Valtatie 12

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Valtatie 12
Valtatien 12 reitti on merkitty karttaan sinisellä.
Valtatien 12 reitti on merkitty karttaan sinisellä.
Maa Suomi
Tieluokka valtatie
Omistaja Suomen valtio
Tienpitäjä Väylävirasto
Pituus 339 km
Alkupiste Rauma
Reitti Huittinen (68 km)
Tampere (142 km)
Lahti (270 km)
Päätepiste Kouvola (339 km)
Päällyste asfaltti
Kaistaluku pääosin kaksikaistainen

Valtatie 12 on Raumalta Huittisten, Tampereen ja Lahden kautta Kouvolaan johtava valtatie. Tien pituus on 339 kilometriä. Tie on pääosin kaksikaistainen ja yksiajoratainen lukuun ottamatta Rauman, Tampereen, Lahden ja Iitin/Kouvolan seuduilla sijaitsevia nelikaistaisia osuuksia.

Siltatyömaa valtatiellä 12 Tillolassa, Iitin ja Kouvolan rajalla heinäkuussa 2019. Tillolan ja Korian välillä työt valmistuivat joulukuussa 2019.

Reitti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Raumalta Huittisiin valtatie 12 kulkee satakuntalaisessa maaseutumaisemassa. Huittisten kohdalla tie kulkee lyhyen matkan yhdessä valtatien 2 kanssa. Huittisten ja Tampereen väli seurailee Kokemäenjoen suuntaa ja tämä osuus on etenkin Sastamalan ja Nokian välillä valtatieksi poikkeuksellisen mäkinen. Nokian Sarkolassa, Rauman suuntaan ajettaessa, on yksi Suomen valtateiden suurimmista nousuista. Kahdessa alueella sijaitsevassa jyrkässä mäessä on ohituskaistat. Lisäksi varsinkin Huittisten ja Nokian välillä, mutta myös Huittisten ja Köyliön välillä on vuosittain sattunut useita hirvieläinonnettomuuksia.

Nokian ja Tampereen välillä on lyhyehkö moottoritieosuus. Toisin kuin valtatiet 3 ja 9, valtatie 12 on viitoitettu Tampereella kulkemaan keskustan kautta Paasikiven–Kekkosentietä ja Rantatunnelia pitkin. Tämä on Suomen vilkasliikenteisin tie pääkaupunkiseudun ulkopuolella, ja tieosuus ruuhkautuu säännöllisesti työmatkaliikenteen aikana.

Tampereelta Lahteen valtatie 12 kulkee vauraassa pirkanmaalaisessa ja hämäläisessä maisemassa pääosin kaksikaistaisena tienä. Tampereen ja Kangasalan välillä tie on kaksikaistaista moottoriliikennetietä. Valtatie 12 kohtaa kantatien 57 Pälkäneen eteläpuolella sekä valtatien 10 ja kantatien 53 Tuuloksessa.

