Kausala

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kausala

Kausala

Koordinaatit: 60°53′07″N, 26°19′49″E

Valtio Suomen lippu Suomi
Maakunta Kymenlaakso
Seutukunta Kouvolan seutukunta
Kunta Iitti
Pinta-ala
 – Maa 8,88 km²
Väkiluku 3 815
 – Tiheys 429,9 as./km²
Tilastotiedot koskevat taajamaa ja niiden lähteenä on Tilastokeskus. Väkiluku ja maapinta-ala ovat ajankohdan 31.12.2017 mukaiset. [2]


Kausala on taajama Iitissä, Kymenlaaksossa. Se sijaitsee valtatien 12 ja Lahti–Kouvola-rautatien varrella ja on Iitin kuntakeskus ja suurin taajama.[1] Kausala on noin 4500 asukkaan palvelu- ja teollisuuskeskus ja siellä toimivat muun muassa Kaupe-perävaunuvalmistaja, KTV Oy -kuluttaja- ja teollisuustuotteita markkinoiva rakennus- ja väritarvikeliike sekä Haltonin ja Climeconin ilmastointialan tehtaat. Kausalaa pidetäänkin teollisuusvetoisena pienkaupunkina, jonka teollisuudella on kunnalle merkittävä työllistävä vaikutus.

Kausalassa on useita kauppoja, kuten ABC, S-market ja K-Market. Kausalaa voidaan pitää Iitin kuntakeskuksena johtuen sen keskeisestä sijainnista, sen koosta, sekä sijainnistaan valtatien 12 ja rautatien varrella.

Kausalassa on kolme koulua; Kausalan ala-aste, Iitin yläkoulu, sekä Iitin lukio. Keskustan alueella on kolme päiväkotia, yksi on Iitin lukion vieressä, toinen sijaitsee kirjaston vieressä ja kolmas terveyskeskuksen vieressä.

Kaikki keskeiset kuntakeskuksen palvelut kuten kirjasto, terveyskeskus, vanhusten palvelutalo, jäähalli sekä liikuntahalli ja siihen liittyvät palvelut ovat kuntalaisen käytössä. Kausalassa on pitkät perinteet kerran kuukaudessa pidettävillä markkinoilla, jotka nykyään keräävät useita kuntalaisia Kausalaan ja kesäisin myös laajat joukot kesäasukkaita.

Pitkät perinteet on myös hevosten kasvatuksella ja ravitoiminnalla. Kausalan ravirata toimii edelleen vuosittaisten ravikilpailujen näyttämönä, jossa on kilpaillut useita huippuluokan ravihevosia. Sellaiset aiemmat suuruudet, kuten ravikuninkaat Ero-Lohko ja Vieteri olivat Kausalasta ohjastaja ja valmentaja Kaarlo Partasen tallista.

Lähteet:[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. [1], Iitin kunta, iitti.fi (viitattu 25.6.2018)
Tämä Suomeen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.