Luettelo Suomen vesistöistä

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Suomalaista vesistömaisemaa Nilsiän Tahkovuorelta nähtynä.
Suomen vesistöjä kartalla.

Tämä on luettelo Suomen vesistöistä päävesistöalueittain. Luettelossa on lisäksi eräitä pieniä rannikkovesistöalueita sekä joitakin pienvesiä, joista on artikkeli Wikipediassa.

Vesistöalueiden määrittely[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Päävesistöalueella tarkoitetaan yli 200 km² suuruisia vesistöalueita. Nämä on Suomen ympäristöhallinnon käyttämissä vesistötunnuksissa numeroitu juoksevasti alkaen Laatokkaan laskevista vesistöistä ja kiertäen rannikkoalueet myötäpäivään Suomenlahdelle, Saaristomerelle, Selkämerelle, Perämerelle, Barentsinmerelle ja lopulta Vienanmerelle.[1][2]

Päävesistöalueita on Suomessa perinteisesti käytössä olleen jaotuksen mukaisesti 74. Kun tiedot vesistöalueitten pinta-aloista tarkentuivat, löytyi yli 200 km² suuruisia valuma-alueita kaksi lisää (Vöyrinjoki ja Kalimeenoja), ja kaksi päävesistöalueisiin luettua vesistöaluetta (Oravaistenjoki ja Piehinginjoki) havaittiin pinta-alaltaan pienemmiksi kuin 200 km². Tunnuksia ei kuitenkaan näiden osalta muutettu, vaan ensinmainitut luetaan edelleen päävesistöalueisiin ja viimeksimainitut pieniin rannikkovesistöalueisiin.[1] Pieniä rannikkovesistöalueita ja raja-alueiden pieniä vesistöalueita on Suomen vesistöaluejakoon otettu 177.[2] Vaikka Laatokkaan laskevat Suomen vesistöt ovat osa Suomenlahteen laskevaa Nevan vesistöä[3], luetaan ne Suomessa nykyään käytössä olevassa vesistöaluejaossa omiksi vesistöikseen.

Luettelon tiedot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luettelon lähteinä on käytetty Vesi- ja ympäristöhallituksen julkaisua Suomen vesistöalueet (1993)[4], sen tietoihin perustuvaa karttaa ja taulukkoa Ympäristöhallinnon verkkopalvelussa[5][6] sekä Suomen ympäristökeskuksen paikkatietoanalyysien tulosten maanpeite ja valuma-alueet -osiota.[7][8]

Luettelossa ei mainita Suomen päävesistöalueista rannikkoalueita, koska niiden 3. jakovaiheen vesistöalueet koostuvat yksittäisitä irrallaan olevista vesistöalueista muiden päävesistöalueiden välissä. Rannikkoalueen päävesistöalueet ovat: Suomenlahden rannikkoalue 81 (vesistötunnus); Saaristomeren rannikkoalue, Ahvenanmaa 82; Selkämeren rannikkoalue 83; Perämeren rannikkoalue 84; Venäjän raja-alue 86.[7]

Luettelossa mainitaan rannikkoalueen päävesistöjen 3. jakovaiheen rannikkovesistöalueet, jos niistä on artikkeli Wikipediassa. Lisäksi mainitaan joitakin pienvesiä, jotka eivät ole virallisia vesistöalueita ja niillä ei ole vesistötunnusta.

Tiedoista esitetään seuraavassa luettelossa kullekin vesistölle: merialue johon se laskee; mahdollinen tarkempi rannikon kohta; vesistötunnus eli numero (päävesistöalueet tummennettu); vesistöalueen nimi; koko valuma-alueen pinta-ala neliökilometreinä; valuma-alueen pinta-ala Suomen alueella neliökilometreinä; valuma-alueen järvisyys prosentteina; mahdolliset huomautukset viitteissä.

