Valtatie 12

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Route 12-FIN.png
Valtatie 12
Valtatien 12 reitti on merkitty karttaan sinisellä.
Valtatien 12 reitti on merkitty karttaan sinisellä.
Maa Suomi
Tieluokka valtatie
Omistaja Suomen valtio
Tienpitäjä Liikennevirasto
Pituus 339 km
Alkupiste Rauma
Reitti Huittinen (68 km)
Tampere (142 km)
Lahti (270 km)
Päätepiste Kouvola (339 km)
Päällyste asfaltti
Kaistaluku pääosin kaksikaistainen

Valtatie 12 on Raumalta Huittisten, Tampereen ja Lahden kautta Kouvolaan johtava valtatie. Tien pituus on 339 kilometriä. Tie on pääosin kaksikaistainen ja yksiajoratainen lukuun ottamatta Rauman, Tampereen, Lahden ja Kouvolan seuduilla sijaitsevia nelikaistaisia osuuksia.

Siltatyömaa Valtatiellä 12 Tillolassa, Iitin ja Kouvolan rajalla heinäkuussa 2019. Tillolan ja Korian välillä työt valmistuivat joulukuussa 2019.

Reitti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Raumalta Huittisiin valtatie 12 kulkee satakuntalaisessa maaseutumaisemassa. Huittisten kohdalla tie kulkee lyhyen matkan yhdessä valtatien 2 kanssa. Huittisten ja Tampereen väli seurailee Kokemäenjoen suuntaa ja tämä osuus on etenkin Vammalan ja Nokian välillä valtatieksi poikkeuksellisen mäkinen. Nokian Sarkolassa, Rauman suuntaan ajettaessa, on yksi Suomen valtateiden suurimmista nousuista. Kahdessa alueella sijaitsevassa jyrkässä mäessä on ohituskaistat. Lisäksi varsinkin Huittisten ja Nokian välillä, mutta myös Huittisten ja Köyliön välillä on vuosittain sattunut useita hirvieläinonnettomuuksia.

Nokian ja Tampereen välillä on lyhyehkö moottoritieosuus. Toisin kuin valtatiet 3 ja 9, valtatie 12 on viitoitettu Tampereella kulkemaan keskustan kautta Paasikiven–Kekkosentietä ja Rantatunnelia pitkin. Tämä on Suomen vilkasliikenteisin tie pääkaupunkiseudun ulkopuolella, ja tieosuus ruuhkautuu säännöllisesti työmatkaliikenteen aikana.

Tampereelta Lahteen valtatie 12 kulkee vauraassa pirkanmaalaisessa ja hämäläisessä maisemassa. Tampereen ja Kangasalan välillä tie on moottoriliikennetietä, samoin Lahden länsipuolella Hollolan kohdalla.

Lahdessa valtatie 12 kulkee aivan kaupungin keskustassa muodostaen liikenteellisen pullonkaulan. Lahdesta Kouvolaan tie kulkee Salpausselkää seuraillen. Lahden ja Nastolan välillä tie on leveäkaistaista moottoriliikennetietä. Valtatie on keskikaiteellista ohituskaista- ja nelikaistatietä Iitin Tillolan ja Kouvolan Kivistenmäen välillä, joka valmistui joulukuussa 2019. Kouvolassa tie muuttuu moottoriliikennetieksi juuri ennen yhdistymistä valtatiehen 6.

Tie kuuluu liikenne- ja viestintäministeriön määrittämiin maanteiden pääväyliin sekä Tuuloksen ja Kouvolan välinen osuus myös yleiseurooppalaiseen TERN-tieverkkoon.

Tie kulkee seuraavien kuntien kautta: RaumaEuraSäkyläKokemäkiHuittinenSastamalaNokiaTampereKangasalaPälkäneHämeenlinnaHollolaLahtiOrimattilaLahti (uudelleen) – IittiKouvola.

Vuoden 2003 jälkeen lakkautetut kunnat, joiden alueella tie kulki:

(Lueteltu nykyisten kuntien mukaan)


 • Kouvola
  • Kuusankoski (-2008)
  • Kouvola (-2008)
   • (Kouvolassa tie erkanee ohitustiestä ja kulkee Kouvolan keskustaan, Kymen lukon risteykseen Kuusaantienä.)

