Luettelo Suomen sadasta suurimmasta järvestä

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Suomen korkeussuhdekartta.

Tämä on luettelo Suomen pinta-aloiltaan sadasta suurimmasta järvestä. Luettelo perustuu ympäristöhallinnon julkaisemiin luetteloihin ”Suomen järvet yli 40 neliökilometriä” ja ”Suomen järvet 20–40 neliökilometriä”.

Suomessa on 187 888 vähintään 5 aarin kokoista järveä ja lampea. Näistä 131 876 on alle hehtaarin kokoisia lampia. Järvistä on pinta-alaltaan yli yhden neliökilometrin 2 609, yli kymmenen neliökilometrin 326 ja yli sadan neliökilometrin 46.[1] Yli 200 neliökilometrin kokoisia suurjärviä Suomessa on 17 eli enemmän kuin missään muussa Euroopan maassa Venäjää lukuun ottamatta, mutta järvet ovat suhteellisen matalia. Kaikki Suomen järvien vedet mahtuisivat esimerkiksi Ruotsin Vätterniin.lähde?

Tähdellä merkityt ovat Saimaan (Iso-Saimaan) selkiä, jotka ovat salmiyhteydessä keskenään ja joiden pinnat ovat lähes samalla korkeudella. Tämän vuoksi niitä toisinaan pidetään yhtenä ainoana suurjärvenä, mutta salmien kapeuden vuoksi muun muassa ympäristöministeriö on laskenut ne omiksi järvikseen.

Samaan tapaan voitaisiin myös esimerkiksi seuraavat vedenpinnaltaan samalla korkeudella olevat monialtaiset vesialueet lukea yhdeksi suurjärveksi:

Luettelossa on mukana tekojärviä (Lokka ja Porttipahta). Padottuja merenlahtia kuten Luodonjärveä ja Uudenkaupungin makeavesiallasta ei ole otettu luetteloon.

Sija Nimi Korkeus mpy. (m) Pinta-ala (km²)
1 Saimaa 75,7 1 377,05
2 Päijänne 78,3 1 080,63
3 Inarijärvi 118,7 1 040,28
4 Pielinen 93,7 894,21
5 Oulujärvi 122,2 887,09
6 Pihlajavesi* 75,7 712,59
7 Orivesi* 75,9 601,30
8 Haukivesi* 75,8 562,31
9 Keitele 99,5 493,59
10 Kallavesi 81,8 472,76
11 Puruvesi* 75,7 420,86
12 Pyhäselkä* 75,9 361,10
13 Puula 94,7 330,76
14 Lokan tekojärvi 243 315,40
15 Höytiäinen 87,3 282,64
16 Näsijärvi 95,4 256,12
17 Yli-Kitka 240,4 237,31
18 Suvasvesi 81,7 233,58
19 Kemijärvi 148,8 230,91
20 Juojärvi 101 219,54
21 Pyhäjärvi (Kitee) 79,6 206,79
22 Enonvesi* 75,8 196,68
23 Kiantajärvi 199,5 191,15
24 Konnevesi 95,4 189,18
25 Nilakka 102,2 168,51
26 Koitere 143,1 167,02
27 Iisvesi 97,9 164,47
28 JuurusvesiAkonvesi 81,8 159,00
29 Pyhäjärvi (Säkylä) 44,9 155,19
30 Kivijärvi (Kannonkoski) 130,8 154,03
31 Vanajavesi 79,4 149,76
32 Porttipahdan tekojärvi 242,3 148,60
33 Lappajärvi 69,5 145,49
34 Suontee 94,1 143,01
35 Viinijärvi 78,8 134,91
36 Längelmävesi 84,2 133,04
37 Kyyvesi 100,6 128,23
38 Pyhäjärvi (Pyhäjärvi) 139,6 121,79
39 Pyhäjärvi (Tampere) 77,2 121,61
40 Keurusselkä 105,4 117,30
41 Onkivesi 84,7 113,62
42 MallasvesiRoine 84,2 110,48
43 Pielavesi 102,2 110,10
44 Vesijärvi (Päijät-Häme) 81,4 107,57
45 OntojärviNurmesjärvi 159,2 104,57
46 Kolima 111,2 101,08
47 RehjaNuasjärvi 137,9 96,44
48 Kyrösjärvi 83,2 96,07
49 Simpelejärvi 68,8 91,10
50 Simojärvi 176,3 89,93
51 Lohjanjärvi 31,6 88,22
52 Vuohijärvi 76,6 86,24
53 Kermajärvi 80,1 85,57
54 Jääsjärvi 92,3 81,11
55 Syväri 95,5 80,74
56 Unnukka 81,3 80,54
57 Lentua 167,9 79,21
58 Ruotsalainen 77,5 79,11
59 Kuolimo 77 79,10
60 Niinivesi 97,7 76,87
61 Kivijärvi (Luumäki) 75,2 76,37
62 MuojärviKirpistö 253 76,16
63 Ruovesi 96,1 66,08
64 Lestijärvi 140,7 64,52
65 Leppävesi 80,8 63,59
66 Rikkavesi 101 63,34
67 Pyhäjärvi (Kymenlaakso) 65,3 61,80
68 Pyhäjärvi (Saarijärvi) 119,9 58,94
69 KynsivesiLeivonvesi 87,9 58,76
70 Suontienselkä–Paasvesi 99,4 57,54
71 Vuotjärvi 95,1 56,50
72 Ala-SuolijärviOivanjärvi 242,5 55,89
73 Vuokkijärvi (Suomussalmi, Ala-Vuokki) 189,5 55,25
74 Sorsavesi 98 54,98
75 Tarjanne 96,1 54,87
76 Miekojärvi 76,9 53,34
77 Mutusjärvi 146,2 50,45
78 RyökäsvesiLiekune 94,7 50,21
79 Konnivesi 77,4 49,60
80 Ala-Kitka 240,4 48,50
81 Kuusamojärvi 253 47,36
82 Lammasjärvi 162,6 46,82
83 Vaskivesi–Visuvesi 96,1 46,22
84 Rautavesi (Hartola) 92,3 46,12
85 Pälkänevesi 84,2 45,96
86 Alvajärvi 111,6 45,63
87 Kostonjärvi 231,6 43,69
88 Kukkia 86,6 43,39
89 PalovesiJäminginselkä 96 42,72
90 Ähtärinjärvi 153,5 41,88
91 Nitsijärvi 119,6 41,17
92 Lievestuoreenjärvi 84,9 40,52
93 Koljonselkä 84,2 40,47
94 Nuorajärvi 144,7 40,24
95 Vuosjärvi 107,2 39,80
96 Vesijärvi (Pirkanmaa) 86,9 39,48
97 Isojärvi (Pomarkku) 34,8 38,82
98 Kilpisjärvi–Alajärvi 472,8 37,33
99 Iijärvi (Inari) 193,3 36,95
100 Kulovesi 57,5 36,19

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Vesivarojen kestävä käyttö (PDF) (Sivu 2) Viitattu 5.8.2008.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]