Kantatie 75

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kantatie 75
Kantatie 75
Kantatie 75
Maa Suomi
Tieluokka kantatie
Omistaja Suomi
Tienpitäjä Väylävirasto
Pituus 183 km
Alkupiste Siilinjärvi
Reitti Savikylä (92 km)
Jokikylä, Nurmes (100 km)
Nurmes (107 km)
Päätepiste Kuhmo (183 km)
Päällyste asfaltti
Kaistaluku kaksikaistainen
Muodostettu 1938
Katso myös Kantatie 75 Commonsissa

Kantatie 75 on Kuopion pohjoispuolelta Siilinjärveltä Nurmeksen kautta Kuhmoon kulkeva kantatie. Tien pituus on 183 kilometriä. Yhdessä valtatien 16 ja kantatien 77 kanssa se muodostaa Suomen poikki kulkevan poikittaisväylän. Tie on lähes kokonaan kaksikaistainen. Siilinjärven kohdalla on lyhyt nelikaistainen osuus. Nurmeksen ja Kuhmon välinen osa kantatietä on samalla osa tunnettua matkailureittiä, Runon ja Rajan tietä.

Reitti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kantatie kuvattuna Nurmeksessa.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 1938 tienumerointijärjestelmässä kantatie 75 oli Siilinjärven ja Nurmeksen välinen tie. Reitti oli tuolloin noin 20 kilometriä nykyistä pitempi, sillä 1960-luvulle saakka se kulki Nilsiän ja Säyneisen kirkonkylien kautta. 1970-luvulla kantatien 75 viitoitusta jatkettiin Kuhmoon saakka, kun Nurmeksen ja Kuhmon välisen maantien uudelleenrakennus valmistui. Siilinjärven kohdalle valmistui vuonna 1992 valtatien 5 moottoritien rakentamisen yhteydessä noin parin kilometrin mittainen nelikaistainen osin eritasoliittymillä varustettu tie.

Suunnitelmat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtatietä 16 on suunniteltu jatkettavaksi kantateiden 77 ja 75 kautta Kyyjärveltä Kuhmoon. Näin tie muodostaisi suoran yhteyden Pohjanmaan ja Itä-Suomen välillä. Kantatienumeroa 75 ei olla kuitenkaan poistamassa kokonaan käytöstä, koska Kainuun puolella on merkitty maakuntakaavaan nykyisen seututien 912 muuttaminen kantatieksi. Tämä muutos tapahtuu kuitenkin selvästi myöhemmin kuin Savon ja Karjalan puolen uudelleennumerointi, joten kantatienumero 75 poistuu tulevaisuudessa käytöstä hetkellisesti.

Tiehankkeita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kantatielle 75 on valmistunut Siilinjärven itäpuolelle Yaran tehtaan kohdalle eritasoliittymä. Hankkeen kustannusarvio oli noin 3,8 miljoonaa euroa ja se on merkitty Pohjois-Savon ELY-keskuksen toiminta- ja taloussuunnitelmaan.[1]

Kantatietä 75 on parannettu Pajukosken ja Pieksänkosken välillä. Hankkeessa levennettiin tietä, rakennettiin kevyen liikenteen väylä sekä parannettiin liittymiä. Hankkeen kustannusarvio oli noin 2,9 miljoonaa euroa ja se on merkitty Pohjois-Savon ELY-keskuksen toiminta- ja taloussuunnitelmaan.[2]

Onnettomuuksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]