Tignes

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tignes
Perustiedot
Valtio:  Ranska
Région: Rhône-Alpes
Departementti: Savoie
Pinta-ala: 81,63 km²
Asukasluku: 2 178[1] (2006)
Asukastiheys: 26,7 as./km²
Alueen matalin paikka: 1 550 m
Alueen korkein paikka: 3 456 m
Kaupunginjohtaja:
Kotisivu:
Lac de Tignes

Tignes on ranskalainen kunta, joka sijaitsee Rhône-Alpesin alueella ja Savoien departementissa.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tignesin kunta on eräs korkeimmalla sijaitsevista vakinaisesti asutuista kuntayhteisöistä Euroopassa. Varsinaisen kylän korkein kohta on 2 127 metriä ja kylässä asuu vakinaisesti lähes 2 200 asukasta. Kylä sijaitsee laaksossa, jonka halki virtaa Isère-joki, joka laskee Rhône-jokeen lähellä Valenvcen kaupunkia.

Talviurheilukeskus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kunta on tunnettu talviurheilukeskus. Kaikkein korkeimpien huippujen alueella voidaan harrastaa hiihtämistä myös kesäisin, joten osa hiihtokeskuksista on avoinna ympäri vuoden. Tignes on muodostanut naapurikunnan Val d'Isèren kanssa yhteistyössä Espace Killyn laskettelualueen, jossa on hoidettuja rinteitä 300 kilometriä.[2]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ennen toista maailmansotaa Tignesin kunta ja kylä olivat lähes tuntemattomia ja niin Ranskan historian puitteissa kylän historia ei yllä edes eiliseen, vaan se on kokonaisuudessaan nykyisyyttä.

  • Vuonna 1933 hallinto alkoi suunnitella alueelle suurta patorakennelmaa, mutta asukkaat saivat asiasta tiedon vasta vuonna 1941. Patoamistyöt aloitettiin vuonna 1946 ja kylä peittyi lopullisesti veden alle vuonna 1952. Sitä ennen oli kylän hautausmaa siirretty uuteen paikkaan, räjäytetty talot ja mellakkapoliisi oli poistanut muuttoa vastustavat asukkaat. Nykyisin kylässä voi vierailla vain joka kymmenes vuosi, kun vuosihuollon tähden keinojärvi kuivataan. Seuraava kerta on todennäköisesti vuonna 2010.
  • Vuonna 1956 alkoivat 2 100 metrin korkeudessa sijaitsevan Tignesin luonnonjärven läheisyydessä hiihtokeskuksen rakennustyöt.
  • Vuodesta 1968 lähtien aluetta on kehitetty voimakkaasti ja sinne on rakennettu erittäin korkeatasoisia huviloita, jotka ovat tuoneet alueelle varakkaita lomailijoita.
  • Vuoden 1992 talviolympialaiset pidettiin osittain kylässä, eritoten siellä tapahtuivat kumparehiihdon kilpailut.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Résultats du recensement de la population 2006 Institut National de la Statistique et des Études Économiques. Viitattu 7. elokuuta 2009. (ranskaksi)
  2. Jukka Manninen: Täällä on varmasti lunta. Aamulehti, 15.1.2012, s. B33.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]