Alinen Särkijärvi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Alinen Särkijärvi
Sijainti TammelaView and modify data on Wikidata
Valtio SuomiView and modify data on Wikidata
Pinnankorkeus 140,6 mView and modify data on Wikidata
Pinta-ala 9,809 haView and modify data on Wikidata
Rantaviiva 1,617 km [1]
Laskujoki oja Patamonlamminojaan [2]
Järvinumero 35.285.1.008
Alinen Särkijärvi

Alinen Särkijärvi [1][2] on Kanta-Hämeessä Tammelan Patakankaalla sijaitseva suojärvi.[1][2]

Maantietoa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Se sijaitsee Kokemäenjoen vesistössä Vanajaveden–Pyhäjärven alueen Tarpianjoen valuma-alueella. Valuma-alue jaettiin neljännessä jakovaiheessa vielä Tarpianjoen yläosan valuma-alueeseen, johon lampi kuuluu. Järven vedenpinnan korkeus on 140,6 metriä meren pinnan yläpuolella ja se sijaitsee Särkijärvenharjun pohjoispuolelle jäävälle ojitetulla suolla. Siihen laskee seitsemän suo-ojaa, joista yksi on lyhyt Ylisen Särkijärven laskuoja. Tämä laskuoja kulkee Särkijärvenharjun poikki ja putoaa 1,5 metriä ennen laskemistaan Aliseen Särkijärveen. Järven oma laskuoja lähtee luoteispäästä ja kulkee koneellisesti avattuna johto-ojana Patamonlammin pohjoiskärkeen asti, missä se yhtyy Patamonlamminojaan sen luusuassa. Järvi on 550 metriä pitkä, 250 metriä leveä ja sen pinta-ala on 9,8 hehtaaria. Sen rantaviivan pituus on 1,6 kilometriä ja rannat ovat eteläosaa lukuun ottamatta soistunutta metsää. Järven itäpäässä on avosuota. Järven länsirannassa on vapaa-ajan asunto, jonne johtaa tie Särkijärvenharjulta. Tammelan ja Hämeenlinnan välinen raja kiertää järven niin, että järvi kuuluu kokonaan Tammelan.[1][2][3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Ympäristö- ja paikkatietopalvelu Syke (edellyttää rekisteröitymisen) Helsinki: Suomen Ympäristökeskus. Viitattu 27.1.2017.
  2. a b c d Alinen Särkijärvi, Tammela (sijainti maastokartalla) Karttapaikka. Helsinki: Maanmittauslaitos. Viitattu 13.9.2019.
  3. Alinen Särkijärvi, Tammela (sijainti ilmavalokuvassa) Karttapaikka. Helsinki: Maanmittauslaitos. Viitattu 13.9.2019.
Tämä maantieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.