Pyhäjärvi (Tampere)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Pyhäjärvi
Pyhäjärvi Pispalasta
Pyhäjärvi Pispalasta
Koordinaatit 61°29′N, 023°40′E
Pinta-ala 121,6[1] km²
Pinnankorkeus 77 m
Rantaviiva 450,3[1] km
Suurin syvyys 50,16[1] m
Keskisyvyys 5,50[1] m
Tilavuus 0,67[1] km³
Laskujoki Nokianvirta

Pyhäjärvi on Kokemäenjoen vesistöön kuuluva järvi Tampereen eteläpuolella. Se on vesistön keskusjärvi. Vesialueet ja saaret jakautuvat järveä ympäröivien Tampereen, Pirkkalan, Nokian, Vesilahden ja Lempäälän kesken. Vesi laskee Pyhäjärveen kahta reittiä: pohjoisselälle Tammerkosken kautta Näsijärvestä (Näsijärven reitti), etelämpää Vanajavedeltä (Vanajaveden reitti). Jälkimmäiseen laskevat vielä idästä Längelmäveden reitti ja Hauhon reitti. Pyhäjärvi laskee Nokianvirran eli Emäkosken kautta Kuloveteen ja sieltä edelleen Kokemäenjoen kautta Pohjanlahteen. Veden laatuluokitus on nykyisellään tyydyttävä.

Viikinsaari on Pyhäjärven saari ja perhepuisto Tampereen edustalla. Valtatie 3 ylittää Pyhäjärven Nokian ja Pirkkalan välillä kuntien rajalla sijaitsevan Rajasaaren kautta.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pyhäjärvi

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e OIVA – Ympäristö- ja paikkatietopalvelu (edellyttää rekisteröitymisen) Ympäristöhallinto. Viitattu 3.9.2010.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä meriin, järviin, jokiin tai muihin vesimuodostumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.