Nokianvirta

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Nokianvirta on Kokemäenjoen vesistöön kuuluva joki Nokialla. Se virtaa Tampereen Pyhäjärvestä Kuloveteen. Putouskorkeus on 20 metriä. Ennen Nokianvirtaa kutsuttiin myös Mäkijoeksi, mikä kuvasi hyvin sen vaikeakulkuisuutta. Nykyään Nokianvirrassa ei ole lainkaan koskimaisia aaltoja. Nokianvirta kulkee syvässä rotkossa. Jylhimmillään rotko on kun katsoo Melon pysäköintipaikalta alajuoksun suuntaan.

Valtatie 12 ylittää Nokianvirran sen niskalla vuonna 1961 valmistunutta Putaansiltaa pitkin ja Nokian eteläiset ja pohjoiset kaupunginosat yhdistävä Emäkoskentie virran puolivälin tienoilla vuonna 1957 valmistunutta Emäkosken siltaa eli Pitäjänsiltaa pitkin.[1]

Melon voimala[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Melon vesivoimalaitos

Nokianvirrassa, entisen Melon kapeikon kohdalla, sijaitsee vuonna 1971 valmistunut Melon voimalaitos, joka säännöstelee Pyhäjärven korkeutta. Voimalan omistaa nykyään Pohjolan Voima ja sen huipputeho 68 megawattia ja putouskorkeus 19,7 metriä.[2]

Meloon on keskittynyt lähes koko Nokianvirran putouskorkeus, sillä Melon alajuoksun ja Kuloveden korkeusero on vain noin puoli metriä. Melo korvasi 1900-luvun alussa rakennetun Nokiankosken vesivoimalan, joka sijaitsi entisen sellutehtaan kohdalla lähellä Nokian keskustaa. Padon jäänteet ovat vielä selvästi nähtävissä Emäkoskentien sillalta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hannu Tarmio, Pentti Papunen ja Kalevi Korpela (toim.): Suomenmaa 5: maantieteellis-yhteiskunnallinen tieto- ja hakuteos, s. 368–369. Porvoo-Helsinki: WSOY, 1973.
  2. Pohjolan Voima: Melo