Luettelo Suomen vesistöistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Merialue[9] Rannikon kohta Numero[9][7][8] Vesistöalueen nimi[9][7][8] Valuma-alue km²[9] Suomen puolella km²[9][7][8] Järvisyys %[9] Huom.
Laatokka 1 Jänisjoen vesistöalue 3860,64 1988,41 10,6
Laatokka 2 KiteenjoenTohmajoen vesistöalue 1594,59 759,81 5,64
Laatokka 3 Hiitolanjoen vesistöalue 1415,15 1029,28 12,46
Laatokka 4 Vuoksen vesistöalue 68501,14 52696,63 19,78
Suomenlahti Juustilanselkä 86.001 Kilpeenjoen vesistöalue 958,33 21,37 7,20 [10][11]
Suomenlahti Juustilanselkä 5 Juustilanjoen vesistöalue 296,13 178,45 7,20 [11]
Suomenlahti Viipurinlahti 6 Hounijoen vesistöalue 621,65 370,00 2,86
Suomenlahti Viipurinlahti 7 Tervajoen vesistöalue 203,89 107,80 3,86
Suomenlahti Viipurinlahti 86.002 Nisajoen vesistöalue 63,21 5,38 1,63
Suomenlahti 8 Vilajoen vesistöalue 344,09 252,42 6,33
Suomenlahti 86.003 Kaltonjoen eli Santajoen vesistöalue 186,68 64,94 2,66
Suomenlahti 9 Urpalanjoen vesistöalue 557,34 467,18 5,32
Suomenlahti 10 Vaalimaanjoen vesistöalue 244,96 238,56 3,07
Suomenlahti Virolahti 11 Virojoen vesistöalue 357,42 357,42 3,78
Suomenlahti 12 Vehkajoen vesistöalue 380,28 380,28 5,78
Suomenlahti 13 Summanjoen vesistöalue 569,05 569,05 2,21
Suomenlahti Kaarniemenlahti 81.015 Nummenjoen vesistöalue 61,88 61,88 0,05
Suomenlahti 14 Kymijoen vesistöalue 37158,74 37158,74 18,34
Suomenlahti 15 Taasianjoen vesistöalue 530,30 530,30 0,46
Suomenlahti Loviisanlahti 81.027 Loviisanjoen vesistöalue 117,45 117,45 4,05
Suomenlahti Pernajanlahti 16 Koskenkylänjoen vesistöalue 895,25 895,25 4,42
Suomenlahti Pieni Pernajanlahti 17 Ilolanjoen vesistöalue 308,86 308,86 3,55
Suomenlahti 18 Porvoonjoen vesistöalue 1237,09 1237,09 1,34
Suomenlahti Kilpilahti 19 Mustijoen vesistöalue 783,21 783,21 1,49
Suomenlahti 20 Sipoonjoen vesistöalue 220,48 220,48 0,58
Suomenlahti Strömsinlahti Mustapuro
Suomenlahti Vanhankaupunginselkä 21 Vantaanjoen vesistöalue 1685,92 1685,92 2,25
Suomenlahti Pikku Huopalahti Haaganpuro
Suomenlahti Iso Huopalahti 81.051 Mätäjoen (Mätäojan) vesistöalue 25,40 25,40 0,0
Suomenlahti Iso Huopalahti Monikonpuro
Suomenlahti 81.053 Gräsanojan vesistöalue 25,96 25,96 0,0
Suomenlahti Espoonlahti 81.055 Espoonjoen vesistöalue 132,34 132,34 6,26
Suomenlahti Espoonlahti 81.057 Mankinjoen vesistöalue 175,05 175,05 8,37
Suomenlahti Espoonlahti 81.059 Vitträskin vesistöalue 50,16 50,16 14,00
Suomenlahti 81.061 Estby ån vesistöalue 71,03 71,03 8,76
Suomenlahti Pikkalanlahti 22 Siuntionjoen vesistöalue 487,07 487,07 5,23
Suomenlahti Torbackaviken 81.064 Ingarskila ån vesistöalue 159,96 159,96 0,17
Suomenlahti Fagerviken 81.070 Bruksträsketin vesistöalue 487,07 487,07 5,23
Suomenlahti Pohjanpitäjänlahti 23 Karjaanjoen vesistöalue 2045,81 2045,81 12,18
Suomenlahti Pohjanpitäjänlahti 82.002 Fiskarsinjoen vesistöalue 130,99 130,99 18,11
Saaristomeri 24 Kiskonjoen–Perniönjoen vesistöalue 1046,91 1046,91 5,67
Saaristomeri Halikonlahti 25 Uskelanjoen vesistöalue 566,45 566,45 0,60
Saaristomeri Halikonlahti 26 Halikonjoen vesistöalue 306,57 306,57 0,05
Saaristomeri Halikonlahti 82.028 Purilanjoen vesistöalue 82,96 82,96 0,13
Saaristomeri Karhuselkä 82.033 Ruonanjoen vesistöalue 84,34 84,34 0,01
Saaristomeri Eistilänlahti 82.035 Sauvonjoen vesistöalue 112,85 112,85 0,73
Saaristomeri Paimionlahti 27 Paimionjoen vesistöalue 1088,00 1088,00 1,58
Saaristomeri Piikkiönlahti 82.040 Hepojoen–Makarlanjoen (Piikkiönjoen) vesistöalue 53,39 53,39 0,11
Saaristomeri Piikkiönlahti 82.042 Pukkilanojan vesistöalue 26,05 26,05 0,00
Saaristomeri 28 Aurajoen vesistöalue 874,08 874,08 0,25
Saaristomeri Pohjoissalmi 82.045 Kuninkojan vesistöalue 27,04 27,04 0,0
Saaristomeri Pohjoissalmi 82.047 Raisionjoen vesistöalue 131,73 131,73 0,36
Saaristomeri Raisionlahti 82.049 Piuhanjoen vesistöalue 30,80 30,80 0,84
Saaristomeri Luikkionlahti 82.051 Vaarjoen vesistöalue 16,03 16,03 0,00
