Liipola

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kerrostalo Jyrkänkadulla Liipolassa
Tämä artikkeli kertoo kaupunginosasta Lahdessa. Nimen muita merkityksiä on lueteltu täsmennyssivulla.

Liipola on noin 4500 asukkaan kaupunginosa Lahden eteläpuolella. Alue ostettiin Lahteen suuntautuneen voimakkaan muuttoliikkeen vuoksi, ja tarkoituksena oli rakentaa 5 000 uutta asuntoa.

Liipola sijaitsee alun perin puutarhuri Onni Liipolalta, kuvanveistäjä Yrjö Liipolan veljeltä, 1967 ostetulla alueella. Se on Launeen itäpuolella noin kolmen kilometrin päässä Salpausselän harjulta. Liipolan pohjoispuolella sijaitsee Saksala ja eteläpuolella Renkomäki ja Venetsia.

Liipolassa on enimmäkseen omistusasuntoja, mutta myös Lahden Talot Oy ja VVO vuokraa asuntoja paljon alueelta.

Vuonna 2008 Liipola valittiin Päijät-Hämeen vuoden kyläksi.

Liipolasta on tehty tutkimus Takaisin liipolaan vuonna 2011. Tilastojen mukaan 2000-luvulla Liipolan asema on huonontunut ja asukkaiden usko alueen tulevaisuuteen on heikentynyt. Liipola on jäänyt jälkeen muusta kaupungista koulutuksen, tulojen ja työllisyyden suhteen. Liipolan työttömyysaste oli yli 30 prosenttia vuonna 2010.[1] Alle 35-vuotiaista muuttoa suunnittelevien osuus on jopa kaksinkertaistunut.

Palvelut Liipolassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Liipolan monitoimitalon rakennustyömaa kesällä 2014

Liipolan peruskoulun ensimmäisten luokkien koulu Liipola-Kaikuharjun koulu sijaitsi sivukirjaston vieressä. Koulurakennus on purettu ja tilalle rakennetaan monitoimitaloa.[2]

Liipolassa on kolme päiväkotia, joista 106-päivähoitopaikkainen Mustikkamäen päiväkoti sijaitsee Ylä-Liipolassa Pihtikatu 1:ssä [3], toinen, 108-päivähoitopaikkainen Kallion päiväkoti Ostoskatu 3:ssa lähellä paikallista seurakuntakeskusta [4] ja kolmas, 60-paikkainen Liipolan päiväkoti Lehtokatu 2:ssa, Ala-Liipolassa, jonne pääsee linja-autovuorolla 1. [5]

Suurin osa Ostoskatu 3:ssa sijaitsevan Kallion päiväkodin lapsista on tilapäisesti Keijupuistossa Juhonkatu 1:ssä ja Kivikadulla. Kallion päiväkodin kaikki toiminnot palautuvat Liipolaan, kun Liipolan monitoimitalo valmistuu 2015. [6]

Ostoskeskuksessa on elintarvikeliike, ravintola, ja muita palveluja. Ylä-Liipolassa on myös elintarvikeliike ja sen vieressä ravintola. Liipolasta on lyhyt matka myöhemmin rakennettuihin Launeen automarketteihin. Lähin posti sijaitsee Saksalassa. Terveyskeskus on Launeella. Apteekit sijaitsee Prisman ja Citymarketin automarkettien rakennuksessa.

Liikuntareitit toimivat talvisin hiihtolatuina ja kesäisin lenkkipolkuina. Kuusimetsässä on merkittyjä luontopolkuja ja siellä on myös paljon laavuja, joissa voi mm. grillata ja rentoutua.

Bussiyhteydet: Linja 1 kiertää Eteläisen ja Pohjoisen Liipolankadun vastapäivään ajaen kauppatorille, josta se jatkaa Jalkarantaan. Päätepysäkki sijaitsee Pohjoisen Liipolankadun ja Huippukadun risteyksessä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikiaineisto
Wikiaineistossa on lähdetekstiä aiheesta:


Tämä Suomeen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.