Kantatie 82

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
82
Kantatie 82
Tie Kemijärvellä Rovaniemelle päin.

Kantatie 82 on Rovaniemen Vikajärveltä Kemijärven kautta Sallan Kelloselkään ja edelleen Sallan rajanylityspaikalle kulkeva kantatie. Tien pituus on noin 150 kilometriä. Kemijärven ja Joutsijärven välinen osuus on yhteistä valtatien 5 kanssa. Kemijärvellä olevaa lyhyttä nelikaistaista osuutta lukuun ottamatta tie on kaksikaistainen ja tasoltaan vaihteleva. Tie kuuluu yleiseurooppalaiseen TERN-tieverkkoon. Venäjän puolella tie jatkuu Alakurttiin ja edelleen Murmanskiin.

Reitti ja merkittävimmät tieyhteydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 1938 tienumerointijärjestelmässä kantatie 82 oli Kemijärven Joutsijärven ja Sallan tuolloisen hallintokeskuksen, Kuolajärven välinen tie. Jatkosodan jälkeisten alueluovutusten jälkeen tie katkesi nykyiselle rajalle Kelloselkään. Vikajärven ja Kemijärven välinen tie nimettiin vuoden 1938 tienumerointijärjestelmässä kantatieksi 80.

Vuoden 1996 tienumerouudistuksessa kantatienumero 80 siirrettiin Sodankylän ja Kittilän väliselle tielle ja koko Vikajärven ja Kelloselän välinen osuus numeroitiin kantatieksi 82. Sallan rajanylityspaikka avattiin kesällä 2002.

Tiehankkeita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kemijärvellä Rakkakummun kohdalla kantatien 82 linjausta siirretään noin 1,6 kilometrin matkalla pohjoisemmaksi. Rakkakummun puuterminaalin liittymä varustetaan kääntymiskaistoilla ja valaistaan. Hankkeessa korvataan myös lähellä liittymää sijaitseva huonokuntoinen silta uudella. Tiehanke aloitetaan kesällä 2013, ja se valmistuu vuonna 2014.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]