Ohikulkutie

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ohikulkutiet on suunnattu kuntien ja kaupunkien taajamien ohittamiseen, kuvassa Valtatien 12 ohikulkutie sivuuttaa Tamperetta. Valtatie 12 siirrettiin Santalahden ja Naistenlahden välillä tunneliin vuonna 2016.

Ohikulkutie tai ohitustie on tie, joka ohittaa taajaman. Sana "ohitustie" ei siis viittaa ajoneuvojen ohittamiseen. Ohikulkutietä rakennettiin aikoinaan niukkojen määrärahojen puitteissa lyhyin, taajamat kiertävin osuuksin.[1] Ohikulkutie vähentää ruuhkia ja parantaa liikenneturvallisuutta taajamissa. Kaupunkeja ohittavat ohikulkutiet ovat usein nelikaistaisia. Päätieverkon parannuttua monet ohikulkutiet ovat nykyisin moottori- tai moottoriliikenneteitä.

Suomessa on vielä on taajamia, joilla ei ole ohikulkutietä vaan kauttakulkuliikenne kulkee keskustan halki. Liikennevirasto on kuitenkin pyrkinyt rakentamaan viimeisiinkin tällaisiin kaupunkeihin ohitustiet, viimeisimpinä Lahti 2020[2], Salo ja Seinäjoki vuonna 2016, Hamina vuonna 2014[3] ja Savonlinna vuonna 2012.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Junttila, Veli: Turun ohikulkutie oli suuri urakka. Turun Sanomat, 2.11.2009. TS-Yhtymä. Artikkelin verkkoversio Viitattu 26.1.2013.
  2. Vt 12 Lahden eteläinen kehätie Väylävirasto. Viitattu 2.1.2021.
  3. Haminan ohikulkutie Liikennevirasto. Viitattu 26.1.2013.
Tämä liikenteeseen ja liikennevälineisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.