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 1938 tienumerointijärjestelmässä Tampereen ja Kouvolan välinen reitti sai numeron 12. Tämä osuus kulki suunnilleen nykyisin linjauksen mukaisesti. Tie oli sorapintainen ja varsin mutkainen ja se kulki kaikkien matkan varrelle osuvien kirkonkylien kautta. Tien uusinta ei ollut aivan tärkeyslistan kärjessä: pääosin se valmistui 1960-luvun lopulla. Kangasalan Kaivannon ja Pälkäneen välinen osuus valmistui kuitenkin vasta 1970-luvulla. Tampereen ja Kangasalan välinen reitti kulki yhdessä valtateiden 3 ja 9 kanssa Messukylän ja Kaukajärven ohitse Kangasalan keskustaan ja edelleen Kangasalan Huutijärvelle, josta 9-tie haarautui koilliseen. Kolmostien haarautumiskohta oli Pälkäneen Kyllössä. Kangasalan ohitustie valmistui vuonna 1971 ja loppuosa Tampereelle vasta 1980-luvun lopulla.

Tampereen ja Huittisten välinen osuus oli alun perin valtatie 9. Uuden Loimaan ja Urjalan kautta valmistuneen reitin valmistumisen jälkeen tie muuttui kantatieksi 41. Vanhin osuus kulki Huittista Vammalaan nykyisen tien linjausta, mutta Vammalan ja Nokian välillä Karkun entisen kunnan kautta Rautaveden ja Kuloveden pohjoispuolta Nokialle. Nykyinen tie on valmistunut pääosin 1950-luvulla.

Valtateiden 12 ja 2 risteyskohdassa Huittisten Mommolassa oli alun perin tasoliittymä, joka vapaiden nopeuksien aikaan osoittautui yhdeksi Suomen vaarallisimmista risteyksistä. Kumpikin tie on varsin suora, ja risteys tulee autoilijalle varsin yllättäen. Risteys muutettiin eritasoliittymäksi verraten varhain, vuonna 1967. Huittisten ja Rauman välinen tie on rakennettu 1960-luvulla ja se on valmistumisensa jälkeen numeroitu kanta­tieksi 42.

Kangasalan ja Lahden välillä isoimmat muutokset ovat olleet 2000-luvun alussa valmistunut Tuuloksen eritasoliittymä ja vuonna 2003 Lammin ja Hämeenkosken rajalle rakennetut kaksi ohituskaistaa.

Hollolan kohdalla tie kulki aiemmin nykyisen tien pohjoispuolitse nykyisen yhdystien 2955 reittiä. Vuonna 1993 avattiin kuitenkin lyhyt moottoriliikennetieosuus Kukonkoivun ja kantatien 54 liittymän välille.

Lahden itäpuolella tietä on parannettu moottoriliikennetieksi ensin vuonna 1985 Nastolaan ja myöhemmin vuonna 1998 Uudenkylän liittymään asti. Kymenlaakson puolella Iitissä tietä oikaistiin Siperianmäen kohdalla 1990-luvun puolivälissä ja samalla mäkeen rakennettiin ohituskaista. Vuonna 2007 tietä parannettiin Iitissä muun muassa parantamalla liittymiä ja rakentamalla tievalaistusta sekä kevyen liikenteen väyliä.

Vuonna 1996 käyttöön otetussa tienumerointiuudistuksessa Rauman ja Tampereen välinen osuus numeroitiin valtatieksi 12. Tällöin numero 41 jäi Auran ja Huittisten väliselle tielle ja numero 42 poistui käytöstä.

