Ojajärvi (Hämeenlinna, pohjoinen)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ojajärvi
Valtiot SuomiView and modify data on Wikidata
Paikkakunta Hämeenlinna (Kalvola)
Koordinaatit 61°05′06″N, 24°00′50″E
Vesistöalue ja valuma-alueen tietoja
Laskujoki Ravinoja [1]
Järvinumero 35.273.1.002
Mittaustietoja
Pinnankorkeus 114,0 m tai 114 m[2]View and modify data on Wikidata
Rantaviiva 2,839 km [3]
Pinta-ala 17,906 haView and modify data on Wikidata
Saaria 1
Ojajärvi

Ojajärvi [3][1] on Kanta-Hämeessä Hämeenlinnan Kalvolassa Taljalan eteläpuolella sijaitseva metsäjärvi. Eteläpuolella oleva toinen Ojajärvi ovat olleet aikaisemmin samaa järveä, mutta järvenlaskun jälkeen niitä on kohdeltu eri järvinä.[3][1]

Maantietoa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lampi sijaitsee Kokemäenjoen vesistössä Vanajaveden–Pyhäjärven alueen Lontilanjoen valuma-alueella. Valuma-alue on jaettu vielä kolmeen alueeseen, jonka Lontilanjoen yläosan alueeseen lampi kuuluu. Kahden järvialtaan pohjoisosan pinta-ala on 18 hehtaaria ja järvien vedenpinnan korkeus on sama 114,0 metriä meren pinnan yläpuolella. Tähän osaan ei laske ojia ja järven laskuoja Ravinoja lähtee pohjoisosan länsirannasta. Eteläosan vedet virtaavat pohjoiseen matalan ja ruohottuneen salmen kautta. Järvi on 900 metriä pitkä, 350 metriä leveä ja sen rantaviivan pituus on 2,8 kilometriä. Rannat ovat vesijättömaan kosteikkoa ja ne ovat autiot. Vesiallas on rauhoitettu ja rauhoitusalueeseen on liitetty myös joitakin ranta-alueita.[3][1][4]

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Järvellä on suoritettu järvenlaskuja, jotka on selostettu eteläisen järvialtaan osiossa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Ojajärvi, Hämeenlinna (sijainti maastokartalla) Karttapaikka. Helsinki: Maanmittauslaitos. Viitattu 13.9.2019.
  2. Maanmittauslaitoksen paikannimirekisteri, Maanmittauslaitos (viitattu )View and modify data on Wikidata . Arvo on haettu Wikidatasta.
  3. a b c d Ympäristö- ja paikkatietopalvelu Syke (edellyttää rekisteröitymisen) Helsinki: Suomen Ympäristökeskus. Viitattu 16.2.2017.
  4. Ojajärvi, Hämeenlinna (sijainti ilmavalokuvassa) Karttapaikka. Helsinki: Maanmittauslaitos. Viitattu 13.9.2019.
Tämä maantieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.