Kantatie 52

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
52
Kantatie 52
Kantatien 52 linjaus
Kantatien 52 linjaus
Maa Suomi
Tieluokka kantatie
Omistaja Suomen valtio
Tienpitäjä Liikennevirasto
Pituus 111 km
Alkupiste Tammisaari
Reitti Perniö (31 km)
Salo (55 km)
Somero (90 km)
Päätepiste Jokioinen (111 km)
Päällyste asfaltti
Kaistaluku kaksikaistainen
Muodostettu 1938
Katso myös Kantatie 52 Commonsissa

Kantatie 52 on Tammisaaresta Salon ja Someron kautta Jokioisiin kulkeva kantatie. Tien pituus on 111 kilometriä.

Tie Tammisaaresta Somerolle on hyvälaatuista kaksikaistaista tietä, mutta Someron ja Jokioisten väli on kapea, mutkainen, mäkinen ja siten kantatieksi hyvin heikkotasoinen. Tie kulkee vielä toistaiseksi Salon keskustan halki katuverkolla, mutta ohitustie on rakenteilla. Tie kulkee myös Someron keskustan halki. Etelästä pohjoiseen kuljettaessa tiellä on viitoitukset Tammisaaresta Saloon ja Salosta Forssaan. Forssaan suuntautuva viitoitus kääntyy kuitenkin Someron pohjoispuolella seututielle 282 ja kantatien 52 pohjoisimman osan viitoitus suuntautuu Jokioisiin.

Reitti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 1938 tienumerointijärjestelmässä kantatie 52 oli maantie Tammisaaresta Saloon. Tämä osa tiestä on yhä alkuperäisellä paikallaan, joskin se on rakennettu uudelleen 1960- ja 1970-luvuilla. Suurelta osin se kulkee yhä keskiaikaisen Kuninkaantien kohdalla tai hyvin lähellä sitä. Osuus Salosta Somerolle on rakennettu 1960-luvulla. Sen tienumero oli aluksi 240. Osuus Somerolta Jokioisten Haapaniemeen on entistä valtatietä 2. Kakkostien nykyisen linjauksen valmistuttua siitä tuli maantie 2803. Vuoden 1996 tienumerouudistuksessa maantiet 240 ja 2803 muutettiin osaksi kantatietä 52.

Vuonna 2010 Perniön kohdalle seututien 183 risteykseen rakennettiin kiertoliittymä.

Tiehankkeita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toukokuussa 2015 käynnistyivät Salon itäisen ohitustien rakennustyöt ja niiden on määrä valmistua toukokuussa 2016. Keskustaan johtava Perniöntie (vanha kantatie 52) liitetään kantatiehen tasoliittymänä. Ohikulkutiestä tulee yksiajoratainen, ja siihen liitetään seututiet 186 ja 110 porrastettuina tasoliittyminä. Hankkeen kustannukset ovat noin 10 miljoonaa euroa.[1]

Kantatien 52 pohjoisin osuus Someron ja Jokioisten välillä on niin kapea, mutkainen ja mäkinen, että se ei täytä kantatien eikä edes seututien standardeja. Vaikka Forssaan suuntautuva viitoitus kääntyykin seututielle 282, on myös Someron ja Jokioisten välinen tieyhteys suosittu esimerkiksi Someron ja Loimaan väliselle liikenteelle.[2] Tien parantamista ei kuitenkaan ole toistaiseksi suunniteltu.

Kuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


  1. http://www.liikennevirasto.fi/kt52salo#.Vsc0qY9OJMs Kt 52 Salon itäinen ohitustie
  2. http://www.forssa.fi/UserFiles/forssa/File/Palvelut/kaavoitus/FOSTRA/FOSTRA_liikenneraportti.pdf Forssan seudun liikennejärjestelmän nykytila ja kehittäminen