Kantatie 58

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kantatie 58
Suomenselkätie
Kantatie 58
Kantatie 58
Maa Suomi
Tieluokka kantatie
Omistaja Suomen valtio
Tienpitäjä Väylävirasto
Pituus 385 km
Alkupiste Kangasala
Reitti Orivesi (35 km)
Mänttä (81 km)
Keuruu (111 km)
Multia (130 km)
Karstula (192 km)
Reisjärvi (314 km) Haapajärvi (348 km)
Päätepiste Kärsämäki (385 km)
Päällyste asfaltti tai vastaava
Kaistaluku kaksikaistainen
Kantatie 58 Kivijärven kirkolla.

Kantatie 58 on Kangasalta Oriveden, Keuruun, Karstulan, Kinnulan ja Haapajärven kautta Kärsämäelle kulkeva kantatie. Tiestä käytetään myös nimitystä Suomenselkätie, ja sitä on markkinoitu vaihtoehtoisena tieyhteytenä valtateille 4 ja 9. Tien pituus on noin 385 kilometriä, ja se on Suomen pisin kantatie.

Tie on koko matkaltaan kaksikaistaista tietä, jonka laatu vaihtelee voimakkaasti. Oriveden ja Keuruun välinen osuus on valtatietasoinen. Muut osuudet ovat entisiä seututeitä, jotka ovat monin paikoin kantatieksi huomattavan kapeita, mutkaisia ja mäkisiä. Tie kulkee myös usean taajaman läpi. Tie on vain osittain kestopäällystetty, Keuruun ja Reisjärven välillä tie on suurimmaksi osaksi kevytpäällysteinen. Toisaalta tien liikennemäärät ovat pääosin sangen vähäiset, eritoten Keuruun pohjoispuolella.[1] Lisäksi tiellä on yhteensä jopa 13 epäjatkuvuuskohtaa, jossa kantatie kääntyy liittymässä.[2]

Reitti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tie kulkee sulkuihin merkittyjen kuntien alueella mutta ei kuntakeskuksen kautta.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 1938 tienumerointijärjestelmässä kantatie 58 oli Lahden ja Padasjoen välinen tie. Helsinki–Lahti-tien valmistuttua valtatie 4 siirtyi kulkemaan Lahden kautta ja tienumero 58 poistui käytöstä. 1970-luvun puolivälissä se kuitenkin otettiin uudelleen käyttöön Oriveden ja Keuruun välisellä tiellä. Vuoden 1996 tienumerouudistuksessa Keuruun ja Karstulan välinen osuus muutettiin kantatien 58 jatkeeksi. Osuudet Kangasalan ja Oriveden sekä Karstulan ja Kärsämäen välillä muutettiin kantatieksi 58 vasta muutama vuosi myöhemmin. Vuonna 2009 seututien 775 liittymä Kinnulassa muutettiin kiertoliittymäksi.

Tulevaisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Multian ja Pylkönmäen välillä kantatie 58 on merkitty Keski-Suomen maakuntakaavassa uudelle linjaukselle sekä Pylkönmäen ja Karstulan välinen seututie 636 muutettavaksi kantatieksi 58. Kinnulan ja Reisjärven välinen osuus on merkitty lyhennettäväksi uudelle linjaukselle Keski-Suomen ja Pohjois-Pohjanmaan maakuntakaavoissa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. http://www.paikkatietoikkuna.fi/web/fi/kartta Paikkatietoikkuna. Viitattu 13.4.2016.
  2. http://maps.google.fi Google Maps. Viitattu 13.4.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]