Länsisalmi

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Länsisalmi
Västersundom
Kaupungin kartta, jossa Länsisalmi korostettuna.
Kaupungin kartta, jossa Länsisalmi korostettuna.
Kaupunki Vantaa
Suuralue Hakunilan suuralue
Kaupunginosa nro 90
Väkiluku 38  (1.1.2010)
Postinumerot 01200
Lähialueet Länsimäki, Vaarala, Ojanko

Länsisalmi (ruots. Västersundom) on kaupunginosa Vantaan kaakkoisnurkassa Helsingin rajalla. Asutusta alueella on vain vähän. Maisema muodostuu suurimmaksi osaksi pelloista. Kaupunginosaa rajaavat pohjoisessa Porvoonväylä, lännessä Kehä III sekä etelässä ja idässä kaupunginraja. Alueen läpi kulkee Kehä III:a myötäillen Vuosaaren satamarata, joka Kehä III:n ja Porvoonväylän risteyksen tuntumassa sukeltaa Savion rautatietunneliin.

Länsisalmi on myös vanha Helsingin maalaiskunnan maarekisterikylä, joka ulottuu Porvarinlahdelta Vaaralan teollisuusalueelle asti.

Ruotsinkielinen nimi on keskiaikainen (1347 Gudstensby, 1520 Wesster ssunde buw). Suomenkielinen nimi on annettu 1957 ja on vakiintunut käyttöön. Ruotsinkielinen ortografia tarkistettiin 1982 muotoon Västersundom.

Helsingin alueliitos[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaupunginosan eteläkärki, ns. Västerkullan kiila, liitettiin Helsinkiin 1.1.2009 osana Lounais-Sipoon osakuntaliitosta. Tällöin Itäväylän eteläpuolisesta osasta tuli osa Salmenkallion kaupunginosaa. Liitoksella muodostettiin maayhteys Helsingin ja Sipoon liitosalueen välille. Samalla katkesi Vantaan yhteys merelle, kun parin kilometrin pituinen kaistale Porvarinlahden merenrantaa siirtyi Helsingille. Helsingin puolelle jäi Vantaan maanomistusta ja Vantaan puolelle Helsingin maanomistusta.

Tulevaisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nyt Länsisalmen kaupunginosaan suunnitellaan metroasemaa ja sen ympärille asuntoaluetta. (Osayleiskaavaluonnos 21.2.2011)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]