Kuolajärvi

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Sallan kirkonkylänä vuoteen 1940 ollutta Kuolajärven kylää. Sallassa oli myös toinen Kuolajärvi-niminen kylä (nyk. Kairala).

Kuolajärvi (ven. Куолаярви, Kuolojarvi) on Alakurtin kuntaan kuuluva kylä Kantalahden piirissä Venäjän Murmanskin alueen lounaisosassa. Kylä sijaitsee noin kymmenen kilometrin päässä Suomen rajalta ennen sotia Suomelle kuuluneella Sallan–Kuusamon alueella, Kuolajoen varrella.

Maija Kellokummun maalaus Kuolajärven kylästä vuodelta 1926.

Paikalla oli aiemmin Sallan kunnan kirkonkylä: Kunnan ja kirkonkylän nimi oli Kuolajärvi vuoteen 1936 asti. Toisessa maailmansodassa kylä tuhoutui täydellisesti.

Hautausmaat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kylän kirkonraunion luona on suomalaisten hautausmaa. Hautausmaalla on Ensio Seppäsen suunnittelema sisällis-, talvi- ja jatkosodassa kaatuneelle sallalaiselle sankarivainajalle omistettu muistomerkki, joka paljastettiin 1998.

Jatkosodassa Suomen kanssasotijoina kaatuneiden Saksan armeijan sotilaiden noin 3 200 hengen hautausmaa on perustettu 1941.

Puna-armeijan sotilaiden hautausmaassa on 616 kaatunutta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Hautala, Paavo: Tuntsan kojamot : kylähistoriallinen kyhäelmä rajantakaisen Kuolajärven (Sallan) pitäjän Kurtin kylästä , sen synnystä ja vaiheista. Sallan kunta, 1982. ISBN 951-99416-2-2.
  • Vuonnala, Eeva-Liisa: Kuolajärven kylä - pakkoluovutettu. Books on Demand, 2008. ISBN 978-952-498-079-1.