Saaristomeri Halkkoaukko 29 Hirvijoen vesistöalue 283,63 283,63 0,03
Saaristomeri Mynälahti 30 Mynäjoen vesistöalue 288,43 288,43 0,33
Saaristomeri Mynälahti 31 Laajoen vesistöalue 392,78 392,78 2,03
Saaristomeri Mynälahti 82.056 Puttanjoen vesistöalue 95,08 95,08 1,30
Saaristomeri Isosalmi 82.058 Katinkarinojan vesistöalue 9,81 9,81 4,28
Saaristomeri Isosalmi 82.060 Marjavuorenojan vesistöalue 25,38 25,38 3,31
Saaristomeri Kolkanaukko 82.062 Ruonanojann vesistöalue 10,42 10,42 0,00
Saaristomeri Huikonnaukko 82.065 Raumanojan vesistöalue 39,72 39,72 11,20
Selkämeri Lautvesi 82.068 Velluanjoen vesistöalue 148,59 148,59 2,80
Selkämeri Velhovesi 32 Sirppujoen vesistöalue 437,76 437,76 1,85
Selkämeri Mannervesi 83.002 Ihodenjoen vesistöalue 191,54 191,54 4,28
Selkämeri 33 Lapinjoen vesistöalue 462,24 462,24 4,21
Selkämeri 34 Eurajoen vesistöalue 1335,90 1335,90 12,90
Selkämeri 35 Kokemäenjoen vesistöalue 27046,12 27046,12 10,99
Selkämeri 36 Karvianjoen vesistöalue 3438,01 3438,01 4,55
Selkämeri 37 Lapväärtinjoen (Isojoen) vesistöalue 1098,05 1098,05 0,20
Selkämeri 38 Teuvanjoen vesistöalue 542,45 542,45 0,08
Selkämeri 39 Närpiönjoen vesistöalue 991,92 991,92 0,40
Selkämeri 40 Maalahdenjoen vesistöalue 499,75 499,75 0,05
Selkämeri 41 Laihianjoen vesistöalue 506,49 506,49 0,33
Perämeri 42 Kyrönjoen vesistöalue 4922,97 4922,97 6,81
Perämeri 43 Oravaistenjoen vesistöalue 196,19 196,19 2,22
Perämeri 44 Lapuanjoen vesistöalue 4122,05 4122,05 2,92
Perämeri Luodonjärvi 45 Kovjoen vesistöalue 291,51 291,51 0,66
Perämeri Luodonjärvi 46 Purmonjoen vesistöalue 864,28 864,28 2,44
Perämeri Luodonjärvi 47 Ähtävänjoen vesistöalue 2053,73 2053,73 9,77
Perämeri Luodonjärvi 48 Kruunupyynjoen vesistöalue 787,65 787,65 2,81
Perämeri 49 Perhonjoen vesistöalue 2523,84 2523,84 3,35
Perämeri 50 Kälviänjoen vesistöalue 324,04 324,04 0,51
Perämeri 51 Lestijoen vesistöalue 1372,80 1372,80 6,22
Perämeri 52 Pöntiönjoen vesistöalue 206,84 206,84 0,37
Perämeri 53 Kalajoen vesistöalue 4246,97 4246,97 1,82
Perämeri 54 Pyhäjoen vesistöalue 3711,89 3711,89 5,16
Perämeri 55 Liminkaojan vesistöalue 186,98 186,98 0,85
Perämeri 56 Piehinginjoen vesistöalue 175,67 175,67 0,43
Perämeri 84.088 Haapajoen vesistöalue 90,01 90,01 6,05
Perämeri 84.090 Pattijoen vesistöalue 140,64 140,64 0,00
Perämeri 57 Siikajoen vesistöalue 4318,01 4318,01 2,18
Perämeri Liminganlahti 84.102 Lumijoen vesistöalue 148,66 148,66 0,03
Perämeri Liminganlahti 58 Temmesjoen vesistöalue 1180,71 1180,71 0,50
Perämeri 59 Oulujoen vesistöalue 22841,40 22509,41 11,47
Perämeri 84.112 Kuivasojan vesistöalue 33,61 33,61 6,96
Perämeri 84.114 Kalimeenojan vesistöalue 224,03 224,03 1,95
Perämeri 60 Kiiminkijoen vesistöalue 3813,55 3813,55 2,97
Perämeri 61 Iijoen vesistöalue 14190,68 14190,68 5,67
Perämeri 62 Olhavanjoen vesistöalue 326,20 326,20 0,61
Perämeri 63 Kuivajoen vesistöalue 1356,24 1356,24 2,72
Perämeri 64 Simojoen vesistöalue 3159,75 3159,75 5,66
Perämeri 84.140 Viantienjoen vesistöalue 125,40 125,40 0,01
Perämeri 65 Kemijoen vesistöalue 51127,28 49467,34 4,30
Perämeri 66 Kaakamojoen vesistöalue 478,13 478,13 0,38
Perämeri 67 Tornionjoen vesistöalue 40131,35 14280,00 4,63
Barentsinmeri Tenovuono 68 Tenon vesistöalue 16386 5153,84 3,10 [12][13]
Barentsinmeri Neidenfjorden 69 Näätämöjoen vesistöalue 2962,48 2354,06 11,36
Barentsinmeri Neidenfjorden 70 Uutuanjoen vesistöalue 402,94 231,95 9,14
Barentsinmeri Varanginvuono 71 Paatsjoen vesistöalue 18403 14491,60 12,38 [12][13]
Barentsinmeri Kuolanvuono 72 Tuulomajoen vesistöalue 21140 3241,02 [14]
Vienanmeri 73 Koutajoen vesistöalue 18800 4915,05 [12][14]
Vienanmeri 74 Vienan Kemijoen vesistöalue 27700 1297,44 [14]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Ekholm, Matti: Suomen vesistöalueet. Vesi- ja ympäristöhallinnon julkaisuja – Sarja A 126. Helsinki: Vesi ja Ympäristöhallitus, 1993. ISBN 951-47-6860-4.

