Kikurinjärvi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kikurinjärvi
Kikurinjärvi syyskuisena aamuna.
Kikurinjärvi syyskuisena aamuna.
Valtiot SuomiView and modify data on Wikidata
Paikkakunta UrjalaView and modify data on Wikidata
Koordinaatit 61°09′36″N, 23°26′28″E
Vesistöalue ja valuma-alueen tietoja
Laskujoki Kikurinoja [1]
Järvinumero 35.289.1.008
Mittaustietoja
Pinnankorkeus 115,2 m tai 115 m[2]View and modify data on Wikidata
Rantaviiva 4,868 km [3]
Pinta-ala 56,601 haView and modify data on Wikidata
Kikurinjärvi

Kikurinjärvi [3][1] on Pirkanmaalla Urjalan Honkolassa sijaitseva järvi, joka kuuluu Kokemäenjoen vesistössä Vanajaveden–Pyhäjärven alueen Tarpianjoen valuma-alueeseen. Kikurinjärvi on osa Lumijoen valuma-aluetta.[3][1]

Maantietoa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Järven pinta-ala on 57 hehtaaria ja sen vedenpinnan korkeus on 115,2 metriä meren pinnan yläpuolella. Järvi on 1,6 kilometriä pitkä, 700 metriä leveä ja sen rantaviivan pituus on 4,9 kilometriä. Se sijaitsee noin 10 kilometriä Urjalan kirkonkylästä pohjoiseen.

Rannat ovat metsäistä moreenimaastoa, jota ympäröi joitakin pieniä peltopalstoja. Asutus on harvaa, mutta rannoille on rakennettu toistakymmentä vapaa-ajan asuntoa. Järvessä on kaksi vierekkäistä luotoa, joista toinen on asuttu ja yhdistetty toiseen.

Järven itärantaan laskee kymmenen metsäojaa, joista kaksi merkittävintä ovat etelärantaan laskeva Kuurikaisen suo-ojien johto-oja ja Niitoksen läpi valuva pelto-oja. Järven eteläpäässä on Iisakinlähde-niminen lähde.

Järven laskuoja Kikurinoja lähtee järven itärannasta ja se yhtyy viiden kilometrin päässä pohjoisessa ohittavaan Riehunojaan, joka jatkaa Laadunjärven ja Lumijärven jälkeen Lumijokena. Lumijoki yhtyy Tarpianjokeen ennen Jalantia, joka laskee Vanajaveden Jumuseen. Sen eteläpään ohitse kulkee Halkivahantie ja pohjoispäässä on Kikurin kulmakunta.[3][1][4]

Vedenlaatu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Se on erittäin rehevöitynyt, vedenväri on ruskea ja vesi on melko hapanta (pH 5,9).[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Kikurinjärvi, Urjala (sijainti maastokartalla) Karttapaikka. Helsinki: Maanmittauslaitos. Viitattu 13.9.2019.
  2. Maanmittauslaitoksen paikannimirekisteri, Maanmittauslaitos (viitattu )View and modify data on Wikidata . Arvo on haettu Wikidatasta.
  3. a b c d Ympäristö- ja paikkatietopalvelu Syke (edellyttää rekisteröitymisen) Helsinki: Suomen Ympäristökeskus. Viitattu 31.1.2017.
  4. Kikurinjärvi, Urjala (sijainti ilmavalokuvassa) Karttapaikka. Helsinki: Maanmittauslaitos. Viitattu 13.9.2019.
  5. Kikurinjärvi Kalapaikka.net. Kalapaikka.net. Viitattu 1.9.2015.
Tämä maantieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.