Vuolenkoski

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vuolenkosken mylly

Vuolenkoski on kylä Iitin kunnan pohjoisosassa Päijät-Hämeen maakunnassa. Se sijaitsee sisemmällä eli pienellä Salpausselällä.

Kylästä etelään päin kulkee Kymijoki, jossa Vuolenkosken sillan eteläpuolella sijaitsee Koskenniskan kylään rakennettu vesivoimalaitos (valm. 1959). Koskenniskan kevyen liikenteen sillan pohjoispuolella on Konnivesi, jonka kautta pääsee vesitse Heinolaan (n. 17 km), ja edelleen Ruotsalaisen kautta Päijänteelle. Pohjois-Iitissä on kaksi kylää: Kymijoen länsipuolinen alue on Vuolenkoski ja itäpuolinen alue Koskenniska. Huutotöyry on koko Vuolenkosken–Koskenniskan alueen yhteinen postitoimipaikan nimi, jonka muuttamisesta Vuolenkoskeksi on keskusteltu kyläkokouksissa jo vuosia.

Vuolenkosken väkiluku on yli 460 asukasta ja keski-ikä 46 vuotta.

Vuolenkosken ja Koskenniskan yhteinen kyläyhdistys vaihtoi vuonna 2001 nimensä Vuolenkosken kyläyhdistykseksi kuvastamaan paremmin paikallisuutta. Aiemmin, vuodesta 1980, nimenä oli Pohjois-Iitin Kyläyhdistys.

Vuolenkoskella on peruskoulun ala-aste, Pohjois-Iitin Kirin urheilukenttä, M-Kyläkauppa, vapaapalokunta, kesäkahvila ja Käsityökahvila Peurankello, kyläyhdistystoimintaa sekä hautausmaa kappeleineen. Lisäksi Koskenniskan kylässä on toimiva mylly, mylly-Cafe ja Rukoushuone. Vuonna 2016 kyläyhdistys hankki rukoushuoneen omaan hallintaansa. Kyliltä löytyy myös muita palveluja ja 15 yhdistystä.

Vuonna 2001 vihittiin käyttöön pääosin Vuolenkosken kyläläisten talkootyönä toteuttama 3 kilometriä pitkä kevyen liikenteen väylä. Lisäksi paikallisesti rahoitettiin valaistus väylän varteen.

Vuolenkosken kylä on valittu Kymenlaakson kyläksi kaksi kertaa, vuosina 1991 ja 2001, sekä valtakunnan Vuoden kyläksi 2014.

Vuonna 2008 perustettiin kylälle Suomen ensimmäinenlähde? täysin kyläläisten omistama elinkeino- ja kehitysyhtiö Omakylä Vuolenkoski Oy, jossa on omistajina ja osakkaina 137 yksityishenkilöä ja 21 paikallista yritystä. Yhtiön tarkoitus on kehittää kylää kylälähtöisesti. Elinkeinoyhtiön varat ohjataan kylän toimintojen kehittämiseen. Yhtiö osti vuonna 2009 Iitin kunnalta seitsemän hehtaarin kaavoitetun maa-alueen, josta löytyy omakotitalo-, rivitalo- sekä kerrostalorakentamiseen tarkoitettuja tontteja. Kaava-alue sijaitsee kylän satama-alueen vieressä.

Vuolenkoski on Päijänteen veneilyalueen kaakkoissuunnan päätepiste. Siellä on sisävesialuksille soveltuva laituri uimaranta-alueen vieressä.

Vuolenkoskelta on tieyhteydet Lahteen (n. 35 km), Kausalaan (37 km) Helsinkiin (125 km) ja Heinolaan (25 km).

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kylään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.