Lahden alueella valtatie 12 kulkee vuonna 2020 valmistunutta Lahden eteläistä kehätietä pitkin. Tie on Hollolan Kukonkoivusta Lahden Okeroisiin kaksikaistainen moottoriliikennetie ja Okeroisista Kujalaan Lahden alueella nelikaistainen moottoritie, jonka varrella on Patomäen ja Liipolan tunnelit. Lahden Kujalasta Joutjärvelle tie on moottoritietä yhdessä valtatie 4:n kanssa. Lahdesta Kouvolaan tie kulkee Salpausselkää seuraillen. Lahdessa Joutjärven (valtatie 4) ja Uudenkylän välillä tie on leveäkaistaista moottoriliikennetietä. Joutjärven ja Uudenkylän välillä valtatiellä on rinnakkaistie, seututie 312. Uudestakylästä Iitin Tillolaan valtatie on kapea kaksikaistainen tie, jolla muun muassa on 60 km/h -nopeusrajoitusalue Arolassa ja 50/60 km/h -nopeusrajoitusalue Kausalassa. Iitin Marjokankaalla valtatiellä on kaksi kilometriä pitkä keskikaiteellinen ohituskaistaosuus, jolla on kaksi kaistaa Lahden suuntaan. Kausalassa valtatie 12 kulkee taajama-alueen läpi, ja sillä on useita katuliittymiä. Uudenkylän ja Tillolan välinen osuus on geometrialtaan poikkeuksellisen huono, sillä on hyvin vähän ohitusmahdollisuuksia eikä se vastaa päätieverkon laatutavoitteita. Kausalan itäpuolella tie on leveää kaksikaistaista tietä KymiRingin länsipuolelle. Valtatie on keskikaiteellista ohituskaista- ja nelikaistatietä Iitin Tillolan (KymiRing) ja Kouvolan Kivistenmäen välillä. Tällä vuonna 2019 valmistuneella osuudella on myös rinnakkaistie, yhdystie 3623. Kouvolassa tie muuttuu moottoriliikennetieksi Kivistenmäellä seututien 359 risteyksen jälkeen kaksi kilometriä ennen yhdistymistä valtatiehen 6 Kouvolan Keltissä. Valtatie 12 jatkaa valtatie 6:n kanssa moottoriliikennetienä Keltistä Kouvolan Puhjon eritasoliittymään, jossa se kääntyy Kouvolan katuverkolle Kuusaantielle kohti Kouvolan keskustaa. Puhjon ja keskustan välinen osuus on nelikaistainen katu liikennevaloristeyksin. Valtatie 12 päättyy Kouvolan keskustassa Kymen lukon, seututeiden 370 ja 373 risteykseen.

Tie kuuluu liikenne- ja viestintäministeriön määrittämiin maanteiden pääväyliin sekä Tuuloksen ja Kouvolan välinen osuus myös yleiseurooppalaiseen TERN-tieverkkoon.

Tie kulkee seuraavien maakuntien kautta: SatakuntaPirkanmaaKanta-HämePäijät-HämeKymenlaakso.

Tie kulkee seuraavien kuntien kautta: RaumaEuraSäkyläKokemäkiHuittinenSastamalaNokiaTampereKangasalaPälkäneHämeenlinnaHollolaLahtiOrimattilaLahti (uudelleen) – IittiKouvola.

Vuoden 2003 jälkeen lakkautetut kunnat, joiden alueella tie kulki:

(Lueteltu nykyisten kuntien mukaan)

 • Kouvola
  • Kuusankoski (-2008)
  • Kouvola (-2008)
   • (Kouvolassa tie erkanee ohitustiestä ja kulkee Kouvolan keskustaan, Kymen lukon risteykseen Kuusaantienä.)

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 1938 tienumerointijärjestelmässä Tampereen ja Kouvolan välinen reitti sai numeron 12. Tämä osuus kulki suunnilleen nykyisin linjauksen mukaisesti. Tie oli sorapintainen ja varsin mutkainen ja se kulki kaikkien matkan varrelle osuvien kirkonkylien kautta. Tien uusinta ei ollut aivan tärkeyslistan kärjessä: pääosin se valmistui 1960-luvun lopulla. Kangasalan Kaivannon ja Pälkäneen välinen osuus valmistui kuitenkin vasta 1970-luvulla. Tampereen ja Kangasalan välinen reitti kulki yhdessä valtateiden 3 ja 9 kanssa Messukylän ja Kaukajärven ohitse Kangasalan keskustaan ja edelleen Kangasalan Huutijärvelle, josta 9-tie haarautui koilliseen. Kolmostien haarautumiskohta oli Pälkäneen Kyllössä. Kangasalan ohitustie valmistui vuonna 1971 ja loppuosa Tampereelle vasta 1980-luvun lopulla.

Tampereen ja Huittisten välinen osuus oli alun perin valtatie 9. Uuden Loimaan ja Urjalan kautta valmistuneen reitin valmistumisen jälkeen tie muuttui kantatieksi 41. Vanhin osuus kulki Huittista Vammalaan nykyisen tien linjausta, mutta Vammalan ja Nokian välillä Karkun entisen kunnan kautta Rautaveden ja Kuloveden pohjoispuolta Nokialle. Nykyinen tie on valmistunut pääosin 1950-luvulla.

