Edda

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee kirjallisia teoksia. Asteroidista kertoo artikkeli 673 Edda.
Proosa-Eddan sisältävän käsikirjoituksen kansi

Edda viittaa kahteen muinaisskandinaaviseen kirjalliseen teokseen, Runo-Eddaan ja Proosa-Eddaan. Edda-tekstit ovat ylivoimaisesti tärkeimmät skandinaavisesta mytologiasta kertovat tiedonlähteet.

Edda tarkoittaa suurta isoäitiä, ja eddan termi ”suuren isoäidin tarut” on sana, jota käytetään kuvailemaan merkittäviä skandinaavisia myyttejä. Toisen ehdotuksen mukaan Edda voisi olla muoto paikannimestä Oddi ja näin ollen tarkoittaa Oddin kirjaa. Oddi oli islantilainen sivistyskeskus Eddojen kirjoittamisen aikoihin.

Runo-Edda[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vanhempi Edda eli Runo-Edda on kokoelma mytologisia runoja. Runojen arvellaan olevan peräisin 9001050-luvuilta, mutta ne kirjoitettiin pergamentille vasta 1200-luvulla Islannissa. Käsikirjoituksen nimi on Codex Regius, eikä sen vaiheista kirjoittamisen ja vuoden 1643 välillä tiedetä juuri mitään. Edda-runot on suomentanut Aale Tynni.

Proosa-Edda[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nuoremman Eddan eli Proosa-Eddan kirjoitti islantilainen Snorri Sturluson noin vuonna 1220. Snorri kirjoitti kirjan runousopin käsikirjaksi aikansa runoilijoille. Hän myös laittoi siihen proosaversioita jumaltaruista, jotta runoilijat ymmärtäisivät, mistä vanhoissa sananlaskuissa ja sanonnoissa on kyse. Proosa-Edda muodostuu esipuheesta ja kolmesta varsinaisesta kirjasta, jotka ovat Gylfaginning, Skáldskaparmál ja Háttatal.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Sumari, Anne (toim.): Óðinnin ratsu: Skandinaaviset jumaltarut. Edda (mukaelma). Toimittanut ja suomentanut Anni Sumari. Helsinki: Like, 2007. ISBN 978-952-471-935-3.
  • Eddan sankarirunot. Suomentanut sekä johdannolla ja selityksillä varustanut Aale Tynni. Porvoo Helsinki Juva: WSOY, 1980. ISBN 951-0-10173-7.
  • Eddan jumalrunot. Suomentanut sekä johdannolla ja selityksillä varustanut Aale Tynni. Porvoo Helsinki Juva: WSOY, 1982 (2. painos 1998). ISBN 951-0-11503-7.
  • Snorri Sturluson: Edda: Taruopillinen alkuosa; Gylfin harhanäky. (Gylfaginning.). Porvoo: WSOY, 1911.
Tämä mytologiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.