Freestylehiihdon maailmanmestaruuskilpailut

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Freestylen maailmanmestaruuskilpailut ovat kansainvälisen hiihtoliiton järjestämät kilpailut, joissa kilpaillaan joka toinen vuosi freestylehiihdon maailmanmestaruuksista. Kisoja on järjestetty vuodesta 1986, jolloin kisat pidettiin Tignesissä, Ranskassa. Tällöin kilpailtiin kumparelaskussa, hypyissä, acrossa ja yhdistetyssä. Tämän jälkeen maailmanmestaruuskisat on pidetty yhdeksän kertaa. Kilpailumaina ovat olleet Ranskan (2 kertaa) lisäksi järjestyksessä Saksa, Yhdysvallat (2 kertaa), Itävalta, Japani, Sveitsi, Kanada ja Suomi. Vuonna 2007 kisat järjestettiin Italiassa.

Suomessa kisat järjestettiin Kuusamon Rukalla keväällä 2005. Tällöin ensimmäistä kertaa oli MM-kisojen ohjelmistossa 5 lajia, jotka olivat kumpareet, hypyt, half pipe, ski cross ja parikumpareet. Rukalla Suomen ainoan mitalin saavutti Sami Mustonen sijoittumalla parikumpareissa toiseksi.

Ensimmäinen suomalainen MM-kisamitalisti on Martti Kellokumpu, joka voitti kumpareissa pronssia Tignesissä 1986. Muita menestyneitä suomalaisia MM-kisamitalisteja ovat kaksinkertainen maailmanmestari Mikko Ronkainen, Janne Lahtela, Lauri Lassila ja Sami Mustonen. Vuoden 1999 Sveitsin MM-kisoissa suomalaiset ottivat kolmoisvoiton miesten kumparelaskussa järjestyksessä Lahtela, Lassila ja Mustonen. Kaiken kaikkiaan Suomi on saavuttanut 3 kappaletta jokaista mitalia maailmanmestaruuskisoissa.

Menestynein maa maailmanmestaruuskisoissa on Yhdysvallat. Muita menestyneitä maita ovat Kanada, Ranska ja Norja.

Kilpailut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]