Kehätie

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kehä I Espoossa
Kaupunkialuetta ympäröivä kehätie Washington D.C.:ssä johtaa läpikulkuliikenteen pääkaupungin keskustan ohi, sekä nopeuttaa siirtymäajoa sitä ympäröivien alueiden välillä.

Kehätie on kaupunkia ympäröivä päätie. Usein se alun perin ympäröi rakennetun alueen ja korvasi monesti puretun kaupungin muurin paikan, mutta myöhemmin kaupunki laajeni myös sen ympärille. Joillakin kaupungeilla on useampiakin kehäteitä. Esimerkiksi Moskovassa on useita sisäkkäisiä kehäteitä.

Kehäteiden pääasiallinen tarkoitus on parantaa liikenteen sujuvuutta kaupunkien ympärillä, kun säteittäiset tiet helpottavat sitä kaupungista sisään ja ulos. Kehäteiden avulla ohikulkuliikenne saadaan ohjattua kaupungin keskustan ulkopuolelle ja kaupungin sisäinen poikittaisliikenne pois pienemmiltä teiltä.

Kehätiet eri maissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Euroopan pisin kehätie on Berliiniä kiertävä Bundesautobahn 10, pituudeltaan 196 kilometriä.

Yhdysvalloissa monet kehätiet (engl. Beltway) ovat osa Interstate highway -järjestelmää. Washington D.C. on ainut kaupunki, joka ei sijaitse lainkaan samassa osavaltiossa kuin sitä kiertävä kehätie. Pääkaupunkia kiertävää I-495-kehätietä kutsutaan nimellä Capital Beltway.

Kehätiet Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääkaupunkiseutu
Tampere
Turku
Oulu

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]