Nokianvirta

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nokianvirta
Nokianvirta ja Tehdassaari Nokialla
Nokianvirta ja Tehdassaari Nokialla
Alkulähde Pyhäjärvi
Laskupaikka Kulovesi
Maat Suomen lippu Suomi
Pituus 8,7[1] km

Nokianvirta on Kokemäenjoen vesistöön kuuluva joki Nokialla. Se virtaa Tampereen Pyhäjärvestä Kuloveteen. Putouskorkeus on 20 metriä. Ennen Nokianvirtaa kutsuttiin myös Mäkijoeksi, mikä kuvasi hyvin sen vaikeakulkuisuutta.lähde? Nykyään Nokianvirrassa ei ole lainkaan koskimaisia osuuksia, mutta joki kulkee syvässä rotkossa. Jylhimmillään rotko on Melon voimalaitokselta alajuoksun suuntaan.

Valtatie 12 ylittää Nokianvirran sen niskalla vuonna 1961 valmistunutta Putaansiltaa pitkin ja Nokian eteläiset ja pohjoiset kaupunginosat yhdistävä Emäkoskentie virran puolivälin tienoilla vuonna 1957 valmistunutta Emäkosken siltaa eli Pitäjänsiltaa pitkin.[2]

Melon voimalaitos[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Melon vesivoimalaitos

Nokianvirrassa, entisen Melon kapeikon kohdalla, sijaitsee vuonna 1971 valmistunut Melon voimalaitos, joka säännöstelee Pyhäjärven korkeutta. Voimalan omistaa nykyään Pohjolan Voima ja sen huipputeho 68 megawattia ja putouskorkeus 19,7 metriä.[3]

Meloon on keskittynyt lähes koko Nokianvirran putouskorkeus, sillä Melon alajuoksun ja Kuloveden korkeusero on vain noin puoli metriä. Melo korvasi 1900-luvun alussa rakennetun Nokiankosken vesivoimalan, joka sijaitsi entisen sellutehtaan kohdalla lähellä Nokian keskustaa. Padon jäänteet ovat vielä selvästi nähtävissä Emäkoskentien sillalta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Nokianvirta kalapaikka.net. Viitattu 15.2.2016.
  2. Hannu Tarmio, Pentti Papunen ja Kalevi Korpela (toim.): Suomenmaa 5: maantieteellis-yhteiskunnallinen tieto- ja hakuteos, s. 368–369. Porvoo-Helsinki: WSOY, 1973.
  3. Pohjolan Voima: Melo

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]