtosuunnistus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Hiihtosuunnistus

Hiihtosuunnistus on hiihtokelpoisia teitä ja esimerkiksi moottorikelkalla tehtyjä uria sekä latuja pitkin harjoitettu kilpasuunnistusmuoto, jossa kilpailija suunnistaa rasteilla merkityn radan hiihtäen.

Pohjoismaiset hiihtolajit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maastohiihto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Maastohiihto

Maastohiihto (murtomaahiihto, usein myös pelkkä hiihto) on tasamaalla, mäkisessä maastossa tai järven jäällä tapahtuva hiihtomuoto, josta käytännössä kaikki hiihtolajit ovat kehittyneet. Maastohiihdossa hiihtäjä liikkuu usein valmiilla ladulla suksia ja sauvoja käyttäen, mutta myös umpihangella voi hiihtää.

Mäkihyppy[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Mäkihyppy

Mäkihyppy eli mäenlasku on urheilulaji, jossa lasketaan keinotekoista mäkeä pitkin hyppyrinnokalle. Itse hyppy alkaa hyppääjän ponnistuksesta, josta paljolti riippuu hypyn onnistuminen. Hyppääjä laskeutuu alastulomäkeen.

Yhdistetty[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Yhdistetty

Yhdistetty on yksi hiihtourheilun kilpailulajeista. Se on yhdistelmä mäkihypystä ja maastohiihdosta. Kilpailut käydään useimmiten niin, että ensin hypätään mäkeä ja loppusijoitukset ratkaistaan hiihtoladulla siten, että parhaat hyppypisteet saanut lähtee ensimmäisenä ladulle ja loput hyppypisteidensä mukaisessa järjestyksessä.

Nopeuslasku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Nopeuslasku

Nopeuslasku on hiihtolaji, jossa rinnettä suksilla alas laskettaessa pyritään saavuttamaan mahdollisimman suuri nopeus. Nopeuslasku on nopein hiihtolaji, ja vauhti nousee parhaimmillaan yli 200 kilometrin tuntinopeuteen.

Telemarkhiihto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Telemarkhiihto

Telemark on laskettelun "kantamuoto", jossa liikutaan lumella hiihtäen tai laskien kahdella suksella, jossa side mahdollistaa kantapään vapaan liikkeen.

Hiihto ilman lunta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rullahiihto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Rullahiihto

Rullahiihto on hiihdon kesäinen muoto. Varusteet ovat suksia lukuun ottamatta samanlaiset kuin tavallisessa hiihdossakin. Rullasuksilla voi hiihtää molempia tyylejä ja rullahiihto on tärkeä osa hiihtäjien, ampumahiihtäjien ja yhdistetyn urheilijoiden harjoittelua.

Vesihiihto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Vesihiihto

Vesihiihdossa vedetään vesisuksilla varustautunutta "hiihtäjää" pitkin veden pintaa. Vetämiseen käytetään yleensä moottorivenettä.

Kilpailuja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Sood, Suemedha: Where did skiing come from? bbc.com. 22.12.2010. British Broadcasting Corporation. Viitattu 4.3.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta hiihto.
Wikiquote-logo.svg
Wikisitaateissa on kokoelma sitaatteja aiheesta Hiihto.