Valtateiden 12 ja 2 risteyskohdassa Huittisten Mommolassa oli alun perin tasoliittymä, joka vapaiden nopeuksien aikaan osoittautui yhdeksi Suomen vaarallisimmista risteyksistä. Kumpikin tie on varsin suora, ja risteys tulee autoilijalle varsin yllättäen. Risteys muutettiin eritasoliittymäksi verraten varhain, vuonna 1967. Huittisten ja Rauman välinen tie on rakennettu 1960-luvulla ja se on valmistumisensa jälkeen numeroitu kanta­tieksi 42.

Kangasalan ja Lahden välillä isoimmat muutokset ovat olleet 2000-luvun alussa valmistunut Tuuloksen eritasoliittymä ja vuonna 2003 Lammin ja Hämeenkosken rajalle rakennetut kaksi ohituskaistaa.

Hollolan kohdalla tie kulki aiemmin nykyisen tien pohjoispuolitse nykyisen yhdystien 2955 reittiä. Vuonna 1993 avattiin kuitenkin lyhyt moottoriliikennetieosuus Kukonkoivun ja kantatien 54 liittymän välille.

Lahden itäpuolella tietä on parannettu moottoriliikennetieksi ensin vuonna 1985 Nastolaan ja myöhemmin vuonna 1998 Uudenkylän liittymään asti. Kymenlaakson puolella Iitissä tietä oikaistiin Siperianmäen kohdalla 1990-luvun puolivälissä ja samalla mäkeen rakennettiin ohituskaista. Vuonna 2007 tietä parannettiin Iitissä muun muassa parantamalla liittymiä ja rakentamalla tievalaistusta sekä kevyen liikenteen väyliä.

Vuonna 1996 käyttöön otetussa tienumerointiuudistuksessa Rauman ja Tampereen välinen osuus numeroitiin valtatieksi 12. Tällöin numero 41 jäi Auran ja Huittisten väliselle tielle ja numero 42 poistui käytöstä.

Uusi yhteys Rauman satamaan valtatiellä 12 valmistui vuonna 2008. Tätä ennen satamaliikenne kulki katuverkossa.[1]

Vuonna 2015 Pirkanmaan ELY-keskus rakensi Tampereella Teiskontielle joukkoliikennekaistoja sekä paransi risteysjärjestelyjä.[2] Vuonna 2016 valmistuneessa hankkeessa Tampereen keskustan kohdalla tie siirrettiin tunneliin, jolloin seitsemän tasoristeystä korvattiin kahdella maanpäällisellä eritasoliittymällä Naistenlahdessa ja Santalahdessa sekä yhdellä maanalaisella eritasoliittymävarauksella Näsinkalliolla.[3] Vuonna 2018 Aitolahdentien sillan peruskorjauksen yhteydessä rakennettiin lisäkaistat kehätien ja Atalan eritasoliittymien välille.

Vuonna 2019 valmistui valtatielle 12 Iitin Tillolan ja Kouvolan Kivistenmäen välille viisi kilometriä uutta keskikaiteellista ohituskaista- ja nelikaistatietä. Valtatie 12:lle rakennettiin osuudelle uusi KymiRingin eritasoliittymä ja uusi rinnakkaistie, yhdystie 3623, joka palvelee maatalous-, pyöräily- ja jalankulkuliikennettä Iitin ja Kouvolan välillä sekä toimii alueen yksityisteiden kokoojatienä. Hankkeessa parannettiin myös valtatien 6 ja 12 eritasoliittymää Keltissä rakentamalla uudet pohjoispuoliset rampit nopeuttamaan liikennöintiä valtatielle 12 Lahden suuntaan valtatieltä 6 ja seututieltä 365 sekä parantamaan valtatie 6:n Helsingin suuntaan menevän liikenteen jouhevuutta. Keltin liittymän parannus mahdollisti valtatie 12:sta muuttamisen moottoriliikennetieksi noin kahden kilometrin matkalla Keltin eritasoliittymän (valtatie 6/seututie 365) ja Kivistenmäen välillä (seututie 359).

