Kantatie 58

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
58
Kantatie 58
Suomenselkätie
Kantatie 58
Kantatie 58
Maa Suomi
Tieluokka kantatie
Omistaja Suomen valtio
Tienpitäjä Liikennevirasto
Pituus 385 km
Alkupiste Kangasala
Reitti Orivesi (35 km)
Mänttä (81 km)
Keuruu (111 km)
Multia (130 km)
Karstula (192 km)
Haapajärvi (348 km)
Päätepiste Kärsämäki (385 km)
Päällyste asfaltti tai vastaava
Kaistaluku kaksikaistainen
Kantatie 58 Kivijärven kirkolla.

Kantatie 58 on Kangasalta Kärsämäelle kulkeva kantatie. Tiestä käytetään myös nimitystä Suomenselkätie, ja sitä on markkinoitu vaihtoehtoisena tieyhteytenä valtateille 4 ja 9. Tien pituus on noin 385 kilometriä, ja se on Suomen pisin kantatie. Tie on päällystetty, mutta sen laatu vaihtelee voimakkaasti. Oriveden ja Keuruun välinen osuus on valtatietasoinen. Muut osuudet ovat entisiä seututeitä, jotka ovat monin paikoin kantatieksi kapeita, mutkaisia ja mäkisiä. Toisaalta tien liikennemäärät ovat pääosin sangen vähäiset.

Reitti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 1938 tienumerointijärjestelmässä kantatie 58 oli Lahden ja Padasjoen välinen tie. Helsinki–Lahti tien valmistuttua valtatie 4 siirtyi kulkemaan Lahden kautta ja tienumero 58 poistui käytöstä. 1970-luvun puolivälissä se kuitenkin otettiin uudelleen käyttöön Oriveden ja Keuruun välisellä tiellä. Vuoden 1996 tienumerouudistuksessa Keuruun ja Karstulan välinen osuus muutettiin kantatien 58 jatkeeksi. Osuudet Kangasalan ja Oriveden sekä Karstulan ja Kärsämäen välillä muutettiin kantatieksi 58 vasta muutama vuosi myöhemmin. Vuonna 2009 seututien 775 liittymä Kinnulassa muutettiin kiertoliittymäksi.

Tulevaisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Multian ja Pylkönmäen välillä kantatie 58 on merkitty Keski-Suomen maakuntakaavassa uudelle linjaukselle sekä Pylkönmäen ja Karstulan välinen seututie 636 muutettavaksi kantatieksi 58. Kinnulan ja Reisjärven välinen osuus on merkitty lyhennettäväksi uudelle linjaukselle Keski-Suomen ja Pohjois-Pohjanmaan maakuntakaavoissa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fonecta Kartat fonecta.fi. Fonecta. Viitattu 02.01.2015.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]