Saapaslammi (Hämeenlinna)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Saapaslammi
Valtiot SuomiView and modify data on Wikidata
Paikkakunta Hämeenlinna (Kalvola)
Koordinaatit 61°03′00″N, 23°59′35″E
Vesistöalue ja valuma-alueen tietoja
Laskujoki Ruskeanoja [1]
Järvinumero 35.273.1.004
Mittaustietoja
Pinnankorkeus 130 m tai 129 m[2]View and modify data on Wikidata
Rantaviiva 0,841 km [3]
Pinta-ala 1,491 haView and modify data on Wikidata
Saapaslammi

Saapaslammi [3][1] on Kanta-Hämeessä Hämeenlinnan Kalvolan Ohtisessa sijaitseva valuma-alueensa latvajärvi.[3][1]

Maantietoa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lampi sijaitsee Kokemäenjoen vesistössä Vanajaveden–Pyhäjärven alueen Lontilanjoen valuma-alueella. Alueeseen sisältyy vielä neljännen jakovaiheen Lontilanjoen yläosan valuma-alue, johon lampi kuuluu. Lammen vedenpinnan korkeus on 130,0 metriä meren pinnan yläpuolella, joten se on valuma-alueensa latvajärviä. Lammen lounaispuolella kohoaa Saapaslammin harju, jonka harjujakso patoaa alueen vedet kohti Ruskeaojaa, joka on samalla järven laskuoja. Lampeen laskee kaksi metsäojaa. Ruskeaoja kulkee luoteeseen, missä se yhtyy Toijalan läpi virtaavan Lontilanjokeen sen yläjuoksulla. Lammen pinta-ala on 1,5 hehtaaria, mutta sen muoto on harjusta johtuen piktä ja kapea. Se on 450 metriä pitkä, leveimmillään 100 metriä leveä ja sen rantaviivan pituus on 850 metriä. Lounaisrannat ovat harjun koillisrinnettä, mutta vastaranta on matalaa ja tasaista metsämaata. Siellä sijaitsee yksi vapaa-ajan asunto, jonne johtaa tie Ohtisesta. Lammen lounaisrantaa ja samalla osa Saapaslamminharjua on rauhoitettu luonnonsuojelualueeksi.[3][1][4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Saapaslammi, Hämeenlinna (sijainti maastokartalla) Karttapaikka. Helsinki: Maanmittauslaitos. Viitattu 13.9.2019.
  2. Maanmittauslaitoksen paikannimirekisteri, Maanmittauslaitos (viitattu )View and modify data on Wikidata . Arvo on haettu Wikidatasta.
  3. a b c d Ympäristö- ja paikkatietopalvelu Syke (edellyttää rekisteröitymisen) Helsinki: Suomen Ympäristökeskus. Viitattu 27.1.2017.
  4. Saapaslammi, Hämeenlinna (sijainti ilmavalokuvassa) Karttapaikka. Helsinki: Maanmittauslaitos. Viitattu 13.9.2019.
Tämä maantieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.