Kausala

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Kausala on valtatien 12 ja Lahti–Kouvola-rautatien varrella sijaitseva Iitin kuntakeskus. Kausala on noin 3900 asukkaan palvelu- ja teollisuuskeskus ja siellä toimivat muun muassa Kaupe-perävaunuvalmistaja, KTV Oy -kuluttaja- ja teollisuustuotteita markkinoiva rakennus- ja väritarvikeliike sekä Haltonin ja Climeconin ilmastointialan tehtaat. Kausalaa pidetäänkin teollisuusvetoisena pienkaupunkina, jonka teollisuudella on kunnalle merkittävä työllistävä vaikutus.

Kausalassa on useita kauppoja, kuten ABC, S-market ja K-Market. Kausalaa voidaan pitää Iitin kuntakeskuksena johtuen sen keskeisestä sijainnista ja Iitin suurimpana kylänä olemisesta, sekä valtatien 12 ja rautatien varrella olemisen vuoksi.

Kausalassa sijaitsee kolme koulua; Kausalan ala-aste, Iitin yläkoulu, sekä Iitin lukio. Keskustan alueella on kolme päiväkotia, yksi on Iitin lukion vieressä, toinen näistä sijaitsee kirjaston vieressä ja kolmas terveyskeskuksen vieressä.

Kaikki keskeiset kuntakeskuksen palvelut ovat Kausalassa kuntalaisen käytössä, kuten kirjasto, terveyskeskus, vanhusten palvelutalo, jäähalli ja liikuntahalli ja siihen liittyvät palvelut. Kausalassa on pitkät perinteet kerran kuukaudessa pidetyillä markkinoilla, jotka nykyään keräävät useita kuntalaisia Kausalaan ja kesäisin myös laajat joukot kesäasukkaita.

Pitkät perinteet on myös hevosten kasvatuksella ja ravitoiminalla. Kausalan ravirata toimii edelleen vuosittaisten ravikilpailujen näyttämönä, jossa on kilpaillut useita huippuluokan ravihevosia. Sellaiset aiemmat suuruudet, kuten ravikuninkaat Ero-Lohko ja Vieteri olivat Kausalasta ohjastaja ja valmentaja Kaarlo Partasen tallista.

Tämä Suomeen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.