Herraskosken kanava

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Herraskosken kanava

Herraskosken kanava sijaitsee Virroilla ja yhdistää Vaskiveden ja Toisveden järvet. Reitti kanavalle kulkee etelästä Vaskiveden puolelta Keiturinsalmen kautta. Kanava muodostaa Näsijärven reitin yhdessä Muroleen kanavan kanssa.[1] Kanava rakennettiin vuosina 1903–1907, ja se on pituudeltaan 825 metriä. Sulun pituus on 40 metriä, leveys 7,7 metriä ja syvyys 1,8 metriä. Kanavan ylittää kääntösilta (alikulkukorkeus 5,1 metriä) ja kiinteä maantiesilta (alikulkukorkeus 7,0 metriä).[2][3] Se muutettiin automaattiseksi 1978.[4] Kanavan sulkuportit ovat tyypiltään puiset salpausportit tyhjennys- ja täyttöluukuilla ja niiden koneistot ovat sähköhydrauliset. Sen sijaan kääntösillan koneisto on sähkömekaaninen.

Lähes alkuperäisessä asussaan säilyneen kanavan varrelle on istutettu pihtakuusirivistö sekä sembramäntyjä.[3] Alueella on myös kanavanvartijan asuintalo, perinnekylä,[3]Martti Kitusen erämuseolähde? ja kanavamuseo[2].

Kanava on nykyisin pelkästään matkailukäytössä[3] ja veneiden sulutus toimii itsepalveluperiaatteella[2]. Kanavan käyttö- ja kunnossapitotehtävistä vastaa Väyläviraston urakoitsijana Arctia Meritaito Oy.[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. RKY - Näsijärven reitin kanavat rky.fi.
  2. a b c Väylävirasto: Väylävirasto: Herraskosken kanava vayla.fi. Viitattu 23.5..
  3. a b c d Hurskainen, Tarmo: Suomen kanavat – Herraskoski kanaler.arnholm.nu. 2005. Viitattu 23.5.2009.
  4. Facta2001, WSOY 1982, 5. osa, palsta 742
  5. Kanavien käyttö ja kunnossapito - Arctia Oy arctia.fi.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]