Turenki

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Turengin rautatieasema on Suomen vanhimpia.

Turenki (ruots. Turengi) on noin 8 000 asukkaan taajama Janakkalan kunnassa. Turengin rautatieasema sijaitsee Helsinki–Tampere-rautatien varressa. Turenki on Janakkalan päätaajama, ja siellä sijaitsevat monet palvelut kuten kunnanvirasto ja kunnan terveyskeskus-sairaala, jossa on myös vuodeosasto. Myös seurakunnallisen elämän keskus on muodostunut Turenkiin, vaikka varsinainen Janakkalan kirkko sijaitsee Tarinmaan kylässä, viiden kilometrin päässä Turengista.

Helsingistä Hämeenlinnaan kulkeva rautatie oli tärkeässä roolissa, kun Hämeen raakasokeritehdastoimikunta päätti rakennuttaa sokeritehtaan Turenkiin. Se käynnistyi vuonna 1948 tuoden lähistölle sokerijuurikkaan sopimusviljelijöitä, minkä johdosta kylästä kehittyi nopeasti teollistunut maalaiskunta. 1960-luvulla Valio Meijerien Keskusosuusliike rakennutti iskukuumennettujen maitotuotteiden tehtaan kylään.

Nykyään Turengissa sijaitsee mm. Nestlén jäätelötehdas ja saksalaisen päivittäistavarakauppa Lidlin suuri jakelukeskus ja Janakkalan pääkirjasto. Aivan kylän tuntumassa on Kalpalinnan laskettelukeskus.

Urheilu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Turenki on saavuttanut MM-mitaleita Voimamieskilpailuissa ja Veteraanien alppihiihdossa. Lukuisia SM-mitaleita ja edustaneet suomea arvokisoissa mm. painissa ja yleisurheilussa. Myös Salibandyssä SC Urbans on voittanut poikien SM-pronssin.

Jäätelötehdas[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Turengissa sijaitsee Valion isoin jäätelötehdas. Valio perusti uuden jäätelötehtaan Turengille vuonna 1962 jäätelön kovan kysynnän vuoksi. Vuonna 2004 Valion osti Suomen Nestlé ja Valion jäätelön tuotanto jatkui Turengin tehtaalla. Vuonna 2012 Turengin jäätelötehdas täytti 50 vuotta ja sen toiminta jatkuu yhä. [1]

Kuuluisia turenkilaisia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kylään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.