Kantatie

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kantatiet merkitty kartalle keltaisella värillä.
Liikennemerkki nro 665: "Kantatien numero". Tällä hetkellä ei tosin ole kantatietä 42.

Kantatiet (ruots. stamväg) ovat Suomen tieverkon maanteitä, jotka täydentävät valtatieverkkoa ja palvelevat maakuntien liikennettä. Yhdessä valtateiden kanssa kantatiet muodostavat Suomen päätieverkon. Kantateiden liikenteellinen merkitys on valtatietä pienempi mutta seututietä suurempi. Kantateille on tienumerointijärjestelmässä varattu numerot 40–99. Tieopasteisiin numero on merkitty mustin numeroin keltaiselle pohjalle.

Liikenne- ja viestintäministeriö määrää, mitkä tiet ovat kantateitä. Vuoden 2014 alussa Suomessa oli 4 727 kilometriä kantateitä. Kaikki kantatiet ovat päällystettyjä, ja noin 68 prosenttia kantateistä on kestopäällysteisiä. Noin 2,5 prosenttia kantateistä on kaksiajorataisia.[1]

Kantatiet Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kantatie 50 (Kehä III) Vantaalla

Tulevaisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maakuntakaavoihin on merkitty joitain uusia kantateitä ja joitain kantateitä on merkitty jatkettavaksi. Lisäksi joitain pitkiä seututeitä (tiet 775 ja 800) on merkitty yhtenäisenä numerolla kuten seututeitä 710 ja 740, joista jälkimmäiset muutettiin myöhemmin kantatieksi.

Maakuntakaavoihin on merkitty seuraavia uusia kantateitä:

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. http://www2.liikennevirasto.fi/julkaisut/pdf8/lti_2015-07_tietilasto_2014_web.pdf Liikenneviraston tietilasto 2014. Viitattu 20.4.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]