Valtatielle 12 rakennettiin uusi Lamminrahkan eritasoliittymä Kangasalan ja Tampereen kaupunkien rajan tuntumaan. Uusi liittymä tulee palvelemaan valtatien molemmille puolille rakennettavaa uutta katuverkkoa. Liittymä valmistui syksyllä 2020.[4]

Lahden eteläinen kehätie avautui 8.12.2020, jolloin Valtatie 12:n linjaus siirrettiin uudelle kehätielle Lahden keskustan läpi kulkevalta vanhalta tieltä. Vanha tie muutettiin Lahden kaupungin ja Hollolan kunnan omistamaksi kaduksi. Kehätielle valmistui Soramäen (Kantatie 54) ja Kujalan (Valtatie 4) kuusi uutta eritasoliittymää numeroin 10-15, noin 5,5 kilometriä uutta nelikaistaista moottoritietä ja noin 7 kilometriä uutta kaksikaistaista moottoriliikennetietä. Kehätiehen kuuluu myös Patomäen betonitunneli ja Liipolan kalliotunneli. Kehätie yhdistyy lännessä olemassa olevaan Soramäen ja Kukonkoivun väliseen Valtatie 12:n moottoriliikennetieosuuteen ja idässä Valtatie 4:seen. Hankkeen valmistuttua valtatie 12 on pelkästään moottoriliikenteelle tarkoitettua tietä Lahden Uudestakylästä Hollolan Kukonkoivuun. Valtatie 4 ja Valtatie 12 kulkevat kehätien avauduttua samalla linjauksella Kujalan ja Joutjärven eritasoliittymien välillä.[5]

Joukkoliikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtatiellä 12 kulkee etenkin kaupunkien läheisyydessä lyhyen matkan vakiovuoroja sekä joitain pidempiä vakiovuoroja. Näiden lisäksi tiellä on lukuisia pikavuoroja, jotka kulkevat Raumalta Huittisiin. Osa vuoroista jatkaa Helsinkiin, osa päättyy Huittisiin, josta on vaihtoyhteyksiä Tampereelle. Tampereen ja Lahden välillä on kattava pikavuorotarjonta, joista osa jatkaa Kouvolan tai Loviisan kautta Kotkaan. Lahden ja Kouvolan välillä on päivässä kaksi pikavuoroa suuntaansa kesäkuussa 2020, joita ei kuitenkaan enää liikennöidä vuonna 2022.[6]

Tiehankkeita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tampere[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtatie 12 on etualalla Näsinneulasta vuonna 2002 otetussa kuvassa. Nykyään tie kulkee samassa kohdassa tunnelissa.

Tampereen ja Kangasalan välistä moottoriliikennetietä on suunniteltu levennettävän nelikaistaiseksi. Lisäksi tielle rakennettaisiin yksi uusi eritasoliittymä Atalan ja Vatialan liittymien väliin ja nykyisiä parannettaisiin. Hankkeen alustava kustannusarvio on 50 miljoonaa euroa. Hankkeen toteuttamisesta tai rahoituksesta ei ole päätöstä.[7] Hankkeen yleissuunnitelma valmistui keväällä 2018.[8]

Lahden eteläinen kehätie[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtatie 12:n ja kantatie 54:n liittymä Hollolassa
Pääartikkeli: Launeen tie

Vuonna 2018 aloitettiin uuden Lahden eteläisen kehätien eli Launeen tien rakennustyöt. Aiemmin Valtatie 12 kulki Lahden läpi kaupungin keskustan kautta, mutta tieosuus on osoittautunut liikenteellisesti ongelmalliseksi, koska tieosuudella oli verrattain paljon risteävää liikennettä. Uusi 13 kilometriä pitkä kehätie oli liikenteelle valmis vuoden 2020 loppupuolella, mutta viimeistelytöitä jatkettiin vuoden 2021 aikana. Uusi kehätie on Okeroisiin asti kaksoiskeskiviivoilla varustettua moottoriliikennetietä, mistä loppuosa tieosuudesta jatkuu moottoritienä. Tieosuuden läpi kulkee useita siltoja sekä 2 tunnelia; Liipolan tunneli ja Patomäen tunneli. [9]

