Kantatie

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kantatiet merkitty kartalle keltaisella värillä.
Liikenne­merkki nro 665: "Kantatien numero". Tällä hetkellä ei tosin ole kantatietä 42.
Kantatien numero­merkki vuoteen 1994 asti.

Kantatiet (lyhenne kt; ruots. stamväg) ovat Suomen tieverkon maanteitä, jotka täydentävät valtatieverkkoa ja palvelevat maakuntien liikennettä. Yhdessä valtateiden kanssa kantatiet muodostavat Suomen päätieverkon. Kantateiden liikenteellinen merkitys on valtatietä pienempi mutta seututietä suurempi. Kantateille on tienumerointijärjestelmässä varattu numerot 40–99.

Tieopasteisiin kantatien numero on merkitty mustin numeroin keltaiselle pohjalle. Vuoteen 1994 asti kantatien numero oli merkitty valkoisin numeroin siniselle pohjalle.[1]

Liikenne- ja viestintäministeriö määrää, mitkä tiet ovat kantateitä. Vuoden 2014 alussa Suomessa oli 4 727 kilometriä kantateitä. Kaikki kantatiet ovat päällystettyjä, ja noin 68 prosenttia kantateistä on kestopäällysteisiä. Noin 2,5 prosenttia kantateistä on kaksiajorataisia.[2]

Kantatiet Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kantatie 50 (Kehä III) Vantaalla
Kantatie 66 Virroilla
Kantatie 78 Puolangalla
Kantatie 88 Pyhännällä
Kantatie 92 Kaamasen ja Karigasniemen välillä

Tulevaisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maakuntakaavoihin on merkitty joitain uusia kantateitä ja joitain kantateitä on merkitty jatkettavaksi. Lisäksi joitain pitkiä seututeitä (tiet 775 ja 800) on merkitty yhtenäisenä numerolla kuten seututeitä 710 ja 740, joista jälkimmäiset muutettiin myöhemmin kantatieksi. Maakuntakaavan väylämerkintä on kuitenkin pelkästään tilanvaraus, eikä se millään tavalla sido valtiota rakentamaan kyseistä tietä.

Maakuntakaavoihin on merkitty seuraavia uusia kantateitä:

Lakkautetut kantatiet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seuraavat osuudet on lakkautettu.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Vintagea Teillä ja turuilla. 9.1.2018. Grönroos, Matti. Viitattu 27.3.2020.
  2. http://www2.liikennevirasto.fi/julkaisut/pdf8/lti_2015-07_tietilasto_2014_web.pdf (Arkistoitu – Internet Archive) Liikenneviraston tietilasto 2014. Viitattu 20.4.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]