Kantatie 77

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kantatie 77
Kantatie 77
Kantatie 77
Maa Suomi
Tieluokka kantatie
Omistaja Suomen valtio
Tienpitäjä Väylävirasto
Pituus 182 km
Alkupiste Kyyjärvi
Reitti Viitasaari (73 km)
Päätepiste Siilinjärvi (182 km)
Päällyste asfaltti
Kaistaluku kaksikaistainen
Muodostettu 1986

Kantatie 77 on Kyyjärveltä Viitasaaren kautta Kuopion pohjoispuolelle Siilinjärvelle kulkeva kantatie. Tie on keskisen Suomen itä-länsisuuntainen pääväylä. Tien pituus on 182 kilometriä, ja se on osa Sinistä tietä. Yhdessä valtatien 16 ja valtatien 9 Kuopion itäpuolisen osuuden kanssa se muodostaa Suomen poikki kulkevan poikittaisväylän. Tie on kokonaisuudessaan kaksikaistainen ja liikennemääriinsä nähden vaihtelevan tasoinen.

Reitti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kantatietä 77 Pielavedellä.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 1938 tienumerointijärjestelmässä kantatie 77 oli Oulun ja Kajaanin välinen tie, joka aluksi kulki Oulujoen eteläpuolta. 1950-luvulla kantatie siirrettiin joen pohjoispuolelle. Kun joen eteläpuolisen tien kunnostus valmistui 1970-luvulla, nimettiin se valtatieksi 22 ja tienumero 77 poistui käytöstä. Joen pohjoispuolella kulkenut entinen kantatie 77 muutettiin ensin maantieksi 830 ja myöhemmin 1990-luvulla yhdystieksi 8300.

Siilinjärven ja Viitasaaren välinen tie valmistui 1970-luvun puolivälissä, ja tie numeroitiin alun perin maantieksi 557. Viitasaaren ja Kyyjärven välillä tie valmistui lopullisesti vuonna 1986, jolloin koko osuus nimettiin kantatieksi 77.

Tiehankkeita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kantatie 77 on ollut etenkin Taimoniemen ja Keiteleen välisellä 22 kilometrin mittaisella osuudella liikennemääriinsä ja tieluokkaansa nähden liian kapea, mutkainen, mäkinen ja huonokuntoinen. Ohitusmahdollisuuksia on ollut vähän, valaistus on ollut niukkaa ja osuudella on ollut paljon vaarallisia risteyksiä. Kesällä 2015 käynnistyivät tien parannustyöt, Hankkeen oli määrä valmistua kesällä 2017.[1]

Useat Keski-Suomen ja Pohjois-Savon kunnat ovat esittäneet tien muuttamista valtatieksi. Asia on mainittu myös ainakin Keski-Suomen ja Ylä-Savon maakuntakaavoissa. Pidemmän aikavälin suunnitelmissa on valtatien 16 numeroinnin jatkaminen Kyyjärveltä Kuhmoon, jolloin kantatienumero 77 poistuisi jo toisen kerran käytöstä.lähde?

Joukkoliikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kantatiellä 77 kulkee kohtalaisesti vuoroja. Pikavuoro Vaasasta Joensuuhun kulkee tien kautta kerran päivässä molempiin suuntiin. Pielavesi–Kuopio–Pielavesi-välillä kulkee arkipäivinä noin kymmenen vuoroa. Lisäksi on muutamia koululaisvuoroja.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. http://www.liikennevirasto.fi/kt77#.VxeDJY9OLIU (Arkistoitu – Internet Archive) Kantatie 77 parantaminen välillä Taimoniemi- Keitele, Viitasaari - Liikennevirasto. Viitattu 20.4.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]