Lahti–Kouvola[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Siltatyömaa Tillolassa, Iitin ja Kouvolan (Kuusankosken) rajalla heinäkuussa 2019. Etualalla tilapäinen kiertotie ja varsinainen tie kulkee sillan yli
Uusien teiden rakennustyömaa Tillolassa, Iitin ja Kouvolan rajalla. Osa alueen uusista pienemmistä teistä tehdään KymiRing-radan johdosta

Lahden ja Kouvolan välinen osuus on nykyisin Lahden Joutjärven ja Uudenkylän välillä leveäkaistaista moottoriliikennetietä ja muutoin tavanomaista kaksikaistaista tietä. Tieosuutta suunnitellaan parannettavaksi useassa vaiheessa niin, että tavoitetilassa tie olisi Joutjärven ja Nastolan sekä Iitin Tillolan ja Suviojan välillä keskikaiteellista nelikaistaista tietä ja muutoin keskikaiteellista ohituskaistatietä. Uudenkylän ja Tillolan välillä tie rakennettaisiin pääosin uuteen paikkaan, muualla nykyiselle paikalleen. Tieosuuden kaikki liittymät olisivat eritasoliittymiä. Lisäksi rakennettaisiin pohjavesi- ja melusuojauksia sekä riista-aitoja. Koko hankkeen kustannusarvio on noin 85 miljoonaa euroa. Hankkeen toteuttamisesta tai rahoituksesta ei ole päätöstä.[10]

Hanke toteutettaneen vaiheittain. Ensimmäisessä vaiheessa osa liittymistä voidaan toteuttaa porrastettuina tasoliittyminä.[10]

Iitin Tillolan ja Kouvolan Keltin välisen osuuden parannustyöt alkoivat kesällä 2018 ja ne saatiin päätökseen marraskuussa 2019.[11] Tällöin osuus parannettiin keskikaiteelliseksi ohituskaistatieksi ja välille rakennettiin kolme uutta siltaa. Lisäksi Iitin ja Kouvolan (ent. Kuusankoski) rajalle, KymiRing-moottoriradan viereen Tillolankankaalle tuli uusi eritasoliittymä, jonka on tarkoitus palvella vuonna 2020 avattavan radan käyttäjiä.[12] KymiRingillä pidetään heinäkuussa 2020 MotoGP-kilpailut.[13] Lisäksi Keltin eritasoliittymää parannettiin siten, että Valtatietä 6 pitkin Kouvolasta Helsinkiin kulkevan liikenteen ei tarvitse enää pysähtyä liikennevaloihin risteyksessä. Keltin liittymän parannuksen seurauksena valtatie 12 muutettiin moottoriliikennetieksi 2,3 km:n matkalta Keltin eritasoliittymän ja Venäläistöyryntien (seututie 359) välillä.

Vuoden 2020 kesäkuussa Väylävirasto julkaisi ensimmäiset tiesuunnitelmaluonnokset valtatien 12 parantamisesta jatkuvaksi ohituskaistatieksi Lahden Uudenkylän ja Iitin Tillolan välillä noin 27 kilometrin matkalla. Tie yhdistyisi Uudessakylässä olemassa olevaan leveäkaistaiseen moottoriliikennetiehen ja Tillolassa vuonna 2019 valmistuneeseen parannettuun osuuteen. Hankkeeseen kuuluu ensimmäisessä vaiheessa kaksi eritasoliittymää (Kausala ja Tillola) ja kaksi tasoliittymää (Hiisiö ja Jokue). Uusi tie rakennettaisiin nykyisen tien kohdalle Hiisiön ja Jokuen välillä sekä Kausalan itäpuolen ja KymiRingin välillä. Tie saisi täysin uuden linjauksen Uudenkylän ja Hiisiön välillä sekä Jokuen ja Kausalan itäpuolen välille. Tulevaisuudessa Jokuen ja Hiisiön liittymät muutettaisiin myös eritasoliittymiksi.[14] Hanke ei ole mukana viimeisimmässä Väyläviraston investointiohjelmassa 2022-2029, vaikka siinä tunnistetaankin merkittävä tarve osuuden parantamiselle.[15]

