Kantatie 52

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kantatie 52
Kantatien 52 linjaus
Kantatien 52 linjaus
Maa Suomi
Tieluokka kantatie
Omistaja Suomen valtio
Tienpitäjä Väylävirasto
Pituus 111 km
Alkupiste Tammisaari
Reitti Perniö (31 km)
Salo (55 km)
Somero (90 km)
Päätepiste Jokioinen (111 km)
Päällyste asfaltti
Kaistaluku kaksikaistainen
Muodostettu 1938
Katso myös Kantatie 52 Commonsissa

Kantatie 52 on Raaseporin Tammisaaresta Salon ja Someron kautta Jokioisiin kulkeva kantatie. Tien pituus on 111 kilometriä.

Tie Tammisaaresta Somerolle on pääosin hyvälaatuista kaksikaistaista tietä, joskin Perniön ja Salon välillä tie on liikennemääriinsä nähden melko kapea. Salon kohdalla tie kulki kaupungin keskustan halki, mutta ohikulkutien ykkösosan valmistuttua joulukuussa 2016, kulkee liikenne kaupungin itäpuolitse 110-tielle. Tie kulkee myös Someron keskustan halki. Someron ja Jokioisten väli on sen sijaan kapea, mutkainen, mäkinen ja siten kantatieksi hyvin heikkotasoinen. Etelästä pohjoiseen kuljettaessa tiellä on viitoitukset Tammisaaresta Saloon ja Salosta Forssaan. Forssaan suuntautuva viitoitus kääntyy kuitenkin Someron pohjoispuolella seututielle 282 ja kantatien 52 pohjoisimman osan viitoitus suuntautuu Jokioisiin.

Reitti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 1938 tienumerointijärjestelmässä kantatie 52 oli maantie Tammisaaresta Saloon. Tämä osa tiestä on yhä alkuperäisellä paikallaan, joskin se on rakennettu uudelleen 1960- ja 1970-luvuilla. Suurelta osin se kulkee yhä keskiaikaisen Kuninkaantien kohdalla tai hyvin lähellä sitä. Osuus Salosta Somerolle on rakennettu 1960-luvulla. Sen tienumero oli aluksi 240. Osuus Somerolta Jokioisten Haapaniemeen on entistä valtatietä 2. Kakkostien nykyisen linjauksen valmistuttua siitä tuli maantie 2803. Vuoden 1996 tienumerouudistuksessa maantiet 240 ja 2803 muutettiin osaksi kantatietä 52.

Vuonna 2010 Perniön kohdalle seututien 183 risteykseen rakennettiin kiertoliittymä.

Tiehankkeita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toukokuussa 2015 käynnistyivät Salon itäisen ohitustien rakennustyöt ja ykkösosa avautui liikenteen käyttöön 29.12.2016. Keskustaan johtava Perniöntie (vanha kantatie 52) liitettiin kantatiehen tasoliittymänä. Ohikulkutiestä tuli yksiajoratainen, ja siihen liitettiin seututiet 186 ja 110 porrastettuina tasoliittyminä. Hankkeen kustannukset olivat noin 10 miljoonaa euroa, mutta ylittyivät siitä miljoonalla eurolla.[1]

Kantatien 52 pohjoisin osuus Someron ja Jokioisten välillä on niin kapea, mutkainen ja mäkinen, että se ei täytä kantatien eikä edes seututien standardeja. Vaikka Forssaan suuntautuva viitoitus kääntyykin seututielle 282, on myös Someron ja Jokioisten välinen tieyhteys suosittu esimerkiksi Someron ja Loimaan väliselle liikenteelle.[2] Tien parantamista ei kuitenkaan ole toistaiseksi suunniteltu.

Kuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. http://www.liikennevirasto.fi/kt52salo#.Vsc0qY9OJMs (Arkistoitu – Internet Archive) Kt 52 Salon itäinen ohitustie
  2. http://www.forssa.fi/UserFiles/forssa/File/Palvelut/kaavoitus/FOSTRA/FOSTRA_liikenneraportti.pdf (Arkistoitu – Internet Archive) Forssan seudun liikennejärjestelmän nykytila ja kehittäminen

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]