Val d’Isère

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Val d'Isère)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Val d’Isère

Val d’Isère

Koordinaatit: 45°27′2.16″N, 6°58′41.16″E

Valtio Ranska
Région Rhône-Alpes
Departementti Savoie
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 94,39 km²
Korkeus 1 785 – 3 300 m
Väkiluku (1999) 1 632
 – Väestötiheys 17 as./km²


Val d’Isère on kunta Ranskassa Rhône-Alpesin alueella Savoien departementissa. Se sijaitsee Alpeilla Savoien historiallisessa maakunnassa. Kunta on tunnettu talviurheilukeskus.

Ensimmäisen maailmansodan jälkeen Val d’Isèren kylässä oli muutama maatila. Alueen laaksojen hyvätuottoiset laitumet olivat hyvälaatuisten elintarvikkeiden tuotannon perusta, ja kylän koko väestö eli maataloudesta. Tällöin lunta ei nähty kaupallisena mahdollisuutena.

Talviurheilukeskus

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1920-luvulla kylästä ryhdyttiin rakentamaan urheilukeskusta. Vähitellen pienestä kylästä kehittyi hiihtokeskus. Nykyisin Val d’Isère on Euroopan merkittävimpiä hiihtourheilukeskuksia. Kunta muodostaa yhdessä naapurinsa Tignesin kanssa yhteistyöalueen, jota kutsutaan nimellä Espace Killy. Alueella on hiihtolatuja sekä alppihiihtäjille yhteensä 131 laskettelurinnettä yhteispituudeltaan 300 kilometriä.

Albertvillen talviolympialaisten alppihiihtolajit järjestettiin Val d’Isèressä vuonna 1992. Siellä on pidetty myös Alppihiihdon maailmancupin kilpailuja. Alppihiihdon maailmanmestaruuskilpailut 2009 pidettiin Val d’Isèressä.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]