Skadi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hakusana ”Skathi” ohjaa tänne. Skathi on myös yksi Saturnuksen kuista.
Skadi Hunting in the Mountains (1901), H. L. M.

Skadi eli Skaði on skandinaavisessa mytologiassa jotuni ja jumalatar, joka yhdistetään jousimetsästykseen, hiihtämiseen, talveen ja vuoriin. Skadi esiintyy 1200-luvulla kootuissa Runo-Eddassa, Proosa-Eddassa ja Heimskringlassa sekä vanhoissa skaldien runoissa.

Skadi on kuolleen Thjazin tytär ja meni naimisiin Njordin kanssa hyvityksenä jumalilta, jotka tappoivat hänen isänsä. Heimskringlassa Skadi oli eronnut Njordista ja nainut sen sijaan Odinin, ja heillä oli monta lasta. Sekä Runo- että Proosa-Eddassa Skadi on vastuussa käärmeestä, joka tiputtaa myrkkyä vangitun Lokin päälle.

Skadista käytetään myös nimiä Öndurguð (muinaisnorjaa, "hiihtojumala") ja Öndurdís (muinaisnorjaa, "hiihtodís", käännetään usein neitona). Nimen Skadi etymologia on epävarma, mutta se saattaa olla sanan Skandinavia alkuperäinen muoto. Jotkin paikannimet Skandinaviassa, etenkin Ruotsissa, viittaavat Skadiin. Tutkijat ovat esittäneet teorioita mahdollisesta yhteydestä Skadin ja Ullin välillä (Ull yhdistetään myös hiihtämiseen ja esiintyy usein paikannimissä Ruotsissa), Skadin suhteesta Loki-jotuniin sekä siitä, että Skandinavia voi mahdollisesti tarkoittaa "Skadin saarta", tai että se liittyy muinaisnorjan substantiiviin "vahinko/vaurio".