Sauvarullaluistelu

From Wikipedia
Jump to navigation Jump to search
Sauvarullaluistelijoita lähdössä maratonille.

Sauvarullaluistelu on urheilulaji, jossa sauvoja käytetään rullaluistimien kanssa. Sauvarullaluistelua voi pitää rullaluistelun ja rullahiihdon välimuotona. Suomessa lajin koulutus-ja kilpailutoiminnasta vastaa Suomen Luisteluliitto, mutta myös monet hiihtäjät käyttävät sauvarullaluistelua kesälajinaan.

Sauvarullaluistelun etuna tavalliseen rullaluisteluun pidetään sauvojen antamaa lisänopeutta sekä kahta ylimääräistä tukipistettä. Voidaan kuitenkin sanoa, että sauvojen käytöstä ei ole hyötyä nopeuden lisäämisessä tietyn nopeuden ja/tai teknisen osaamisen saavuttamisen jälkeen. Sauvoista on hyötyä erityisesti ylämäessä. Sauvarullaluistelu on erittäin tehokas liikuntamuoto, koska se aktivoi sekä ylä- että alavartalon suuria lihasryhmiä.


Välineet[edit | edit source]

  • Sauvoina käytetään erityisesti lajiin tarkoitettuja sauvoja. Ne muistuttavat muuten sauvakävelysauvoja, mutta niissä on hiihtosauvojen tapaan piikkipäät, jotta ne pitäisivät paremmin asfaltilla.
  • Rullaluistimet: Suomessa sauvarullaluistelussa käytetään tavallisesti inline-rullaluistimia, joissa neljä rengasta on peräkkäin kiskossa kengän alla.
  • Pään suojana sauvarullaluistelussa käytetään rullaluistelu-/rullalautailukypärää tai pyöräilykypärää. Kypärä on kilpailuissa pakollinen varuste.
  • Suojat ovat kilpailuissa yleensä suositeltavat mutta eivät pakolliset varusteet. Niihin kuuluvat polvi- ja kyynärsuojat sekä rullaluistelukäsineet, joissa kämmenen ja ranteen yli kulkee kova ja asfaltilla liukuva suojalevy. Koska useimmat käsinemallit eivät sovi hyvin yhteen sauvahihnan kanssa, monet sauvarullaluistelijat käyttävät niiden sijaan pyöräilykäsineitä.

Kilpailutoiminta[edit | edit source]

Suomessa joissakin rullaluistelukilpailuissa on erillinen sauvarullaluistelusarja. Näistä tunnetuin lienee vuosittain järjestettävä kuntoilutapahtuma Helsinki Roller Marathon, johon voivat osallistua kaikki rullaluistelun ja sauvarullaluistelun harrastajat. Vuosittain järjestetään myös sauvarullaluistelun SM-kisat. Vuoden 2007 sauvarullaluistelun miesten Suomen mestari on Samuli Laulumaa, joka luisteli Turussa järjestetyissä kisoissa 38 km aikaan 1.13.07 keskinopeutenaan yli 31 km/h. Naisten Suomen mestarin Kati Kootan aika samalla matkalla oli 1.21.53, keskinopeus n. 28 km/h [1]

Katso myös[edit | edit source]

Aiheesta muualla[edit | edit source]