Uusi yhteys Rauman satamaan valtatiellä 12 valmistui vuonna 2008. Tätä ennen satamaliikenne kulki katuverkossa.[1]

Vuonna 2015 Pirkanmaan ELY-keskus rakensi Tampereella Teiskontielle joukkoliikennekaistoja sekä paransi risteysjärjestelyjä.[2] Vuonna 2016 valmistuneessa hankkeessa Tampereen keskustan kohdalla tie siirrettiin tunneliin, jolloin seitsemän tasoristeystä korvattiin kahdella maanpäällisellä eritasoliittymällä Naisten- ja Santalahdessa ja yhdellä maanalaisella eritasoliittymävarauksella Näsinkalliolla.[3] Vuonna 2018 Aitolahdentien sillan peruskorjauksen yhteydessä rakennettiin lisäkaistat kehätien ja Atalan eritasoliittymien välille.

Joukkoliikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtatiellä 12 kulkee etenkin kaupunkien läheisyydessä lyhyen matkan vakiovuoroja sekä joitain pidempiä vakiovuoroja. Näiden lisäksi tiellä on lukuisia pikavuoroja, jotka kulkevat Raumalta Huittisiin. Osa vuoroista jatkaa Helsinkiin, osa päättyy Huittisiin, josta on vaihtoyhteyksiä Tampereelle. Tampereen ja Lahden välillä on kattava pikavuorotarjonta, joista osa jatkaa Kouvolan tai Loviisan kautta Kotkaan.

Tiehankkeita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tampere[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtatie 12 on etualalla Näsinneulasta vuonna 2002 otetussa kuvassa.

Tampereen ja Kangasalan välistä moottoriliikennetietä on suunniteltu levennettävän nelikaistaiseksi. Lisäksi tielle rakennettaisiin yksi uusi eritasoliittymä Atalan ja Vatialan liittymien väliin ja nykyisiä parannettaisiin. Hankkeen alustava kustannusarvio on 50 miljoonaa euroa. Hankkeen toteuttamisesta tai rahoituksesta ei ole päätöstä.[4] Hankkeen yleissuunnitelma valmistui keväällä 2018.[5]

Lahden eteläinen kehätie[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtatie 12:n ja kantatie 54:n liittymä Hollolassa
Pääartikkeli: Launeen tie

Nykyisin valtatie 12 kulkee Lahdessa aivan kaupungin keskustassa ja on liikenteellisesti ongelmallinen, sillä tieosuudella on verrattain paljon risteävää liikennettä. Etenkin Mytäjäisten risteys on myös liikenneturvallisuuden kannalta ongelmallinen.

Liikennevirasto rakennuttaa Lahden eteläisen kehätien vuosina 2018–2021; liikenteelle uusi tie avataan vuonna 2020. Tie rakennetaan osittain yksiajorataisena kaksikaistaisena tienä ja osin kaksiajorataisena nelikaistatienä.[6]

Suunnitelmissa on myös nykyisen Kukonkoivusta Soramäkeen kulkevan moottoriliikennetien parantaminen nelikaistaiseksi. Kukonkoivun eritasoliittymää moottoriliikennetien länsipäässä on täydennetty uusilla rampeilla syksyllä 2009 Kukonkoivun teollisuusalueen kasvavan liikenteen takia.[7]

Lahti–Kouvola[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Siltatyömaa Tillolassa, Iitin ja Kouvolan (Kuusankosken) rajalla heinäkuussa 2019. Etualalla tilapäinen kiertotie ja varsinainen tie kulkee sillan yli
Uusien teiden rakennustyömaa Tillolassa, Iitin ja Kouvolan rajalla. Osa alueen uusista pienemmistä teistä tehdään KymiRing-radan johdosta

Lahden ja Kouvolan välinen osuus on nykyisin Lahden Joutjärven ja Uudenkylän välillä leveäkaistaista moottoriliikennetietä ja muutoin tavanomaista kaksikaistaista tietä. Tieosuutta suunnitellaan parannettavaksi useassa vaiheessa niin, että tavoitetilassa tie olisi Joutjärven ja Nastolan sekä Iitin Tillolan ja Suviojan välillä keskikaiteellista nelikaistaista tietä ja muutoin keskikaiteellista ohituskaistatietä. Uudenkylän ja Tillolan välillä tie rakennettaisiin pääosin uuteen paikkaan, muualla nykyiselle paikalleen. Tieosuuden kaikki liittymät olisivat eritasoliittymiä. Lisäksi rakennettaisiin pohjavesi- ja melusuojauksia sekä riista-aitoja. Koko hankkeen kustannusarvio on noin 85 miljoonaa euroa. Hankkeen toteuttamisesta tai rahoituksesta ei ole päätöstä.[8]