Viitteet ja huomautukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Ekholm 1993: 12.
  2. a b Suomen vesistöalueet Valtion ympäristöhallinto. Viitattu 31.12.2009.
  3. Ks. esim. Olin, T. V.: Suomen vesistöjen alueet ja järvet, s. 21. Hydrografisen toimiston tiedonantoja 7. Helsinki: Hydrografinen toimisto, 1936.
  4. Ekholm 1993.
  5. Suomen päävesistöalueet -taulukko Valtion ympäristöhallinto. Viitattu 30.12.2009.
  6. Suomen päävesistöalueet -kartta Valtion ympäristöhallinto. Viitattu 30.12.2009.
  7. a b c d e Maanpeite päävesistöalueittain 1. luokittelutasolla (xls) (perustuu OIVA- ja Corine2006-ainestoon) Paikkatietoanalyysien tuloksia – Maanpeite ja valuma-alueet. Suomen ympäristökeskus. Viitattu 29.1.2014.
  8. a b c d Maanpeite kolmannen jakovaiheen alueittain 1. luokittelutasolla (xls) (perustuu OIVA- ja Corine2006-ainestoon) Paikkatietoanalyysien tuloksia – Maanpeite ja valuma-alueet. Suomen ympäristökeskus. Viitattu 29.1.2014.
  9. a b c d e f Ekholm (1993: 15-154, 160-162) ellei toisin ilmoiteta.
  10. Ekholmin 1993: 31 mukaan vesistöalueen nimi virheellisesti Rokkalanjoen vesistöalue.
  11. a b Ekholmin 1993:31 mukaan alaraja Viipurinlahti, liitekartan mukaan Juustilanselkä.
  12. a b c Koko valuma alueen pinta-alan lähde: Drainage basins of the White Sea, Barents Sea and Kara Sea (pdf) First Assessment of Transboundary Rivers, Lakes and Groundwaters in the UNECE region. 17 March 1992. UNECE (United Nations Economic Commission for Europe). Viitattu 31.12.2009. (englanniksi)
  13. a b Järvisyysprosentti ilmoitettu Suomen rajan yläpuolisella vesistönosalla.
  14. a b c Koko valuma alueen pinta-alan lähde: Suomen rajavesistöt (PDF) Suomalais-venäläinen rajavesikomissio. Viitattu 31.12.2009.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]