Kantatie 72

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kantatie 72
Kantatien 72 linjaus
Kantatien 72 linjaus
Maa Suomi
Tieluokka kantatie
Omistaja Suomen valtio
Tienpitäjä Väylävirasto
Pituus 116 km
Alkupiste Mikkeli
Reitti Pieksämäki (70 km)
Päätepiste Suonenjoki (116 km)
Päällyste asfaltti tai vastaava
Kaistaluku kaksikaistainen

Kantatie 72 on Mikkelistä Pieksämäen kautta Suonenjoelle kulkeva kantatie. Tien pituus on 116 kilometriä. Tie erkanee Mikkelin pohjoispuolella valtatieltä 5 ja kulkee Haukivuoren ja Pieksämäen kautta Suonenjoelle. Tie on kokonaisuudessaan kaksikaistainen.

Kantatietä 72 ja valtatietä 9 kulkeva reitti Mikkelistä Kuopioon on 7,2 kilometriä pitempi kuin valtatietä 5 kulkeva. Sitä käytetään kuitenkin vaihtoehtoisena reittinä, sillä sen liikennemäärät ovat huomattavasti viitostietä pienemmät. Savon rata kulkee Mikkelistä Suonenjoelle asti kantatie 72:n lähettyvillä.

Reitti ja tieyhteydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tie kulkee seuraavien kuntien ja taajamien/kylien kautta:

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 1938 tienumerointijärjestelmässä kantatie 72 kulki Laatokan Karjalassa Laatokan pohjoisrantaa Sortavalasta Impilahden ja Pitkärannan kautta Salmiin. Tie jäi kokonaan luovutetulle alueelle ja tienumero 72 poistui käytöstä.

1960-luvulla Mikkelin ja Pieksämäen välille alettiin rakentaa kunnollista maantietä. Pieksämäki oli vielä tällöin vailla päätieyhteyttä muualle Suomeen. Vuonna 1971 numeroitiin kantatieksi 72 Mikkelistä Pieksämäelle kulkeva tieosuus. 1980-luvulla Pieksämäen ja Suonenjoen välistä tieosuutta levennettiin ja oikaistiin, ja vuonna 1989 kantatietä 72 jatkettiin Suonenjoelle. Aiemmin tämä tieosuus oli ollut maantie 450.

Vangasjärven liittymä Naarajärvellä parannettiin eritasoliittymäksi kesällä 2009.

Tiehankkeet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tällä hetkellä kantatien 72 ainut suunnitteilla oleva tiehanke on valtatien 23 liittymän muuttaminen kiertoliittymäksi Pieksämäellä. Hankkeen aikataulusta ei ole vielä tietoa, mutta se valmistunee 2010-luvun aikana.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]