Hanke toteutettaneen vaiheittain. Ensimmäisessä vaiheessa osa liittymistä voidaan toteuttaa porrastettuina tasoliittyminä. [8]

Iitin Tillolan ja Kouvolan Keltin välisen osuuden parannustyöt alkoivat kesällä 2018 ja ne saatiin päätökseen marraskuussa 2019.[9] Tällöin osuus parannettiin keskikaiteelliseksi ohituskaistatieksi ja välille rakennettiin kolme uutta siltaa. Lisäksi Iitin ja Kouvolan (ent. Kuusankoski) rajalle, KymiRing-moottoriradan viereen Tillolankankaalle tuli uusi eritasoliittymä, jonka on tarkoitus palvella vuonna 2020 avattavan radan käyttäjiä.[10] KymiRingillä pidetään heinäkuussa 2020 MotoGP-kilpailut.[11] Lisäksi Keltin eritasoliittymää parannettiin siten, että Valtatietä 6 pitkin Kouvolasta Helsinkiin kulkevan liikenteen ei tarvitse enää pysähtyä liikennevaloihin risteyksessä.

Pitkän tähtäimen suunnitelmat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pitkällä tähtäimellä valtateitä 10 ja 12 on suunniteltu parannettavaksi vuoteen 2030 mennessä yhteysvälillä Hämeenlinna–Lahti rakentamalla eritasoliittymiä, ohituskaistoja ja nelikaistaista tietä. Koko hankkeen kustannusarvio on noin 140 miljoonaa euroa.[7]

Osana koko päätieverkkoa koskevia kehittämissuunnitelmia Tiehallinnon tavoitteena on, että vuonna 2025 valtatie 12 olisi nelikaistainen Rauman, Tampereen, Lahden ja Kouvolan seuduilla. Lisäksi osuus Hämeenlinnan Tuuloksesta Lahteen ja Lahti–Kouvola olisivat jatkuvaa ohituskaistatietä sekä osuudet Huittinen–Tampere ja Tampere–Lahti kaksikaistaista tietä, jolla on säännöllisesti ohituskaistoja. Nämä suunnitelmat ovat kuitenkin alustavia ja edellyttäisivät tieinvestointeihin vuosittain käytettävien määrärahojen kaksinkertaistamista nykyisestä.[12]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Vt 12 Rauman satamayhteys 3.7.2008. Tiehallinto. Viitattu 21.7.2008.
 2. Valtatie 12 Teiskontien joukkoliikennekaistat ELY-keskus. Viitattu 5.8.2018.
 3. Tampereen Rantatunneli Liikennevirasto. Viitattu 5.8.2018.
 4. Valtatie 12 Tampere–Kangasala. Hankekortti (PDF) 22.12.2006. Tiehallinto. Viitattu 6.8.2007.
 5. Valtatie 12 Alasjärvi-Huutijärvi ELY-keskus. Viitattu 5.8.2018.
 6. Vt 12 Lahden eteläinen kehätie Liikennevirasto. Viitattu 5.8.2018.
 7. a b Valtateiden 10 ja 12 parantaminen yhteysvälillä Hämeenlinna–Tuulos–Lahti. Kehittämissuunnitelma (PDF) Kesäkuu 2005. Tiehallinto. Viitattu 25.6.2007.
 8. a b Vt 12 Lahti–Kouvola 12.1.2007. Tiehallinto. Viitattu 25.6.2007.
 9. Kouvolan Sanomat
 10. Valtatie 12 Tillola–Keltti - Väylä
 11. Helsingin Sanomat
 12. Heikura, Matti: Turvallisemman tieverkoston suunnitelmat valmiit. Kaleva, 13.7.2007, nro 188, s. 29. Oulu: Kaleva Kustannus Oy. ISSN 0356-1356. Artikkelin lyhennetty verkkoversio Viitattu 18.7.2007.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]