Pitkän tähtäimen suunnitelmat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pitkällä tähtäimellä valtateitä 10 ja 12 on suunniteltu parannettavaksi vuoteen 2030 mennessä yhteysvälillä Hämeenlinna–Lahti rakentamalla eritasoliittymiä, ohituskaistoja ja nelikaistaista tietä. Koko hankkeen kustannusarvio on noin 140 miljoonaa euroa.[16]

Osana koko päätieverkkoa koskevia kehittämissuunnitelmia Tiehallinnon tavoitteena on, että vuonna 2025 valtatie 12 olisi nelikaistainen Rauman, Tampereen, Lahden ja Kouvolan seuduilla. Lisäksi osuus Hämeenlinnan Tuuloksesta Lahteen ja Lahti (Nastola)–Iitti (KymiRing) olisivat jatkuvaa ohituskaistatietä sekä osuudet Huittinen–Tampere ja Tampere–Lahti kaksikaistaista tietä, jolla on säännöllisesti ohituskaistoja. Nämä suunnitelmat ovat kuitenkin alustavia ja edellyttäisivät tieinvestointeihin vuosittain käytettävien määrärahojen kaksinkertaistamista nykyisestä.[17]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Vt 12 Rauman satamayhteys 3.7.2008. Tiehallinto. Arkistoitu 29.9.2007. Viitattu 21.7.2008.
 2. Valtatie 12 Teiskontien joukkoliikennekaistat ELY-keskus. Viitattu 5.8.2018.
 3. Tampereen Rantatunneli Liikennevirasto. Arkistoitu 3.8.2018. Viitattu 5.8.2018.
 4. Vt 12 Lamminrahkan eritasoliittymä Väylävirasto. Arkistoitu 19.6.2020. Viitattu 28.6.2020.
 5. Vt 12 Lahden eteläinen kehätie -hanke, viikkotiedote, vko 48 vayla.creamailer.fi. Viitattu 28.11.2020.
 6. Etusivu Etusivu. Viitattu 30.1.2022.
 7. Valtatie 12 Tampere–Kangasala. Hankekortti (PDF) 22.12.2006. Tiehallinto. Arkistoitu 29.9.2007. Viitattu 6.8.2007.
 8. Valtatie 12 Alasjärvi-Huutijärvi ELY-keskus. Viitattu 5.8.2018.
 9. Lahden eteläinen kehätie: koeajoimme uuden väylän ennen avaamista Moottori.fi. Viitattu 26.11.2022.
 10. a b Vt 12 Lahti–Kouvola 12.1.2007. Tiehallinto. Viitattu 25.6.2007. [vanhentunut linkki]
 11. Kouvolan Sanomat
 12. Valtatie 12 Tillola–Keltti - Väylä
 13. Helsingin Sanomat
 14. Uusikylä-Tillola Väylävirasto. Viitattu 28.6.2020.
 15. Väyläviraston vuosittain päivitettävä investointiohjelma vuosille 2022-2029 julkaistu Väylävirasto. Viitattu 30.1.2022.
 16. Valtateiden 10 ja 12 parantaminen yhteysvälillä Hämeenlinna–Tuulos–Lahti. Kehittämissuunnitelma (PDF) Kesäkuu 2005. Tiehallinto. Arkistoitu 29.9.2007. Viitattu 25.6.2007.
 17. Heikura, Matti: Turvallisemman tieverkoston suunnitelmat valmiit. Kaleva, 13.7.2007, nro 188, s. 29. Oulu: Kaleva Kustannus Oy. ISSN 0356-1356. Artikkelin lyhennetty verkkoversio. Viitattu 18.7.2007. (Arkistoitu – Internet Archive)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]