Kantatie 55

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Road 55 sign-FIN.svg

Kantatie 55

Kantatie 55 on Porvoosta Mäntsälään kulkeva kantatie, jonka pituus on 36 kilometriä. Yhdessä Hankoon jatkuvan valtatien 25 kanssa se muodostaa pääkaupunkiseudun kiertävän väylän ja usein niitä sanotaankin Helsingin seudun uloimmaksi kehätieksi tai Kehä V:ksi. Porvoossa olevaa lyhyttä ja ruuhkaista nelikaistaista osuutta ja Askolan Monninkylän lähellä olevaa ohituskaistaosuutta lukuun ottamatta tie on kaksikaistainen. Kantatie 55 on tärkeä varsinkin Porvoon öljykuljetuksille.

Reitti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kantatie 55 Askolassa lähellä Monninkylää.

Tie kulkee seuraavien kuntien alueella:

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 1938 tienumerointijärjestelmässä kantatie 55 oli Porvoosta Mäntsälän, Oitin, Hausjärven kirkonkylän ja Turengin kautta Hämeenlinnaan kulkenut tie. Mäntsälän ja Hämeenlinnan välinen kantatieosuus on lakkautettu 1960- ja 1970-lukujen taitteessa. Entisen kanta­tien osuus Mäntsälästä Oittiin on nykyisin yhdystie 1471, Haus­järveltä Hämeen­linnaan osa seutu­tietä 290.

Tulevaisuudessa kantatien kaksiajorataista osuutta jatketaan noin puolen kilometrin matkalla Harabackan kiertoliittymään asti Kuninkaanportin työpaikka-alueen rakentamisen myötä.

Suunnitelmat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtatien 25 numerointia saatetaan jossain vaiheessa jatkaa Porvooseen. Näin Kehä V:lle tulisi yhtenäinen tienumerointi.

Kantatielle 55 on toistaiseksi suunnitteilla vain 4 ohituskaistaa Mäntsälän ja Askolan välille. Hanketta ei tulla toteuttamaan tällä vuosikymmenellä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä liikenteeseen ja liikennevälineisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.