Rullahiihto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rullahiihtäjiä etenemässä luistelutyylillä.

Rullahiihto on hiihdon kesäinen muoto. Varusteet ovat suksia lukuun ottamatta samankaltaiset kuin tavallisessa hiihdossa. Rullasukset ovat noin metrin mittaiset ja niissä on yleensä kumiset renkaat, joskin myös muita materiaaleja käytetään.

Rullasuksilla voi hiihtää molempia tyylejä ja rullahiihto on tärkeä osa hiihtäjien, ampumahiihtäjien ja yhdistetyn urheilijoiden harjoittelua. Hiihtäjille rullahiihto on tärkein lajinomainen harjoitustapa. Huippuhiihtäjillä rullahiihdon osuus muusta harjoittelusta on 30–50 prosenttia.

Rullahiihto kehittää erityisesti käsien ja ylävartalon lihaksia. Käsien ja potkun liikesuunnat poikkeavat hieman hiihdon liikeradoista.

Rullahiihto ei ole saavuttanut kuntoilijoiden suosiota, mutta sauvarullaluistelu on kuntoilijoille helpompi (ja usein myös halvempi) vaihtoehto kuin rullahiihto.lähde?

Kesäisin kilpaillaan monissa rullahiihtokisoissa, kuten Vuokatin Aateli-Race ja Saku Suverull Virossa. Rullahiihto kuuluu myös Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n lajiohjelmaan.

  • Kantola, Heikki & Rusko, Heikki: Hiihto sydämen asiaksi – suomalainen hiihtovalmennus. Valmennuskirjat, 1984. ISBN 951-9147-11-X.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]